W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 Basieńka44
Jednak nie jestem tak do końca tego pewna :) obserwuje u siebie niektóre z wymienionych objawów a nie stosowałam sterydów doustnie no chyba że raz do roku hydrokortyzon w zastrzyku daje takie objawy :) :)
przed stosowaniem leków sterydowych zewnętrznie czy wew nie było takich problemów :)
Awatar użytkownika
 szater
W/w objawy moga byc symptomami wielu róznych chorób od nadcisnienia,poprzez choroby tarczycy,zaburzenia hormonalne ,zaburzenia metabolizmu glikogenu lub glukozy....warto sie temu przyjrzec dokładnie bo byc moze to przyczyna a nie skutek :notguilty:
 euterpe
Nie ma możliwości odczuwania skutków maści w ustroju przy normalnym stosowaniu. Skóra moze stać się cieńsza ale to też przy długim stosowaniu, u siebie po roku nie zaobserwowałem, nawrotów też brak. Skutkiem ubocznym dziegci jest rak więc nie popadajmy w przesadę.
Awatar użytkownika
 henia
No no... a to pewnie wymysł firm farmaceutycznych -

-"Możliwe skutki uboczne: Stosowanie długotrwałe i w dużych dawkach oraz na dużych powierzchniach może doprowadzić do pojawienia się cech nadmiaru kortyzolu w ustroju(hiperkortykolizmu). Mogą wystąpić miejscowe zmiany zanikowe skóry, w tym rozstępy, rozszerzenia powierzchniowych naczyń krwionośnych, przebarwienia skóry w miejscu zastosowania, "pajączki", nadmierne owłosienie...."
http://www.doz.pl/leki/p1457-Dermovate

"Hiperkortyzolizm charakteryzuje się podwyższonym poziomem kortyzolu oraz innych hormonów steroidowych (wytwarzanych przez nadnercze) w krwi. Do hiperkortyzolizmu (zespołu Cushinga) może dojść w przypadku choroby nadnerczy i ich nieprawidłowego funkcjonowania. Długotrwałe stosowanie leków kortykosteroidowych również może prowadzić do hiperkortyzolizmu. Hiperkortyzolizm może objawiać się między innymi różnymi dolegliwościami skórnymi, zaburzeniami emocjonalnymi, miesiączkowania, chorobami kości, nadciśnieniem, cukrzycą, charakterystyczną otyłością czy osłabieniem mięśni."
http://slownik.luszczyce.pl/h/hiperkort ... -cushinga/
 euterpe
henia pisze:No no... a to pewnie wymysł firm farmaceutycznych -

-"Możliwe skutki uboczne: Stosowanie długotrwałe i w dużych dawkach oraz na dużych powierzchniach może doprowadzić do pojawienia się cech nadmiaru kortyzolu w ustroju(hiperkortykolizmu). Mogą wystąpić miejscowe zmiany zanikowe skóry, w tym rozstępy, rozszerzenia powierzchniowych naczyń krwionośnych, przebarwienia skóry w miejscu zastosowania, "pajączki", nadmierne owłosienie...."
http://www.doz.pl/leki/p1457-Dermovate

