W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 antonia
123456 pisze:Ten krem to chyba steryd??
Tak, krem zawiera odrobinę sterydu i antybiotyku, ale w ilościach bezpiecznych na tyle, że jest sprzedawany bez recepty. Przez krótki czas 4-5 dni śmiało można go zastosować na twarz , fałdy skórne i miejsca intymne w celu przełamanja stagnacji. Po tym okresie smarujemy maścią lub kremem, które nam najbardziej odpowiadają np. na bazie ziół, dziegciu czy minerałów.
Trochę to dla mnie dziwne, że nie dostałaś żadnej recepty na maści, ale jak poszukasz po forum, to może wybierzesz sobie jakieś leki, które można kupić bez recepty, lub wykonać sobie w domu.
123456 pisze:Muszę chyba iść też do lekarza rodzinnego po skierowanie do laryngologa i chirurga naczyniowego. To krępujące i dziwne żeby w wieku 21 lat mieć pod kolanem i na obu łydkach z przodu na całej długości żylaki. Zauważyłam, że też zaczyna nabrzmiewać mi z boku na udzie gruba żyła. Ręce mam żylaste-zdarza się niektórzy takie mają, ale nogi.. Tyle kobiet nawet po ciąży nie ma żylaków.Tylko czy lekarz mnie nie skrytykuje jak z tym przyjdę i czy się nie zdziwi, że czego ja tu od niego oczekuję jak przecież z tym się nie da nic zrobić. Może, chyba lepiej nie iść.
Z tym problemem też koniecznie musisz się zgłosić do lekarza. Z pewnścią Ci pomoże :)
 123456
Napewno pójdę z tym do lekarza i to jak najszybciej, ale się wstydze. Wiem, że nie schowają się one już:( Tak zazdroszczę każdej dziewczynie nóg, zawsze zwracam na nie uwagę i podziwiam je!, żadna dziewczyna w moim wieku nie ma takiego problemu :(
No i niestety trochę będzie problemu z lekarzem rodzinnym, bo studiuję w innym mieście, na prywatną wizytę u specjalisty nie chce wydawać pieniędzy więc zależałoby mi jednak na skierowaniu.:( Tylko jak je zdobyć..
 123456
Noo ze skierowaniem może być ciężko..
Jak w lipcu poszłam do lekarza rodzinnego i narzekałam na gardło, że od długiego czasu po obudzeniu czuję taki ból jakbym miała zdarte gardło, to lekarka mówiła, że nic tam nie widzi i przepisze tabletki na refluks, jak zadziałają to znaczy, że to to. A doskonale wie, że mam łuszczycę. Przepisany noacid nie pomogł.
Do tego mam zatykający się nos w nocy, ciągły jakiś katar. Długie stosowanie ksylometazolinu na "odetkanie", który dodatkowo mógł uszkodzić śluzówkę. Ja się nie znam, a może to coś z zatokami Wypadałoby mieć te skierowanie do laryngologa też.
Tylko skąd je wziąć.

Aaaaa bardzo fajnie nawilża maska z buska, a potem do mycia mydło Wardi Shan na łuszczycę, tylko to mydełko z 5 minut na ciele trzeba potrzymać- to moje małe odkrycie.
 123456
No i zostalam dzis bez lamp. Zachodze, a tam karteczka 31.10 naswietlanie puva nie czynne. O żesz i czekac do poniedzialku teraz.
Lekarz zasugerowal (bo zauwazyl ze najczesciej przychodze przed 14, a do 14 tylko mozna) ze teoretycznie moge chodzic w drugie miejsce na miescie ale tam naswietlania tylko mozliwe 2 razy w tygodniu. Tu mam 3. A kurcze bardziej po drodze by mi bylo tam. Tu musze tluc sie na koniec miasta i jestem na styk przed zamknieciem przychodni.
Ten lekarz dziwny wogle, probowalam dopytac sie kiedy widac jakies pierwsze efekty, jak to jest u innych pacjentow itd, a on ze na koniec po serii 20 naswietlan, a ja dopiero 6 raz bylam to co ma byc widac..jakos ciezko bylo sie z nim porozumiec.

