Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 Paweł
Potwierdzam to, co pisze Euterpe. Siła sterydów zależy od podłoża preparatu. Ilość sterydu może być taka sama, ale jego siła jest mniejsza w zależności od podłoża. W swojej klasyfikacji masz Henia przykłady - te same leki, ale o innym podłożu są w innych kategoriach siły działania.
Awatar użytkownika
 henia
Pawle dziękuję za chęć wyjaśnieni mi niejasności ale ja o nich doskonale wiem. Dlatego też, w swojej wypowiedzi o sile sterydów w różnych postaciach, przytoczyłam tabelę.
Innymi słowy mówiąc, jeżeli mamy do czynienia: ze 25g tubką sterydu, to jeżeli on jest tam w postaci maści- jest silniejszy, niż jeżeli w tej tubce byłby w postaci kremu. O tak sformułowane wieści, mi chodziło :D
Awatar użytkownika
 Paweł
Czyli zgadzamy się co do siły sterydów :)
Awatar użytkownika
 henia
Ależ oczywiście, z faktami, wszak się nie dyskutuje :D
Awatar użytkownika
 Gabi
witam wszystkich po dłuższej nieobecności :)
Nadal kontynuuję leczenie cygnoliną ale wszystkie maści mi się pokończyły i wybieram się niedługo do dermatologa. Te stare, niezaleczone od kilku lat zmiany są już blade, troche w niektórych miejscach się poparzyłam, ale to nic nie szkodzi. Ale niestety (nigdy mi się tak nie działo) mam takie ''przerzuty'' na np, wewnętrzną stronę ręki, a nigdy tam nic nie miałam. tak samo pachwiny, pod kolanem, nie wiem czym to smarować. To są takie jeszcze nie rozwinięte zmiany, strasznie mnie korci żeby drapać ale jakoś daję radę. A i jeszcze jedno, Te które leczę cygnoliną są dość rozległe, a te które mi się teraz pojawiają to takie tycie malutkie kropeczki, drobne. Możecie mi polecić jakieś robione maści ? I jeszcze gdybyście mi podali skład płynnej cygnoliny (na głowę potrzebuję) o jakimś małym stężeniu :)
Pozdrawiam wszystkich :D
Awatar użytkownika
 szater
Proponuje aby zmiany obejrzał lekarz.Duze prawdopodobienstwo jest ze dołaczyła nowa odmiana łuszczycy.Nie jest to nic specjalnie dziwnego wielu z nas ma conajmniej 2 rodzaje.Łuszczyca w postaci kropek potrzebuje troszke innego leczenia,podobnie jak i ta wystepujaca w pachwinach gdzie nie wolno nakładac ani sterydów ani cygnoliny.
Co do składów cygnoliny na głowe to jest ona w płynie i:

1.Na głowe najprostszy skład to:
Cignolini 0,10% / 0,15% /0,18% .....te wartosci dobiera raczej lekarz
Collodium elast. ad. 100,0

2. i na głowe z salicylowym kwasem:
Cignolini 0,10 / 0,15% / 0,18%
Ac salicyl. 1,0
Spir. vini 30
ad 100,0
m.f susp
Awatar użytkownika
 Gabi
Dzięki:)
Idę niedługo do dermatologa to napiszę co i jak, lato idzie, wypadałoby się pozbyć cholerstwa:) i dzięki też za składy tej cygnoliny :) Przyda mi się szczególnie, bo narazie niczym nie leczone się sypie, myję tylko Pharmacerisem .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9