W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 rafi76
Postanowiłem że jednak na razie będę dalej jechał z cygnoliną mimo że już wykupiłem te sterydy.Mam jeszcze jedną wątpliwość dotyczącą efektu po smarowaniu cygnoliną.Mianowicie wczoraj lekarz oglądając moje plamy powiedział że tam gdzie są gładkie (wspomnę że plamy są takie różowawe)smarować już maścią salicynowo siarkową bo to na przebarwienia.W poradniku o cygnolinie przeczytałem:
"Zaleczone zmiany łuszczycowe po cygnolinie są zupełnie białe (w zależności jaką masz karnację bez opalenizny) i są otoczone wcześniej wspomnianymi ciemnymi przebarwieniami. To jest normalny stan i po określonym czasie (różnym w zależności o osoby) kolor skóry się wyrówna"
W moim przypadku jak wspomniałem są różowawe, a mimo to lekarz już mi nie kazał smarować cygnoliną,dla próby posmarowałem inne miejsce też czerwone cygnusią i zrobiło się takie brunatnawe.I teraz nie wiem czy smarować tak długo aż się pojawi biała skóra,jak opisuje poradnik czy tą salicynową siarkową.
Boję się że znów się poparzę bo ostatnio nieostrożnie smarowałem cygusią i sporo się nacierpiałem od poparzeń
 Gosia1423
rafi76 pisze:No to jestem w d...pie.
Poczytałem trochę o tej maści na forum i dużo osób pisze o ubocznych skutkach stosowania sterydów,że plamy szybko powracają nawet w nasilonej formie.
  • Skutki uboczne sterydoterapii
    Kortykosteroidy są substancjami o bardzo silnym działaniu, które mają ogromny wpływ na cały organizm, dlatego w czasie ich używania należy ściśle przestrzegać zaleceń lekarza, zwłaszcza dotyczących czasu prowadzenia terapii. Sterydy są bardzo skuteczną grupą leków o szerokim spektrum działania i często są jedynymi skutecznymi lekarstwami na wiele chorób występujących u dzieci i dorosłych. Podaje się je w ostateczności, gdy zagrożone jest życie i zdrowie pacjenta, gdyż mimo swych właściwości leczniczych, powodują równocześnie szereg działań niepożądanych. Do najczęstszych należą:

1.Zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej - zatrzymanie sodu i płynów, utrata potasu , nadciśnienie.
    2.Osłabienie mięśni, utrata masy mięśniowej, patologiczne złamania kości długich.
    3.Utrudnienie wchłaniania wapnia i oszczędzanie go w kanalikach nerkowych, a konsekwencji osteoporoza
    4.Perforacje jelita grubego i cienkiego, zapalenie trzustki, wzdęcia, problemy z trawieniem.
    5.Wystąpienie na skórze rozstępów, trądziku, nie gojących się ran; nadmierne pocenie
    6.Zaburzenia metaboliczne: ujemny bilans azotowy, zwiększenie stężenia glukozowe krwi i moczu
    7. Występuje prawie zawsze zwiększenie masy ciała, zwiększone łaknienia, nudności, złe samopoczucie, zaburzenia snu.
http://linemed.pl/nhealth_guide/details/cId,23,id,441

Niektóre z tych skutków ubocznych niestety zauważam u siebie... ;( Może ktoś wie, czy ona są trwałe?
 Basieńka44
Chodzi tu chyba o sterydy stosowane doustnie :)
w maściach, kremach itp według mnie zwężają naczynka krwionośne w skórze ograniczając stan zapalny ale ścieńczają też naskórek,przez co w miejscach osłabionych bardziej się wchłaniają i inne leki i wszelkie zanieczyszczenia z powietrza i tworzy się błędne koło
Stosowałam dość długo sterydy z najwyższej pułki,mam podobne skutki uboczne choć naukowo nie potwierdzone :) :)
Zaobserwowałam że na zmiany po sterydach dobrze działa maść cynkowa zabezpiecza skórę przed wszelkimi nieczystościami jak i wchłanianiem np środków czystości w głębsze warstwy skóry
Mimo zapewnień że sterydy w maściach nie wchłaniają się do organizmu mam poważne wątpliwości co do tego ;)
Awatar użytkownika
 szater
W linku którego sama wkleiłas jest bardzo wyraznie napisane o jakiej formie leczenia sterydami jest mowa.Opisane przez ciebie skutki uboczne dotyczą stosowania LEKÓW a nie MASCI.
 Basieńka44
W linku którego sama wkleiłas jest bardzo wyraznie napisane o jakiej formie leczenia sterydami jest mowa.
to do mnie?????????????????? :D :D
 Gosia1423
Ale czyżby maść nie była lekiem?

