Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
 Poli
szater
Moja babcia też odeszła w wieku 97 lat. ( całe życie na wsi ) i jej organizm pod koniec po prostu zaczął się wyłączać. Jak silnik, który wypalił wszystkie paliwo i nie chce więcej, można powiedzieć, że umarła z braku paliwa, organizm nie akceptował żadnego pożywienia, a i babcia nie była głodna.
Awatar użytkownika
 puma
limfocyty 2,37 28,1%
leukocyty 8,44 10e9/L
monocyty .459 5,44%
NEU 5,37 63,6%
EOS .154 1,82%
BASO .084 .999%

RBC 4,39 10e12/L
HGB 6,11
HCT .313
MCV 71,2
MCH 1,39
MCHC 19,5
RDW 14,3

PLT 308.
MPC 6,67

anomalia:
-bazofilia
-anemia
-microcytic RBC
-hypochromia
-microcytic PLT

glukoza HI 100 mg/dl

to wyniki moich badań krwi. będę żyć :D
mocz ( w skrócie):
LEU 500
ERY 25
tylko przy tych wartościach miałam krzyżyki :)
prócz tego jakieś bakterie i cuś bardzo licznie ;)( nabazgrolone okrutnie)
mieszczę się w normie?? bo mi się szukać po necie nie chce...
Awatar użytkownika
 szater
Sistro kochana...badania laboratoryjne robi sie na roznym sprzeci i wtedy wyniki moga sie roznic,dlatego zawsze podaja normy.Moja uwage zwrociła hemoglobina....wartosc raczej tragiczna 6,11?,hematocryt 313? co to wogoole jest?cosik pochrzanilas nie ma bata.Teraz dalej nie wiem co to jest :-bazofilia?anemie to masz na bank tak wynika z badan,pomimo ze pewnie zle cosik spisałas,RBC to czerwone krwinki powinno byc dla kobiet 4,5 mln/mm3-masz całkiem wysoko(to jakby nie bardzo sie ma do tej niskiej hemoglobiny :surprised: )MCV masz niskie 71,2-wskazuje to na niedobór zelaza i niedokrwistosc-twoja jedna komórka krwi jest za mała-o tak prosto ci wytłumacze.Co to jest -hypochromia? nie mam pojecia-moze cos zle zapisałas,Płytki krwi masz 308 powinno sie miescic 150 000 – 300 000/mm3,lekko podwyzszone swiadczy znowu o niedoborze zelaza,przewlekłych zakazeniach,po wysiłku....ale tez i przy ciazy :oh:

To leukocyty 8,44 ? tez wysokie norma wynosi 4 300 – 9 000/mm3. swiadczy to o stanie zapalnym przewlekłym -w organizmie,ale tez moze byc przy przyjmowaniu leków,stresie,wysiłku lub....ciazy :oh:
Glukoza moja droga jezeli masz to jako wynik na czczo to....już problem,radziłabym przeprowadzic badanie z tzw.krzywa cukrowa(wspominałam wam już o tym ze leki moga spowodowac cukrzyce polekowa-nie to ze strasze po prostu zwracam uwage!)Puma norma jest 70-100 mg/dl ...lepiej ze nizsza niz wyzsza...sprawdz to moze to tylko incydentalnie sie porobiło.

MOCZ to ...klekajcie narody-jest stan zapalny; w moczy nie powinno byc leukocytow czy czerwonych ciałek krwi jezeli juz to racZej 0-10wpw-takie jest okreslenie -zero do dziesieciu w polu widzenia -moze to swiadczyc tez o tym ze nerki tak reaguja na NLPZ-leki przeciw zapalne,p/bolowe ,przemarzniecie,wysiłek fizyczny ale tez i moze swiadcyc o chorobie narzadów sasiadujacych z układem moczowym-tyle o WBC jezeli o RBC to krwinki czerwone to samo ma byc ich najlepiej wogole albo pare w pw.TY masz tego duzo i przyczyn duzo moze byc -tak najczesciej kolka nerkowa,kamnica nerkowa,stan zapalny gdzies w przewodzie,
Zwiększona zawartość krwinek czerwonych może być też spowodowana stosowaniem leków tych własnie p/zapalnych lub p/bólowych
Nie chce przewidywac ale było pewnie duzo bakterii,szczawianów wapnia lub innych dziadoków.

PUMA DO LEKARZA NATYCHMIAST!!! :devil:

PS
alem sie nagłówkowała i napisała...byle bys tylko zrozumiała i posłuchała :*
Awatar użytkownika
 henia
Puma, na pewno anemia. Co jest jej przyczyną, powie dalsza diagnostyka. Niedobór żelaza, vit. B12, kwasu foliowego? U mnie odpowiedź dała gastroskopia. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
 puma
dzięki kochana :inlove:
no więc tak- ciąża na szczęście odpada, ginekologicznie jestem czysta, leków od pół roku nie biorę żadnych (sporadycznie ketonal, ale to naprawdę raz kiedyś). co jeszcze... badania robione na czczo na bank, przepisane dobrze też na bank (dwa razy sprawdzałam). co do kamicy nerkowej to nie wiem czy mam, miałam kamienie w woreczku ale go wyciachali. stresów nie mam chwilowo :D wysiłu nadmiernego też nie. nic więcej nie wiem xd
 Poli
Widzę, że chwalicie się wynikami badania krwi.
To i ja się pochwalę. Nie podam konkretnych wyników, bo ich już nie posiadam, ale gdzieś od 10 lat wyniki mam prawie takie same. Jeszcze w Polsce jak dostawałem kwitek z wynikami to tam było napisane przy każdym teście, jaka jest norma, czyli od do. I ja miałem zawsze wszystko, ale to wszystko, z góry na dół pomiędzy „widełki” Nawet tutaj gdzie mieszkam jak lekarka zobaczyła wyniki to ze zdziwieniem powiedziała, nawet cholesterolu podwyższonego nie mam. Jak ostatnio byłem u specjalisty, to lekarz też z niedowierzaniem obejrzał poprzednie wyniki i kazał wykonać nowe.
A powiem szczerze, że słodkiego sobie nie żałuję, a i tłustego nie odstawię. A jak ważyli mnie w szpitalu i waga wskazała równe 100kg to kłóciłem się z pielęgniarką, że waga jest zepsuta, ale nie dała się przekonać ;( .

A wracając do mojej kuracji tabletkami MTX to po dwóch dawkach po 10mg, żadnych efektów ubocznych nie zauważyłem. Tylko nogi przestają boleć.
Aby tak dalej :)
Awatar użytkownika
 szater
Mysle ze masa ma jednak duze znaczenie :) dla kogos kto wazy 40-60kg a dla kogos 100kg to 10mg MTX jednak roznica.Ciesze sie ze ci pomaga,kontroluj wszystko jak nalezy,pamietaj ze pomomo iz nie czujesz MTX rujnuje watrobe.Super ze ci te giczki przestaja dokuczac. xd
 Poli
szater.
Pomaga, pomaga teraz jak idę spać to nogi prawie nie bolą a wcześniej zasnąć nie szło. Tak samo jak by bolał ząbek, tak trochę mocno :devillaugh: . I żadne ułożenie nie pomaga. Jedynym ratunkiem było 6 do 8 tabletek nuofrenu po 200mg każda i pewnie wątroba też od nich dostawała popalić. Teraz odstawiłem nuofren całkowicie, a ile kasy zaoszczędzonej :D , 48 tabletek 8 eurasi, jakby nie patrzeć 40 eurasi miesięcznie.
I jeszcze jedno, jak brałem nuofren to jak usiadłem na chwilę to wstać nie mogłem, musiałem przez jakieś 10min rozruszać nogi, a teraz mogę usiąść i jak wstaję to żadnych niespodzianek. :)
Awatar użytkownika
 szater
Poli te bóle spoczynkowe to własnie jedna z najgorszych rzeczy w tej chorobie.Ja puki chodze to chodze najgorzej ja sie na chwilke posadze a juz połoze do czytania ksiazki to....koszmar.Rano sztywnosc utrzymuje sie około 2-3h...nie wyskocze z łózeczka jak sarenka ..nie ma obcji.Mysle ze nie powinienes łaczyc NZLP z MTX,jezeli juz taka potrzeba to moze cos z grupy bardziej opiatów-wiem jak to brzmi ale dłuzej pomagaja i nie trzeba siegac po wielokrotnosc jakiejs tabletki.Ja jestem uczulona na TRAMAL ale ludzie biora i chwala-okazjonalnie oczywiscie bo uzaleznia.Moze staraj sie zmieniac troszke forme leku p/bólowego:tabletki,czopki,masci....bo naprawde długa droga przed toba,jak sie już zaczęło to sie nie skonczy.Podpowiem ci tez ze super sprawa to fizykoterapia:lasery,soluxy,pole magnetyczne...czasem lepiej to zastosowac niz tylko leki.Pamietaj ze przy MTX -zadne solarki,naswietlanie, i 0 opalania!!!Powodzenia :)
 Poli
Witam.
Dawno mnie tu nie było i widzę, że temat upada, więc cosik napiszę.
Tak jak wcześniej pisałem w Polsce dostawałem wyniki badań krwi i tam były widełki od-do i człek wiedział czy wyniki są dobre czy złe.
Tutaj dostałem taką małą książeczkę gdzie zapisują historię badań krwi podczas brania MTX.
I mam prośbę kogoś, kto zna się na tych wynikach, aby napisał mi czy te wyniki są dobre czy nie. Poniżej napisałem wyniki z nazwą jak w tej książeczce, a w nawiasach nazwy dopisane ręcznie. Wynik pierwszy jest tuż przed braniem MTX a po kresce, po jednym miesiącu braniu MTX.
ESR 14 – 6
Hb 15,4 – 16,6
WBC 8,6 – 9,4
Platelets 205 – 191
AST (mcv) 92 – 93
ALT (sopt) 52 – 69
ALK PHOS 117 – 103
Proteinuria (cympn) 1,7 – 2,3
Haematuria (neuts) 6,4 – 6,2
Rash/Mouth Ulcers (crp) 11,9 – 7,0

I teraz zastanawiam się czy już zbierać na trumnę czy jeszcze mogę poczekać. xd
A jeśli chodzi o nogi to jest lepiej, sporo lepiej. Tylko teraz stopy nieraz marzną, wcześniej tego nie było.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16