W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 Piotr P.
Witam,

Czy ktoś mi może polecić maści niesterydowe do leczenia łuszczycy.
Do tej pory lekarz mi stosuje same masci sterydowe w postaci Elocom, Diprosalic, Cutivate, Daivobet, Novate itd.
Mam ich już serdecznie dość, chce coś aby nie obciążało organizmu czyli niesterydowe. Czy możecie mi coś polecić?
Łuszczyce mam na klatce piersiowej , nogach w stawach, kręgosłup lędźwiowy i głowie.

Pozdrawiam
Piotr
 Piotr P.
Cygnoline mam, ale jej na twarz. głowę, ręce nie będę stosował.
Natomiast maści z dziegciem plus szampony, powiedziano mi, że je wycofano.
natomiast nie wiem co to są analogi wit D3 i wszystkie dermokosmetyki - Można coś bliżej?.
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Piotrze :)
Cygnoliną można leczyć skórę głowy , to tak w kwestii formalnej.

Dziegci nie wycofali, właśnie siedzę wysmarowana proderminą. Do dyspozycji w ich temacie masz jeszcze cocois, i gotowy preparat z Anglii exorex.

Analogi vit.D, to preparaty oparte o calcipriolu - daivonex, daivobet(analog ze sterydem).

Co do leczenia twarzy, to o protopicu proponuję porozmawiać ze swoim lekarzem.

Temat dermokosmetyków bardzo obszerny, ale najogólniej wszystko to co służy skórze suchej, czyli oparte np. o mocznik. Podstawa leczenia jest nawilżanie i natłuszczanie tej naszej skórki. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
 szater
Dokładnie xd
Dodam że cygnoline mozna stosowac wszędzie pomijajac jedynie:twarz i miejsca intymne.Jest wiele rodzajów cygnoliny ,mozna dobrac sobie do indywidualnych potrzeb(płyn,masc,pasta).
Co do analogów wit D3-w Polsce sa na recepte ale można kupic u dostawców prywatnych(dużo taniej)-patrz dział Reklama.Obecnie wycofano z Polski Daivonex(bez sterydu)jest jeszcze dostepny Dovonex(oferuja do sprzedazy).Prodermina wróciła po 8latach nieobecnosci i króluje ponownie od 1,5 roku(poczytaj dział Prodermina.
 Piotr P.
Dziękuję za ukierunkowanie mnie :-)
Mam jeszcze kilka pytań, a mianowicie.

1. Kupiłem maść Cocois, czy ona jest tylko na głowę i czy można ją stosować na ciało.

2. Chcę tez kupić maść Dovonexa nawet ja już zamówiłem, czy to jest maść tylko na głowę?

3. Co do cygnoliny to mam przepisaną w maści robionej (obecnie 1.5%) na ciało i ją stosuje. Czy można stosować na głowę, a piszecie, że tak to w jakim stężeniu aby ciała we włosach nie popalić.
Awatar użytkownika
 szater
ad 1-mozna stosowac na całe ciało i głowe,nawet fałdy skórne i miejsca blizej intymnych
ad.2 Daivonex(Dovonex) mozna tez stosowac na całe ciało i głowe,miejsca intymne tez
ad 3.cygnolina o stezeniu 1,5% :surprised: czy aby napewno tak wysokie stezenie? a jąk ją stosujesz? jak długo i na jaką powierzchnie ciała.
Cygnoline(sa rózne cygnoliny:masc,pasta i cygnolina Farbera) róznie sie stosuje w zaleznosci od jej rodzaju.Mozna zmywac lub dosmarowywac,mozna stosowac na ciało i głowe,kwestia jest tylko stęzenia.Można stosowac też płyn.Cygnolina o tak wysokim stezeniu jakie podajesz(o ile nie jest to pomyłka i zle odczytałes stezenie,moze przestawiłes przecinek :notguilty: ) absolutnie nie nadaje sie do smarowania na głowe xd
na głowe płyn o stezeniu 0,15% do 0,18%
 Piotr P.
szater pisze:
ad 3.cygnolina o stezeniu 1,5% :surprised: czy aby napewno tak wysokie stezenie? a jąk ją stosujesz? jak długo i na jaką powierzchnie ciała.
Tak, to jest 1.5%, nawet stosowałem 2%. Stosuje to od pół roku z przerwami. Zaczynałem od 0.5% i stopniowo lekarz dawał mi większe stężenia. Stosuje w zasadzie tylko na nogi, plecy i klatkę piersiową.
Cygnoline(sa rózne cygnoliny:masc,pasta i cygnolina Farbera) róznie sie stosuje w zaleznosci od jej rodzaju.
Głównie chodzi mi o głowę, jaką stosować?
do smarowania na głowe xd
na głowe płyn o stezeniu 0,15% do 0,18%
Ok. dzięki za info.
Kiedy mówię lekarzowi aby mi cos zmienił na bez sterydowe, to mówi, że te sa najlepsze, które mi stosuje. Więc sam się biorę za leczenie.

Łuszczyce mam od ponad 30 lat. Dawniej w aptekach można było dostać cygnoline w tubie o różnych stężeniach, za zwyczaj zawsze mi pomagała ~1 % - teraz tego nie ma.
Awatar użytkownika
 szater
Cygnolina to dobry lek ale jak kazdy ma skutki uboczne...uderza w organy wewnętrzne,uszkadza nerki wiec powinienes stosowac przerwy i to dosc długie jak stosujesz tak wysokie stezenia.Poza tym skóra sie uodparnia na cygnoline i niestety ale mozesz tylko uszkadzac organy wewnętrzne efekty bedą mierne.Stosowanie przez pół roku cygnoliny to już całkowity bezsens,po 2-3miesiecznym stosowaniu nalezy zrobic co najmniej 0,5 roku przerwy i pisze tu o nizszych stęzeniach a nie o 1,5%.Jak już wziąłes w swoje rece leczenie to proponuje poczytac dokładnie jak sie stosuje cygusie,jakie one wogóle sa.Kiedys za"dawnych" czasów leczono cygnoliną stosując niskie stezenia i stopniowo zwiekszając ich moc,leczenie konczyło sie na 1%,potem wymyslono minutowe terapie:wysokie stezenia na krótki czas....też sie nie sprawdziły bo skutki uboczne przewyższyły plusy teraz znowu stosuje sie bardzo niskie stezenia 0,125%-kolejna moda....tak wiec ponownie sprawdza sie "lepsze wrogiem dobrego" :P powodzenia
 Piotr P.
Jak długo można stosować maść Daivonex (stosuje ję od dwóch tygodni)- na ciało, szczególnie na stawy oraz ręce. Pomaga!

Ponadto na głowę stosuję maść Cocois (stosuje już 2 tygodnie), jak długo można ją stosować - nie widzę postępu w leczeniu