Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 szater
cygnolina w płynie raczej niekoniecznie tłusci włosy i stosowac ja sie powinno nawet codziennie....baza po prostu musi byc inna niż wazelina...spirytus,parafina lub chloroform
Awatar użytkownika
 henia
euterpe pisze:Jeszcze ciekawa informacja o dziegciach, żeby wszyscy pamiętali o tym, że żaden lek nie jest w 100% bezpieczny.

Dziegieć sosnowy
skład : fenol (1,5%), benzen, toluen (do 1%), chinolina, ksylen, etylobenzen, nitrobenzen, mezytylen, kumen, styren, indem, anilina, tiofen, dwusiarczek węgla, pirydyna, pirol, naftalen (ok. 6%), toluidyna, krezol (ok. 1-1,5%), kumaryn, indol, antracen (ok.1%), fenantren, karbazol, akrydyna, naften, chryzen, iren, fluoren i in.

Działania uboczne: Mogą wchłonąć się ze skóry i błon śluzowych do krwi przy nadmiernym i obszernym stosowaniu. Wywołują wówczas działanie ogólne: zwiększona diureza, działanie wykrztuśne. W nadmiernych dawkach obciążają wątrobę, uszkadzają nerki i mogą wywołać methemoglobinemię. Stąd obecnie ograniczone zastosowanie w lecznictwie i nieliczne preparaty gotowe. Większość wartościowych leków z dziegciami należy do grupy preparatów recepturowych. Nie stosować na większe powierzchnie ciała ( nie przekraczać 30% powierzchni ciała).

W latach 50 XX wieku odradzano stosowanie lanoliny i smalcu dla preparatów dziegciowych, bo te ułatwiają szybkie wchłanianie związków dziegciowych do krwiobiegu. Doświadczalnie wykazano właściwości kancerogenne niektórych składników dziegci roślinnych. Jak się później (weryfikacje) okazało dotyczy to jednak dziegci słabo oczyszczonych, niewiadomego pochodzenia.
Tak dla pełnej jasności, nie są mi znane leki, praktykując które, nie jesteśmy narażeni na skutki uboczne. Dziegcie też je mają ale są one też jednymi z najskuteczniejszych w sensie długotrwałych remisji.
Obecnie w medycynie praktykowany jest w zasadzie tylko dziegć ze smoły węglowej, i ta twoja wypowiedź, właśnie jego tyczy http://luskiewnik.strefa.pl/pix/p19.htm

Kiedyś zechcę spróbować działania dziegcia brzozowego http://luskiewnik.strefa.pl/pix/p10.htm
Na rynku pojawił się preparat oparty właśnie o ten dzięgieć- Antipsorias. Tu http://forum.biedronkowo.info/viewtopic.php?f=32&t=166 lecia jego praktykowanie/doświadczanie przez nasze koleżanki i kolegę. Pod ogląd i rozwagę podaję :D

Co do szkodliwości dziegci, i ich rakotwórczego działania: nasz kol. Robert " Wysłałem zapytanie dotyczące również tematu właściwości rakotwórczych,na razie czekam na odpowiedź....." http://mojaluszczyca.pl/viewtopic.php?f=80&t=117 zapytanie skierowane zostało pod adresem p.A. Borzęckiego-specjalisty dermatologa. Zobaczymy jaka będzie jego odpowiedź, na dziś, jak pisze Robert, czekamy ;)
 bimanol
dodam, że w polskim lecznictwie oprócz smoły (dziegciu) węglowej jest stosowany jeszcze dziegieć sosnowy (Pix liquida Pini) - aczkolwiek częściej w leczeniu świerzbu niż łuszczycy, choć też.
Awatar użytkownika
 henia
Nie trochę, tylko ich w ogóle nie ma :angry:
Może kiedyś się dokopię, do jakiejś miarodajnej opinii, o tym "złym" działaniu dziegci. Bo na dziś, to tylko pitu pitu lobbingu medyczno-farmaceutycznego.
euterpe pisze:... Zawsze można kupić taki http://animalia.pl/produkt,6659,540,GRE ... 7_1kg.html
Nom, jak te Twoje kopytka w aż takim złym stanie, to ten kg. może Ci wystarczyć, myślę xd
 euterpe
Nie trzeba dużo kopać tylko poczytać o tym czym jest dziegieć. Np taki benzen:

Na pierwszy plan działania toksycznego benzenu wysuwa się jego działanie narkotyczne na ośrodkowy układ nerwowy. Benzen powoduje uszkodzenie układu nerwowego, uszkodzenie szpiku kostnego (u ludzi narażonych na benzen prowadzi to do wystąpienia białaczki).

Oczywiście lubię dziegcie tylko chcę uświadomić zaciekłym przeciwnikom sterydów, że wcale nie są one gorsze niż dziegieć.
Awatar użytkownika
 henia
euterpe pisze:... Oczywiście lubię dziegcie tylko chcę uświadomić zaciekłym przeciwnikom sterydów, że wcale nie są one gorsze niż dziegieć.
Jeżeli sterydy nie są lepsze od dziegci, to dlaczego te pierwsze są na skinienie ręki, a tych drugich nie uświadczysz? Ciekawe, nie? :annoyed:

Nie będę tu wklejać, tych wszystkich ulotek z mazideł sterydowych. Benzen, to przy nich pikuś :notguilty:
 euterpe
Ludzie chcą natychmiastowych efektów dlatego podaje się najpierw sterydy i to nie tylko na łuszczycę ale przy większości niebakteryjnych i niegrzybiczych zmianach skórnych. Do tego dziegcie są niewygodne i śmierdzące. Efekty uboczne są porównywalne. Ja na szczęście na razie nie doświadczyłem ich zbyt wiele, kilka pryszczy i tyle.
 Basieńka44
Biorąc pod uwagę że np,ja na dziegcie potrzebuje dwóch tygodni na zaleczenie a po sterydach tylko przygaszenie zmian gdybym miała propozycje dziegcie czy sterydy wybrała bym dziegcie po których nie obserwuje skutków ubocznych a po sterydach tak.
Ale o tym że istnieje coś innego tj.dziegcie dowiedziałam się na forum nie od lekarza
Więc dla mnie wniosek nasuwa się sam nie zauważyłam żeby któryś lekarz dbał przesadnie o moje zdrowie i brał pod uwagę skutki uboczne leków czasami tylko o nich napomknie :D :D :D
Awatar użytkownika
 szater
euterpe pisze:Ludzie chcą natychmiastowych efektów dlatego podaje się najpierw sterydy i to nie tylko na łuszczycę ale przy większości niebakteryjnych i niegrzybiczych zmianach skórnych. Do tego dziegcie są niewygodne i śmierdzące. Efekty uboczne są porównywalne. Ja na szczęście na razie nie doświadczyłem ich zbyt wiele, kilka pryszczy i tyle.
zgadzam sie w 100%,sa ludzie którzy w sposob bardzo drastyczny reaguja na dziegcie:silne ,migrenowe bole głowy,wymioty i nudnosci,bole brzucha i temu podobne sensacje-to obserwacje ze szpitalnych pobytow.Nie ma srodkow bezpiecznych ,wszystko to chemia i nie ma powodow do gloryfikacji jednych srodkow a demonizowania innych.Trudno ocenic takze reakcje tylko jednego rodzaju srodkow na organizm człowieka bo kazdy stosował i sterydy i cygnoline i dziegcie....trudno wiec ocenic co i kiedy nam zaszkodziło.Dlatego zawsze powtarzam zdrowy rozsadek i normalne podejscie to jest gwarancja w miare,powtarzam w miare bezpiecznego leczenia.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 19