Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 jasko0109
Hallo ,mi ta Masc pomaga,nie mam Lusek i to najwazniesze.Jak mi zostana czerwone plamy to chodze na solarium i mi to schodzi.Ale mosze powiedziec ze ja mam przewaznie w Zime problemy z Skora.W lato jestem czesto na sloncu i to najleprze lekarstwo.
Awatar użytkownika
 puma
no to tak jak większość z nas jasko. ale niestety do lata jeszcze daleko, wiosna jeszcze po drodze i jakoś musimy sobie radzić, żeby w tę wiosnę jakoś wyglądać :)
 Kropek
Mam pytanie do osób bardziej doświadczonych niż ja, otóż przy stwierdzonej łuszczycy kropelkowatej stosuję maść zawierającą Detreomycyne i Hydrokortyzon (planowo 2xdziennie), maść cholesterolową oraz maść z wit A i D3 jako środki pielęgnacyjne, maziam się tym już prawie 2 miesiące, trochę schodzi ale rewelacji nie ma. Czy ktoś spotkał sie z taką kuracją oraz jak długo należy czekać na efekty??? Dodam, że miałam stosować również pastę cygnolinową (0,1%), środek fajny, niestety przy dużej ilość maleńkich kropek, niektóre jak główka od szpilki, poparzyłam zdrową skórę, wyglądało to potwornie, więc ten sposob leczenia został odrzucony. Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
 szater
Samo likwidowanie wykwitow tu raczaj niewiele pomoze.ten rodzaj łuszczycy wystepuje w powiazaniu z zapaleniem,duzym stanem zapalnym,zakazeniem paciorkowcem.Sadze ze powinnas sprawdzic czy gdzies nie siedzi cos co sieje:chore migdały,gardlo,zatoki,ucho,żoładek,sprawy kobiece....trudno zgadnac.Co do cygnokliny juz kiedys wspominalam ze nie jest to najlepsza medoda do leczenia tego typu łuszczycy.Dobrze sie leczy po podaniu masci z antybiotykiem i ...niestety sterydem+ doustnie tez powinien isc antybiotyk....leczacy stan zapalny(jezeli ten stan zapalny spowodowany jest gronkowcem złocistym powinno sie zrobic wymaz z gardła czy nosa i na jego podstawie wykonac antybiogram,ktory wykaze czym leczyc:antybiotykiem,sulfonamidem czy czyms z salicylanow)Taka jest moja wiedza ale jak jest u ciebie?musisz ocenic sama ....czy wysyp nie nastapił po jakims przeziębieniu....czy innej infekcji...
 sylwunia001
dziś posmarowalam glowe mascia salicylowa, boze jakie to tluste :devil: nie dam rady tak, ja mam dlugie wlosy, godzine czasu siedzialam w lazience zeby to zmyc, nie macie czegos mniej tlustego? albo jakiegos zelu na glowe?

jestem zalamana:( :(
Awatar użytkownika
 puma
kochana kup sobie saliderm w żelu lub cerkosol w płynie. nie tłuści to włosów i świetnie likwiduje łuskę, nie gorzej niż ta tłusta maść, w dodatku nie trzeba myć rano włosów a to przy długich włosach ważne (tak jak dla mnie). to wszystko jest tanie i bez recepty. po salidermie lekko wysusza się skóra głowy, nawilżam ją clobazą, użyta z umiarem też nie tłuści. i też jest tania i bez recepty :)
 Kropek
O tym, że cygnolina nie jest najlepsza w moim przypadku czytałam na forum, szukałam informacji jak stosować pastę cygnolinową-stworzony przez Was poradnik bezcenny ;) Tak sobie myślę, że może przyczyną wysiewu jest Streptococcus agalactiae, pod koniec ciąży miałam robiony wymaz w tym kierunku, wynik wyszedł dodatni, w opisie jest wrażliwy na: ampicylinę, penicylinę, cefazolin, erytromycynę, klindamycynę. Pewnie organizm osłabiony ciążą i stąd ten wysyp. Jutro uderzam do lekarza ogólnego, niech pomyśli co z tym zrobić.
Tak w ogóle moze przyda się to jakiejś forumowiczce w ciąży :D , około 30% kobiet jest nosicielkami tej bakterii nawet o tym nie wiedząc, nie jest ona groźna, podczas porodu może jednak dojść do zakażenia dzidziusia (ciężkie zapalenie płuc, sepsa, niestety zdarzają się zgony noworodków), jadąc do porodu warto mieć wynik potwierdzający nosicielstwo, na 4 h przed rozwiązaniem podaje się ampicylinę, w ten sposób dziecko jest chronione.
Awatar użytkownika
 szater
Wiec jednak paciorkowiec...skoro juz wiesz co mogło byc powodem takigo wysypu moze poinformuj ;) lekarza...moze biedaczek nie wie co to znaczy łuszczyca .jezeli wiesz na co jest wrazliwy to juz masz pełny bank info....trzeba uderzyc lekiem z grupy na która ow paciorkowiec jest wrazliwy(leczymy z zewnatrz i we wnatrz).Powodzenia :D
 sylwunia001
dziękuję puma.. ;) lece do apteki:) ale na zmiane tez chyba moge sotosowac to nie? raz ten saliderm a raz cerkosol, czy nie bardzo?;/
 Kropek
Dzięki Szater :) skarbnica wiedzy z Ciebie :) Byłam u lekarza ogólnego, pani doktor uznała mój wywód o ataku paciorkowca na osłabiony organizm za prawdopodobny, dostałam antybiotyk Clindamycin mip 600-dzisiaj zaczynam kurację, mam nadzieję, że pomoże!!!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9