Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 sylwunia001
witajcie :) , powiedzcie masc salicylowa mozna wszedzie stosowac? cale cialo twarz glowa itd? i jesli zdejme luske i zostana czerwone plamy to co na to? zwlaszcza mi chodzi o czolo. prosze o pomoc, male mam doswiadczenie w tym. tylko nie chce sterydow.

z gory dzieki ;)
Awatar użytkownika
 henia
Z maścią siarkowo-salicylową na samą twarz, to bym uważała w sensie poobserwowała. Na czolo i resztę ciała jak najbardziej tak. Dobrze tez sprawuje się w likwidacji łuski to http://www.doz.pl/apteka/p9540-Squamax_ ... ory_200_ml

Co do dalszego leczenia: albo dziegcie-exorex albo pochodne vit. D- Daivonex, Sorel PLus. Możesz a właściwie powinnaś sprawdzić: maść z vit. A, czy mazidła z żywokostem. Basia tu pisze o takim myku z maścią rumiankową i cynkową.

Generalnie na twarzy dobrze sprawdza się Protopic ale to maść już cięższego kalibru, z rodzaju immunosupresantów. Poczytaj, przemyśl. Powodzenia :)
 sylwunia001
czyli jak zdejme luske mascia salicylowa to pozniej na czerwone plamy posmarowac np daivonex lub masc z vit A?bo glownie o czolo mi chodzi. daivonex nie zaszkodzi? bo wlasnie kupilam daivonex. bo jedni pisza ze mozna daivonex drudzy ze nie, juz zglupialam :( przez to czolo z domu nie wychodze.
Awatar użytkownika
 henia
marta_z-j pisze:kochani, jestem zaszokowana - na granicy czoła z włosami pojawiły się wyraźne jasne prześwity - jestem pewna że to od Daivonex, jestem szczęśliwa bo czoło i twarz to miejsca strategiczn....
Tu masz cały temat Marty leczenie-niekonwencjonalne/odstawilam-s ... -t530.html

Ona łuskę likwidowała maścią Lenartowicza-to to samo co siarkowo-salicylowa tylko z dodatkiem mydła potasowego.
Awatar użytkownika
 puma
jak nie masz już łuski to spokojnie możesz stosować daivonex na czoło. ja stosowałam i pomogło :)
 sylwunia001
dziękuję Wam bardzo za te odpowiedzi, :) a jeszcze bym poprosila o szampon jakis, tak cenowo do 20zl. polytar stosowalalm niestety zadnej poprawy.
Awatar użytkownika
 henia
Paweł poleca to http://www.bioarp.pl/Szampon_ziolowo_dz ... _ml-5.html

Sylwia jeżeli te dziegcie niekoniecznie, to może wypróbuj metody, którą stosują nasze kol.: maseczka drożdżowa na zdjęcie łuski, potem zwykły-delikatny, dziecinny nawet, szampon do włosów. Czytałam, metoda sprawdza się. Może warta wypróbowania? Powodzenia :)
Awatar użytkownika
 puma
dla mnie fajna jest pomada ojca grzegorza- szampon ma dziwną konsystencję ale jest bardzo delikatny, daje radę zmyć maści i nie wysusza skóry głowy. no i niedrogi :)
Awatar użytkownika
 puma
tak, ja kupuję w aptece dbam o zdrowie. polecam jeszcze szampon paraderm, w tej samej aptece, kosztuje jakieś 6-7 zł.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9