Aktualności i nowości dotyczące świata łuszczycy oraz całego portalu luszczyce.pl.
Awatar użytkownika
 Paweł
Te kwadraciki były zawsze ;)

A nowe wiadomości prywatne już wyróżniłem :)
Awatar użytkownika
 henia
Dzięki za to wyróżnienie PW, fakt, lepiej to widoczne jest.

Ale prosiłabym też o wyjaśnienie nowości, w postaci tematów zamkniętych. Możesz objaśnić cel takiego zabiegu?
Jak rozumiem podwieszając te tematy, zaznaczasz ich ważność ale też ręczysz, za zgodność z istniejącą wiedzą, dostępną w zakresie, którego dotyczą. Dobrze rozumuję?

No i zmiana w regulaminie chyba w tym zakresie przydałaby się. Bo jakoś mam takie szczęście, że te wszystkie zawirowania ich dotyczące, to po moich postach są. Widocznie takiego farta mam, albo wzięcie u admina xd Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 Paweł
Niektóre wątki wyróżniam w taki lub inny sposób, jeśli uznam, że są wartościowe i przekazują istotne informacje. Ostatnio 2 wątki zamknąłem, bo uznałem, że tak będzie lepiej. Po pierwsze najważniejsze informacje będą wyszczególnione, jeśli w wątku nie będzie rozmów. Po drugie są już wątki na te tematy, więc tam można prowadzić rozmowy.

Druga sprawa. Zgodnie z Polityką Prywatności serwisu, do której link można znaleźć w zakładce "O serwisie" nie ręczę za żadne materiały umieszczane w serwisie (mówi o tym punkt Wyłączenie odpowiedzialności).

Co do regulaminu forum to nie trzeba go zmieniać - wykorzystany punkt regulaminu nr 14.

A fakt, że znów się stało tak przy Twoim poście to tylko dlatego, że jesteś jedną z najaktywniejszych forumowiczek i szybko odpowiadasz w różnych tematach. Ja niestety nie mam aż tyle czasu, żeby śledzić wszystko na bieżąco cały dzień. Dlatego są opóźnienia w moich reakcjach - nawet kilka dni.
Awatar użytkownika
 henia
Jak zrozumiałam z Twojej wypowiedzi, Pawle, obowiązuje tu polityka "Piłata" - akcentuję czy wyróżniam - ale nie biorę żadnej odpowiedzialności z tego tytułu, w sensie zgodności z istniejącym stanem rzeczy.

Dziękuję za odpowiedź,i wykładnię, obowiązujących tu zasad. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 Paweł
Zapisy o wyłączeniu odpowiedzialności znajdują się w każdym znającym się na rzeczy serwisie w Internecie. To nie jest nic nowego - to jest zwykłe zabezpieczenie prawne. Każdy kto korzysta z danych serwisów akceptuje dany regulamin/politykę prywatności. Tylko, że tego nikt nie czyta. Niemniej jednak nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania.
Awatar użytkownika
 henia
Paweł pisze:Zapisy o wyłączeniu odpowiedzialności znajdują się w każdym znającym się na rzeczy serwisie w Internecie. To nie jest nic nowego - to jest zwykłe zabezpieczenie prawne. Każdy kto korzysta z danych serwisów akceptuje dany regulamin/politykę prywatności. Tylko, że tego nikt nie czyta. Niemniej jednak nieznajomość prawa nie zwalnia od jego przestrzegania.
Nie jest nowością fakt, ale chowanie się za nimi admina, to nawet jak dla mnie, nowość.
Mam nadzieję, że pod pojęciem prawa rozumiemy obowiązujące w Polsce prawo.
W moim odbiorze, przynajmniej w kilku punktach, jakby mijasz się z nim, w respektowaniu go tu.

Ad rem: zamykając tematy, i nie dopuszczając do jakiejkolwiek, innej niż przedłożona przez Ciebie czy też założyciela tematu,ich interpretacji, zabawiasz się w cenzora. Taka postawa nie jest co prawda niezgodna z obowiązującym prawem, ale przyznasz, nie najlepiej świadczy o wiarygodności tych wieści. I to właśnie, między innymi, przeciw tak negatywnym postawom walczyli/występowali internauci w swoim sprzeciwie przeciwko ACTA.

