W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 henia
ania07 pisze:Witam Borykam się z łuszczycą u mojego 9-letniego syna od 2 lat. W chwili obecnej dostał strasznego wysypu na nogach lekarz kazał mi stosować Diprolene przez 5 dni w celu pozbycia się stanu zapalnego a później stopniowo zmniejszać czyli 2 razy/5 dni, 1/5 dni. Oprócz tego stosowałam już chyba wszystko cygnolinę, cocois, masę przeróżnych balsamów. Proszę o pomoc czy powinnam stosować ten steryd czy raczej nie?
To lekarz widział zmiany syna, i to on jest wladny wydawać opinie, co do dalszego leczenie dziecka. Ja bym sie posłuchała. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 szater
zdecydowanie popieram kolezanke,nikt z nas nie ma uprawnien do tego aby podwazac decyzje lekarskie.Leczenie ordynuje lekarz :surprised:
Jezeli załozysz nowy temat dotyczacy leczenia twojego synka,opiszesz swoja histori i sposoby walki chetnie podzielimy sie swoimi doswiadczeniami w kwestii wspomagania leczenia. :)
 nwa123
Witam;) mam pytanie odnosnie cygnoliny stosowac ja az zmiany zejda calkiem??? Na lokciach i nogach juz prawie nie ma;) a jak zejda calkiem to czego uzywac?? I jeszcse jedno jedziemy 11 czerwce na riwiere turecka;) na tydzien i nie mam pojecia czy tam tez musi smarowac zmiany? I czym ? Tam nie bedziemy mieli raczej dostepu do lodowki a wiekszosc masci trzeba trzymac w zimnie... prosze o podpowiedz ... slub w sobote;d rece nie zeszly calkiem ale juz sie tak nie zucaja w oczy:):)
Awatar użytkownika
 antonia
Z pewnością najlepiej będzie pokierować się tutaj radami szater - naszej forumowej specjalistki od cygnoliny, ja chciałam tylko pogratulować i życzyć Wam szczęścia na nowej drodze życia oraz wspaniałych przeżyć w podróży poślubnej. :* :* :*
Awatar użytkownika
 henia
nwa123 pisze:Witam;) mam pytanie odnosnie cygnoliny stosowac ja az zmiany zejda calkiem??? Na lokciach i nogach juz prawie nie ma;) a jak zejda calkiem to czego uzywac??[...]
leczenie zawsze powinno być skończone czyli biała plamka po zmianie na skutek zastosowania cygnoliny, bez żadnych zgrubień czy pryszczy.
Jeżeli nie dokończymy prawidłowo doleczenia, ł. wróci. i może być tak, ze już skóra, na ponowne zastosowanie cygnoliny, nie zareaguje.

Po zaleczeniu zmian cygnoliną, nie trzeba stosować jakiś specjalnych maści. Wystarczą dermokosmetyki nawilżająco - natłuszczające.
[...]I jeszcse jedno jedziemy 11 czerwce na riwiere turecka;) na tydzien i nie mam pojecia czy tam tez musi smarowac zmiany? I czym ? Tam nie bedziemy mieli raczej dostepu do lodowki a wiekszosc masci trzeba trzymac w zimnie...
Dbanie o odpowiednie nawilżanie i natłuszczanie skóry - to kanon łuszczyka. Nawet jak się jest tu na miejscu. Do pielegnacji naszej chorej skory jest sporo dermokosmetyków, nasze zadanie to odkryć te, ktore na nas działaja najlepiej,

Co do maziania się maściami i kapieli słonecznych? byłabym wstrzemieźliwa - możma porządnie i na stałe, przebarwić sobie skórę - to po pierwsze; a po drugie - możemy doprowadzić do uczuleniowej reakcji słońce - maść, i przez to do ponownego wysypu.

Latem stosuję tylko kosmetyki natłuszczajace i nawilżajace z filtrem.
Jeżeli podejmuję jakies leczenie maściami, kończe kapiele słoneczne. Spacery tak ale żadne polegiwanka na słoneczku. Powodzenia :)
 nwa123
Antonina dziekuje;)
Henia to jak mu j7ezejdzie calkiem to przerwac na tydzien i potem wrocic zpowrotem cygnolina??
Awatar użytkownika
 szater
od lat latam do Turcji i Tunezji,bo słone,ciepłe morze i słonko zalecza mnie dokładnie bez stosowania żadnych wspomagaczy.Na miejscu nie stosuj nic ,zadnego leczenia,absolutnie,dbaj aby mały spedzał możliwie duzo czasu w morzy ,niech siedzi,niech pływa,niech sie bawi.Morze Sródziemne jest ciepłe w stosunku do naszego morza,co prawda jedziecie w okresie wiosny tureckiej ale bedzie zdecydowanie cieplej niż w Polsce.Natłuszczaj i nawilzaj go tylko.Cały dzien staraj sie nie płukac go z tej soli morskiej ale jak już zejdziecie ze słonka to koniecznie dobrze go wypłucz na plazy a potem dobrze umyj w pokoju.Zmiany nawet te zaleczone beda sie szybciej opalały wiec uważaj można poparzyc.Błagam nie siedzcie przy basenach tylko wykorzystaj ten czas na plaży,jak widze ludzi co przyjezdzają i siedza przy basenach całe dnie to...szkoda kasy.ydzien to troszke mało ale mozna dużo skorzystac...gdzie jedziecie jezeli mozna zapytac? :)
Awatar użytkownika
 henia
nwa123 pisze:[...]Henia to jak mu j7ezejdzie calkiem to przerwac na tydzien i potem wrocic zpowrotem cygnolina??
Oczywiście nie dam Ci tu gotowej recepty - mogę tylko podpowiedzieć, co ja bym zrobiła.

Do 11 czerwca jeszcze kupa czasu, więc trzymajmy kciki - żeby jednak.

Jeżeli jednak nie, to:
1.Zamieniłabym tę cygnoline, którą macie, na taką na paście(nie będzie płynąć - jest bardziej stała; i oczywiście zabrałabym ją ze sobą,
2.Jeżeli "resztki" zostaną małe, dałabym podziałać wodzie i tamtejszemu słoneczku,
3.Jeżeli jednak mała reakcja skóry na tamtejsze warunki - po kapielach, tak wodnych jak i słonecznych, nakladałabym jednak i tam, cygnolinę. Wazne - po, nie przed.
Leczenie skojarzone - cygnolina i światło(słońce, lampa), to nadal stosowana metoda walki z ł. Ważne, żeby maść leczniczą nakładać po terapii światłem - oczywiście trzeba obserwować się(ewentualne poparzenia)

Stężenie cygnoliny niskie, postępy fajne, szkoda by było mi, zaprzepascić takie osiagnięć. Dzień - dwa przerwy ok., wiecej, to już w moim wypadku, ryzyko. Pozdrawiam :)
 nwa123
Do poludniowej turcji do miasta Side ;) byla pani moze? no bede go myla dobrze;d ..no mamy nadzieje ze zejdzie na dobre;)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8