"Hiperkortyzolizm charakteryzuje się podwyższonym poziomem kortyzolu oraz innych hormonów steroidowych (wytwarzanych przez nadnercze) w krwi. Do hiperkortyzolizmu (zespołu Cushinga) może dojść w przypadku choroby nadnerczy i ich nieprawidłowego funkcjonowania. Długotrwałe stosowanie leków kortykosteroidowych również może prowadzić do hiperkortyzolizmu. Hiperkortyzolizm może objawiać się między innymi różnymi dolegliwościami skórnymi, zaburzeniami emocjonalnymi, miesiączkowania, chorobami kości, nadciśnieniem, cukrzycą, charakterystyczną otyłością czy osłabieniem mięśni."
http://slownik.luszczyce.pl/h/hiperkort ... -cushinga/
A słyszałaś, żeby ktoś smarował się całą tubką codziennie? Tuba nawet najsilniejszej maści zawiera mniej sterydu niż jedna tabletka łykana przy ŁZS więc nie ma potrzeby siania paniki. Przeczytaj skutki uboczne suplementów.
Awatar użytkownika
 antonia
euterpe pisze:-"Możliwe skutki uboczne: Stosowanie długotrwałe i w dużych dawkach oraz na dużych powierzchniach może doprowadzić do pojawienia się cech nadmiaru kortyzolu w ustroju(hiperkortykolizmu). Mogą wystąpić miejscowe zmiany zanikowe skóry, w tym rozstępy, rozszerzenia powierzchniowych naczyń krwionośnych, przebarwienia skóry w miejscu zastosowania, "pajączki",
Po "normalnym" stosowaniu maści sterydowych wystąpiły u mnie takie zmiany a zawsze smarowałam cieniutko. Teraz muszę bardzo uważać, żeby nie uderzyć tych miejsc, bo skóra pęknie :(
Awatar użytkownika
 Gosiaczek68
euterpe pisze:Tuba nawet najsilniejszej maści zawiera mniej sterydu niż jedna tabletka łykana przy ŁZS więc nie ma potrzeby siania paniki
Tylko,że przy ŁZS ta tabletka to możliwość poruszania się , możliwość wstania z łóżka, możliwość w miarę normalnego funkcjonowania, ci chorzy odczuwają ciągły ból.
A sterydy zewnętrznie stosowane? czy to jest nasze byc albo nie być? Czy naprawde trzeba aż takiego poświęcenia żeby sobie aplikować na własne żadanie.
Mamy wybór, możemy stosowac inne naturalne środki w leczeniu łuszczycy skórnej, niestety osoby z ŁZS nie mają wyboru :(

Skutki uboczne stosowania sterydu poznałam na własnej skórze, mam przebarwienia skóry, duże ciemne place, zawsze łuszczącą sie skórę wtych miejscach, pomarszczona i papierową - cokolwiek to znaczy :ill:
 euterpe
Gosiaczek68 pisze:
euterpe pisze:Tuba nawet najsilniejszej maści zawiera mniej sterydu niż jedna tabletka łykana przy ŁZS więc nie ma potrzeby siania paniki
Tylko,że przy ŁZS ta tabletka to możliwość poruszania się , możliwość wstania z łóżka, możliwość w miarę normalnego funkcjonowania, ci chorzy odczuwają ciągły ból.
A sterydy zewnętrznie stosowane? czy to jest nasze byc albo nie być? Czy naprawde trzeba aż takiego poświęcenia żeby sobie aplikować na własne żadanie.
Mamy wybór, możemy stosowac inne naturalne środki w leczeniu łuszczycy skórnej, niestety osoby z ŁZS nie mają wyboru :(

Skutki uboczne stosowania sterydu poznałam na własnej skórze, mam przebarwienia skóry, duże ciemne place, zawsze łuszczącą sie skórę wtych miejscach, pomarszczona i papierową - cokolwiek to znaczy :ill:
Współczuję. Ja używam z głową i nie mam problemów. Sterydzik na skórę to żadne wyrzeczenie i nie ma wpływu na organizm chyba, że ktoś nie słucha lekarza. Nie ma naturalnych leków na łuszczycę tak jak na prawie żądną inną chorobę.
 Basieńka44
Ja używam z głową i nie mam problemów.
wyobraź sobie że my też :D :D :D
chyba, że ktoś nie słucha lekarza.
właśnie dlatego że za dokładnie żeśmy słuchały ostrzegamy tu i teraz pozostałych :D :D
Awatar użytkownika
 antonia
euterpe pisze:Współczuję. Ja używam z głową i nie mam problemów.
W Twoim wieku też się cieszyłam "genialnymi maściami" :P . Problemy wystąpiły później i nieodwracalne pomimo używania " głową" :crazy:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8