Ale zaraz, na tej kartce pisalo lampy puva ! To nie uvb jak tak! Czyli one sa inne chyba
Awatar użytkownika
 antonia
123456 pisze: Ten lekarz dziwny wogle, probowalam dopytac sie kiedy widac jakies pierwsze efekty, jak to jest u innych pacjentow itd, a on ze na koniec po serii 20 naswietlan, a ja dopiero 6 raz bylam to co ma byc widac..jakos ciezko bylo sie z nim porozumiec.
Ale zaraz, na tej kartce pisalo lampy puva ! To nie uvb jak tak! Czyli one sa inne chyba
Wszystko jest w zupełnym porządku.
PUVA (psoraleny UVA) jest to połączenie leków uczulających na światło czyli psoralenów ze światłem UVA. Nazywa się to Fotochemioterapią.
Psoraleny podawane są pacjentowi w postaci pigułek lub bezpośrednio na skórę.
PUVA nie jest odpowiednią terapią dla osób młodych ze średnią postacią łuszczycy, tak więc w Twoim przypadku taka ilość naświetlań bez wspomagania chemią powinna wystarczyć do zaleczenia zmian. Nie zapomnij o natłuszczaniu i nawilżaniu skóry po każdym naświetlaniu. :)
 123456
To jednak lampa UVB. Nie wiem czemu na tablicach informacyjnych pisze w takim razie PUVA.

Z moim nadgarstkiem jest źle. Taka jedna kosteczka w nadgarstku, wyczuwam palcem która, bardzo mnie od dwóch dni boli. Co ja się mam z tą ręką, muszę zrobić rtg.
Awatar użytkownika
 szater
ta bolaca kosteczka to taka mała informacja ,ze cos dziać sie zaczyna w dłoniach,stawach.
Zrób Rtg obu dłoni,tam najszybciej widac zmiany.ŁZS najczesciej zaczyna sie od małych,drobnych stawów,ja mam zajete nadgarstki i paliczki palców dłoni.
 123456
Czy ŁZS to nasza wina? Czy mamy wplyw na pojawienie sie go?
Za mloda chyba jestem na to.

Dwa lata temu robilam rtg ale ortopeda nic nie widzial tam. Reumatolog zlecil crp, rf i kwas moczowy - czy jakos tak. Jak wyszlo w normie, kazal jeszcze porobic badania w kierunku pasozytow. Od poczatku mowil ze to nie łzs.
A ostatnio w te wakcje jak bylam u rodzinnej to wspomnialam o nadgarstku, a ta ze to napewno nie to, mialam tez na nowo robione crp ( wynik z tego co pamietam 0,3) i rf ( wynik chyba 8) .Poza tym dermatolog tez nie przykladal do tego takiej jakby wagi, a swego czasu chodzilam do ordynatora dermatologii w szpitalu. Powiedzial ze moze nadwyrezam bo taka wątła chudziutka jestem.

A moze to sprawka tego przebrzydłego gronkowca.
Awatar użytkownika
 szater
ŁZS jest tak cięzki do zdiagnozowania że nawet dyskutowac mi sie na ten temat nie chce.Czasem wyniki prwidłowego Crp o niczym nie swiadczą,pokazuje jedynie moment iż w danej chwili jest stan ostry-tyle i tylko tyle,ból może byc a wyniki cudnne,choroba idzie dalej a lekarze wpierają iż nic sie nie dzieje.Wiem bo przeszłam to na sobie.10 lat diagnozowania aż trafiłam na lekarza reumatologa co sie ostro wziął za to.Torbieliki na poczatku jak sie tworzą sa praktycznie niewidoczne,mówi o nich jedynie ból,czasem obrzek i zaczerwienienie.To że objawy ustopia nie znaczy że ŁZS sie skonczyło.Nie ma granicy zachorowania,chory moze byc kazdy i dzieci chorują wiec to ile masz lat nie gra roli.
Gronkowiec raczej daje odczyny ropne.
Oczywiscie decyzja nalezy do lekarza ,jaka drogą diagnozowania iść,proponuje jednak skonsultowac z dobrym reumatologiem i...obserwowac,moga dołączyz sie inne stawy.

od siebie dodam iz dłonie,nadgarstki,paliczki palców to jedne z bolesniejszych miejsc i bardzo utrudniaja normalne funkcjonowanie....chyba że wiele czynnosci potrafisz robic nogami ;) dbaj ,naprawde zadbaj o to.
 123456
Czyli to może być ŁZS, ale nie musi?
ŁZS jest wynikiem niedopilnowanej łuszczycy? Mamy wpływ na pojawienie się go?

Kiedyś zauważyłam, że boli mnie nadgarstek, gdy oprę się na dłoni. Raz bardziej, raz mniej. Zauważyłam też kilka razy, że ta boląca kosteczka w nadgarstku, w momencie gdy dłoń opuszczę w dół "wychodzi" tzn. staje się taka bardziej wypukła (w drugim nadgarstku tak nie mam), stąd wiem że to konkretnie ta jakby kosteczka, bo gdy nawet ją nacisnę odczuwam ból.

Reumatolog kazał tylko smarować kremem w momencie gdy boli, lub brac naproxen. I zgłosić się jak będzie się coś działo. Ostatnio byłam umówić się, termin....30 stycznia...
A na piątek zapisuje się do lekarza rodzinnego i poproszę o skierowanie na rtg.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 18