W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Ja do każdej kąpieli daję dużo soli i troszkę oleju. Sól ściąga łuskę, dezynfekuje i zmiękcza a olej nawilża skórę. Tak przygotowane ciało smaruję maściami. Jeśli widzę jakiekolwiek niekorzystne zmiany od razu zmieniam maść. To ważne, żeby ciało było czyste przed smarowaniem inaczej może wdać się infekcja i maści wtedy mogą jedynie zaszkodzić.
Awatar użytkownika
 henia
antonia pisze:Może Ty jesteś uczulona na dziegcie? Jeśli Ci nabrzmiewają, to nie powinnaś tym smarować. :([...]
Leczenie się dziegciami, tak jak i cygnolinąk, jest leczeniem ostro ingerującym a "strukturę" skóry. Dlatego mają prawo występować zaczerwienienia, nabrzmienia czy inne tego typu sensacje.
Proponuję spokojnie odczekać ze 2 dni, nie przerywając smarowanka ale odpuścić sobie folię, i obserwować się. Powodzenia :)
 BIATA
Jednak faktycznie prodermina uwrażliwia promienie słoneczne dziś po 15 posiedziałam na słońcu tylko z godzinę i mam czerwone plamy tam gdzie maść nakładałam wcześniej, konkretna różnica tam gdzie nie nakładałam maści skóra normalna a tam gdzie maść czerwona, a kiedyś mogłam 3 godziny siedzieć i opalać przykładowo przód i równomiernie mnie brało trochę byłam czerwona ale to wszędzie a teraz tylko w tych miejscach.
Biata, ja myślę, że masz rację :) ale nie zapominaj o uprzednich kąpielach a przynajmniej o okładach bo to bardzo ważne w leczeniu. Życzę Ci wytrwałości i powodzenia :) :)
Awatar użytkownika
 henia
BIATA pisze:Heniu narazie nic nie mam zamiaru odpuszczać dalej będę się smarowała tą proderminą i opalała:):):):)
Bardzo się cieszę z wytrwałości Twojej. Trzymaj tak dalej, bo to w zaleczaniu ł., połowa sukcesu, co najmniej :D

Słoneczko ok. tylko z zimną głowa tego typu kuracje stosuj. To słoneczko jest ostre, my przez kiepską wiosnę, bali jak młynarze. Będzie nas to słoneczko łapać nie wiadomo kiedy. O rozsądek proszę :*

Właśnie siedzę wymaziana tym tłuszczem mlekowym, bo też po sesji słonecznej jestem, i plecki zjarane oj zjarane :crazy:
 BIATA
ja też dziś się opaliłam :D a jak tam Heniu u Ciebie?? bo ja tam gdzie skora normalna to mnie nic nie piecze a tam gdzie była prodermina jest czerwona i nawet trochę szczypie?? taka w łaty jestem czerwone :)
Teraz jak masz czerwone plamy po opalaniu to sobie tylko natłuszczaj, dobrze jest maścią z vitA. Okłady robi się podobnie jak kąpiel, tylko zamiast cała wchodzić do wanny to maczasz sobie ręcznik frote, lekko go wyciskasz i się nim owijasz na ok. 20 min.Muszą być ciepłe. Zużywasz do tego bardzo mało wody zamiast pół wanny. Można dodać do wody więcej ziół i soli i co tam sobie wymyślisz. Ja tak robiłam jak jeszcze miałam sam prysznic bez wanny. :D
 BIATA
Niestety nie mam maści z witA muszę sobie kupić, natłuszczam medidermem i tłuszczem mlecznym. No plamy mam czerwone od tego opalania wieczorem gorzej widać i bardziej piecze :D
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 103