W dodatku sama kiedyś czytałam, o skutkach ubocznych na ulotce dołączonej do takiej maści. Niestety nie mam jej i nie mogę przytoczyć tego co było na niej napisane, bo już dawno temu wyrzuciłam to do kosza. Oto co znalazłam na necie:
Sterydy stosowane zewnętrznie

Częściej używane i mniej szkodliwe są sterydy stosowane zewnętrznie – maści, kremy, fluidy. Mogą one wywoływać takie skutki uboczne jak:

miejscowe ścieńczenie naskórka i skóry właściwej
rozstępy skórne
posterydowe zapalenie skóry i zmiany trądzikopodobne
zapalenie okołoustne
zapalenie mieszków włosowych
przebarwienia i odbarwienia
nadmierne owłosienie
utrwalony rumień - trwałe rozszerzenie powierzchownych naczyń krwionośnych
zwiększoną skłonność do zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych i pasożytniczych skóry, które występują u 16–43% chorych leczonych miejscowymi GKS.
nasilony nawrót choroby przy próbie odstawienia GKS
http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedi ... ryd%C3%B3w
Niestety mimo korzyści, leki sterydowe stosowane zewnętrznie i miejscowo powodują liczne skutki uboczne. Maści sterydowe nie mają poważnego działania ogólnoustrojowego, nie obciążają organizmu, niemniej jednak ich działanie nie jest obojętne.

Jeśli obszar leczony maścią jest duży, leki mogą mieć wpływ na rozwój innych chorób, niż te leczone sterydami, m.in. niedoczynności nadnerczy, cukrzycy, osteoporozy, czy podniesienia ciśnienia wewnątrzgałkowego (przy stosowaniu kropelkowym po operacji oka). Wywołują powstawanie różnych stanów zapalnych skóry, trądzik, potówkę (choroba gruczołów potowych), hipertrichozę (nadmierne owłosienia ciała), zapalenia mieszków włosowych, rozstępy, a nawet zanikanie skóry na skutek upośledzenia syntezy kolagenu.
http://www.nazdrowiesposob.com/masci-sterydowe/
Awatar użytkownika
 szater
Pytałas raczej o cos innego....w punktach od 1 do 7 nie ma skutków ubocznych po masciach.
Basieńka44 pisze:to do mnie??????????????????
wiesz Basiu ze nie do ciebie :P
rafi76 pisze:Szater a jak z tym smarowaniem co napisałem wyżej w poście robic jak mówił lekarz czy jak pisze w poradniku ?
Moze odpowiem tak:trudno mi ocenic jak to dokładnie wyglada,skoro widział to lekarz i zlecił jakas metode to sadze ze warto spróbowac.
Poradnik masz pod reka wiec....spokojnie mozesz poeksperymentowac xd sam ocenisz co ci lepiej zadziała
Awatar użytkownika
 szater
Gosia1423 pisze:1.Zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej - zatrzymanie sodu i płynów, utrata potasu , nadciśnienie.2.Osłabienie mięśni, utrata masy mięśniowej, patologiczne złamania kości długich.3.Utrudnienie wchłaniania wapnia i oszczędzanie go w kanalikach nerkowych, a konsekwencji osteoporoza4.Perforacje jelita grubego i cienkiego, zapalenie trzustki, wzdęcia, problemy z trawieniem.5.Wystąpienie na skórze rozstępów, trądziku, nie gojących się ran; nadmierne pocenie6.Zaburzenia metaboliczne: ujemny bilans azotowy, zwiększenie stężenia glukozowe krwi i moczu7. Występuje prawie zawsze zwiększenie masy ciała, zwiększone łaknienia, nudności, złe samopoczucie, zaburzenia snu.http://linemed.pl/nhealth_guide/details ... 41Niektóre z tych skutków ubocznych niestety zauważam u siebie... Może ktoś wie, czy ona są trwałe?
odpowiadam wiec ze owe skutki uboczne nie pojawiaja sie po lekach w masciach tylko po tabletkach. :surprised:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8