Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 paula2145
Dziekuje wszytkim za te informacje. Ja na łuszczyce choruje od dziecka, mam 27lat i w zasadzie na skórze mam bardzo drobniutkie zmiany, które wogóle mi nie przeszkadzają,natomiast po porodzie dziecka rzuciła mi sie na głowe i do dnia dzisiejszego próbuje z nia walczyć obecnie używam Belosalic maść i płyn. Jak trafiłam do szpitala z tymi zmianami w płucach lekarz powiedział że to co tam w nim jest to z wiazane z chorobą z kręgu naczyń i że łuszczyca moze mieć na to wpływ.Starsznie się boje i już zapisałam się do lekarza Torakochirurga na konsultacje aby zweryfikować czy to może być zmiana łuszczycowa czy ta okropna choroba Ziarniniak Wegenera
Awatar użytkownika
 henia
Pauliko każdy chyba rozumie Twoje emocje. Któż z nas nie czekał na wyniki, jakiekolwiek.
Bardzo ciesze się, że i ten lekarz u Ciebie, i dalsza diagnostyka. Pozdrawiam :* i czekamy na wieści :)
Awatar użytkownika
 Paweł
euterpe pisze:Nie można mieć łuszczycy w plucach ani w nerkach ani w mózgu. Tylko skóra i stawy. Takie jest stanowisko medycyny.
Dodałbym do tego błony śluzowe. W badaniach w nielicznych przypadkach stwierdzono łuszczycę na języku - łuszczyca geograficzna.

Co do samego występowania łuszczycy to rozumiem Wasz spór, bo macie inne spojrzenia. Łuszczyca nie występuje na płucach, sercu i innych narządach, ale ze względu na charakter tej choroby może ona wpływać na pracę organów wewnętrznych. Stąd też np. zwiększone ryzyko zawałów serca u łuszczyków.
Awatar użytkownika
 puma
no i pewnie lekarz suse wcale nie stwierdził łuszczycy na płucach tylko stwierdził, że łuszczyca może mieć związek z tą chorobą płuc, która ją dopadła.
 euterpe
Łuszczyca może mieć pewnie zwiążek z każdą chorobą ale równie dobrze mozemy na coś zachorować i łuszczyca moze nie miec na to wpływu (o dziwo ludzie bez ł tez mają zawały). Każdy organizm jest inny, jedni palą i piją i żyją 80 lat, inni jedzą same warzywa na parze i umierają na raka w wieku 50. Nie ma reguły. Najlepiej po prostu zachować rozsądek i pogodę ducha nie marnując żadnego dnia.
 Basieńka44
A ja myślę że jednak łuszczyca ma tu duży związek stany zapalne bardzo osłabiają naczynia krwionośne jak i wszelkie mazidła a zwłaszcza sterydy,a jak naczynia słabe to i płuca mniej dotlenione ,serce mózg itp.dlatego może się coś tam tworzyć.
Taki wniosek zaobserwowałam u siebie chociaż eksperci mogą się ze mną nie zgodzić cóż takie są moje obserwacje nie potwierdzone badaniami ale jednak.
Ludzie bez Ł też mają zawały ale najpierw mają problemy krążeniowe tak samo jest przy łuszczycy.
Awatar użytkownika
 henia
Myślę, że tak jak ta nasza ł. u każdego z nas inaczej działa. Tak, i reszta organizmu, na takie a nie inne działanie ł., reaguje.
I tu w zasadzie nie są aż tak ważne, te wszystkie nasze wymiany wieści, aczkolwiek mają one swoje znaczenie, ale uświadomienie sobie przede wszystkim tego, że ł. to nie jest żaden defekt kosmetyczny skóry. To bardzo poważna ułomność immunologiczna organizmu, która ma wpływ na wszystko w tych naszych machinach. I na serce, i na płuca, i na nerki, chociaż fakt na dziś nie stwierdzono, że ona tam też może siedzieć.
Dlatego proszę, zawsze jak będziecie gadać z tymi swoimi doktorami, informujcie ich o tej cholerze. Nawet jak jej nie widać, nawet jak się przyczaiła. To naprawdę ważne :)