Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 Korfanty
Witam Wszystkich bardzo serdecznie , jako nowy na forum ,chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami w leczeniu łuszczycy , walczę z nią już dobrych kilkadziesiąt lat , zaczęło się od skóry głowy , bardzo mi pomogła maść Lenartowicza , po niej miałem dobrych kilka lat święty spokój , ale sami wiecie że to i tak jest jakby uśpiony spokój . Po kilku latach zaczęło się , i do tej pory walczę z większym lub mniejszym skutkiem . Stosowałem długi okres maści styrydowe , w pewnym momencie przez przypadek w aptece kupiłem maśc Daiwonex ale w kremie , efekty były rewelacyjne , ale jest to droga maść , więc od tamtego czasu kupowałem Novate tyle że w kremie , przez długi stosowania było ok do tego słoneczko i kąpiele w morzu efekty były . Jednakże niedawno moja dermatolog doradziła mi cygnolinę , stosuję ją od kilku miesięcy , jest poprawa o wile lepiej niż po stosowaniu maści styrydowych ,do tego jeszcze stosuję preparaty oczyszczające wątrobę oraz tran , wszystko w połączeniu daje znakomite efekty ,z moich zmian skóry pozostały niewielkie plamy które mam nadzieję że znikną jak dostaną słoneczka i morskiej wody . Pozdrawiam Wszystkich Korfanty.
Awatar użytkownika
 szater
Ciesze sie że cygnolina na ciebie tak rewelacyjnie działa...ale nipokoi mnie jedno piszesz że używasz jej od miesięcy :surprised: to znaczy od ilu miesiecy i w jakich stęzeniach...jeżeli mozna :notguilty: pozdrawiam xd
 westbam90
mam problem z tymi plamami po cygnolinie na prawym ręku, co wstawiłem zdjęcia z miesiąc temu, jak w domu jestem, to mam takie ślady, śniade, brązowe, ale jak wyjdę, to do chodzi do tego kolor różowy, a w środku mam normlaną skórę z tymi brązowo - sinianymy otoczkami, a tam już miesiąc nie tam nie stosuję cygnoliny, co mam robić - nadal nawilżam, unikać słońca, skoro taka piękna pogoda, co robić?
Awatar użytkownika
 szater
no czasami dłuzej sie trzyma,spokojnie,peeling postaraj sie zastosowac solny...częsciej i...opalaj do woli xd
 Ola1992xd
Witam! Mam łuszczycę umiejscowioną na rękach i nogach, choruję od około 8 lat i jeszcze nigdy nie byłam "podleczona", stosowałam tylko sterydy i "Exorex lotion"- nie pomogło. Nie wiem, gdzie szukać pomocy, dermatolodzy, u których byłam ograniczają się tylko do przepisania maści sterydowych typu "Novate" i na tym koniec. Ostatnimi czasy jestem na diecie, zdrowo się odżywiam, zauważyłam, że moja łuszczyca wygląda o niebo lepiej- nie jest tak bardzo zaogniona, nie ma prawie wcale łusek i jest bledsza. Chciałabym dalej powalczyć, ale jeszcze żaden lekarz nie zaproponował mi leczenia cygnoliną. Dlatego chciałabym zapytać Was o radę, gdzie się zgłosić, czy zna ktoś lekarza w okolicach Poznania, czy Bydgoszczy, który leczy łuszczycę cygnoliną?
Awatar użytkownika
 szater
Kazdy dermatolog zna cygnoline,ci młodsi troszke zbyt ostrożnie podchodzą do leczenia nią bo niekoniecznie potrafią dobrze poprowadzic pacjenta.W ostatnim czasie cos zaczyna sie niefajnego koło cygnoliny dziac,tak jak z dziegciami było pare lat temu.Proponuje podejsc do dermatologa poprosic konkretnie o cygnoline i powiedziec ze tym chcesz sie leczyc.Poczytaj jednak najpierw dokładnie poradnik stosowania cygnoliny,zastanów sie czy wolisz paste czy masc,mozesz też z gotowa recepturąpodejsc do rodzinnego aby on wypisał ci masci.Dokładne ,sprawdzone składy recepturowe masz dostepne tu:

http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=1815
 staxx
jestem aktualnie na 3-cim stężęniu cygnoliny t.j. 1.
moje leczenie: 2 tyg. 0.5 + 2 tyg. 0,75 i teraz kilka dni 1.
mam tylko 2 ogniska, na każdym z łokci o średnicy ok. 2 cm.
cygnolinę trzymam po 2 godziny co 12 godzin.
plamy zrobiły się bardzo ciemne, brunatne i jak lekko zdrapałem przy boku to ta ciemna warstwa zeszła, a pod spodem wgląda mi na to, że jest już ładnie.
jak wygląda wyleczenie po cygnolinie, bo czytałem, że ma być biała skóra z przyciemnionym okręgiem dookoła tylko, że jak ten brunatny teraz kolor miałby się stać biały? gdybym to zdrapał to może tam pod spodem byłoby ok. co mam robić?
a może to się staje coraz ciemniejsze aż w końcu samo zejdzie przykąpieli itp i nie trzeba zdrapywać. chciałbym zatem się dowiedzieć od Was jak powinno wyglądać to miejsce w trakcie leczenia cygnoliną od początku aż do zaleczenia.
Awatar użytkownika
 henia
Przy ł. - nigdy ale to nigdy nie wolno nić zdrapywać - możesz być jednym z tych, co to każde zadrapanie kończy się "wylezieniem" w tych miejscach ł.

Na łokciach to niekoniecznie te białe plamy. Też tak u mnie jest. W innych miejscach tak, na łokciach różnie :P

Proponję odmoczyć, i zobaczyć co zaś. Tak miałam na tyłku, jak ostro popaliłam tam skórę cygnoliną. Wspomagałam się kapielami - maczanki, i balsamem z nagietka. On u mnie rewelka, lepiej działa na łuske niż maść siarkowo - salicylowa; dodatkowo pieknie natłuszcza, i ten martwy naskórek ładnie schodzi mi. Eksperymentuj :D Powodzenia
Awatar użytkownika
 Paweł
westbam90 pisze:mam problem z tymi plamami po cygnolinie na prawym ręku, co wstawiłem zdjęcia z miesiąc temu, jak w domu jestem, to mam takie ślady, śniade, brązowe, ale jak wyjdę, to do chodzi do tego kolor różowy, a w środku mam normlaną skórę z tymi brązowo - sinianymy otoczkami, a tam już miesiąc nie tam nie stosuję cygnoliny, co mam robić - nadal nawilżam, unikać słońca, skoro taka piękna pogoda, co robić?
Ja miałem przebarwienia kilka miesięcy. W końcu zeszły ;) Ale ja tego niczym nie smarowałem potem - może dlatego tak długo miałem.
 ChemikPodróżnik
Ma ktoś doświadczenia z cygnoliną w paście? Mniejsze stężenia miałam w kremie, ale teraz 0.5 dostałam w paście. Wszystko pięknie, nawet nie piecze tak jak krem, ale jak to z siebie zmywać? Dziś myślałam, że kociokwiku dostanę, zwłaszcza na pleckach poza moim zasięgiem. Jakieś pomyłsy? :)
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 44