Na dodatek zamykając wątek o "świadczeniach" nie ograniczyłeś się do podania aktów prawnych, obowiązujących w tym zakresie, ale też dopuściłeś czy też przyklepałeś, taką a nie inną ich interpretację.
Interpretację, tak do końca to np. ja nie wiem nawet czyją: autorka jasno informuje, że nie zna się do końca. Ale też powołując się na źródło swoich wieści, nie wprowadzając "cytatu", zasady obowiązujące w necie, łamie te zasady. Nie wiem też czy autorka tematu, posiada prawa do upublicznienie oglądu czy też interpretacji sprawy przez jej źródło ale w mim odbiorze, przedstawienie w taki sposób tych wieści, można zinterpretować jako kradzież dóbr intelektualnych. Tym bardziej, że opinie źródła autorki, jako takie, nie funkcjonują w szeroko rozumianej sieci. Czyli prawo zostało złamane czy nie/ jak uważasz?
Dodatkowo Ty jako admin taką sytuację przyklepałeś.

Nie wypowiadam się co do meritum zawartych w zamkniętym/wspomnianym przeze mnie spraw, bo swoja opinie o tym już przedstawiłam tu.
Cieszy mnie również fakt, że jednak jak się chce, to do wieści, i to każdych, można dotrzeć, i to takich, którym się ufa.

Tyle moich interpretacji. Mam nadzieję,że będą one potraktowane jako głos w dyskusji na temat nowej formy forum, o jakie z resztą, jako administrator, prosiłeś.

Prawdopodobnie pominęłam bym milczeniem te Twoje zabiegi tu, ale jakżeż niedawno, zostałam sczochrana, zupełnie niesłusznie, przez autorkę omawianego tu wątku, na PW, za nieprzestrzeganie zasad netykiety, przy podawaniu źródła swoich wieści. Czyli Kali może, Kalemu niekoniecznie ;)
Pozdrawiam, i ze swojej strony, sprawę uważam za zakończoną :)
Awatar użytkownika
 Paweł
Takie zapisy w regulaminach i politykach prywatności nie są nowością. Funkcjonują od zawsze. Działam w Internecie i wiem jak tu prawo funkcjonuje. Z niczym się nie mijam. Wszystko opisane jest w Polityce Prywatności oraz w Regulaminie forum. Nikt nikomu nie każe korzystać z serwisu. Jeśli ktoś nie zgadza się z postanowieniami Polityki prywatności i Regulaminem to nie powinien korzystać z serwisu. W przeciwnym wypadku i tak te zapisy go obowiązują.

W przytoczonym przez Ciebie wątku nie zostało w żaden sposób złamane prawo autorskie czy własności intelektualnej (nie jest to żadna skopiowana treść, tylko napisana przez Szater i Elżbietę Kujawkę). Jeśli nie wierzysz to spytaj prawnika pokazując dany wątek. W Twojej wypowiedzi jest wiele razy użyty zwrot "nie wiem" - to, że nie wiesz nie oznacza, że wszystko jest zrobione dobrze.

Po za tym nie ograniczyłem nikomu prawa do wypowiedzi. Przeniosłem tylko miejsce, gdzie komentarze należy umieszczać.

Ponadto moderacja nie zalicza się do tematu przebudowy portalu, bo moderacja istnieje od początku istnienia forum.

Jeśli nie akceptujesz postanowień zasad Polityki Prywatności oraz Regulaminu forum to powinnaś korzystać z portalu w żaden sposób.

Koniec dyskusji w tym temacie.
Awatar użytkownika
 henia
Mam problem z wysłaniem PW, jezeli chcę to zrobić przez profil użytkownika. Profil użytkownika>wyślij wiadomość prywatną > otrzymuję komunikat"Wybrani użytkownicy nie istnieją".
Wiadomość, jako odpowiedź na wcześniejszą, idzie. Sprawdziłam to na dwóch użytkownikach, także nie jest to problem zapchanych skrzynek.

Za cholerkę nie wiem czy to jest związane z przebudową potralu, czy jego moderacją, dlatego moje zapytanie tu. Pozdrawiam