Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 alantia41
a ja znalazłam dla siebie niejako zamiennik cocoisu. oczywiście nie jest to to samo ale ma w swoim składzie dziegc brzozowy. Własnie dzis odebrałam przesyłke i jestem po pierwszej aplikacji leku.. bardzo wierze, ze mi pomoze :)
Awatar użytkownika
 henia
alantia41 pisze:a ja znalazłam dla siebie niejako zamiennik cocoisu. oczywiście nie jest to to samo ale ma w swoim składzie dziegc brzozowy[...]
Zdradzisz nazwę? Citopsor?
 alantia41
Nie to nie ten specyfik. Mój nazywa sie zwyczajnie Balsam dziegciowy 30 ml. Po wpisaniu w wyszukiwarke wyskakuje chyba nawet jako pierwsza pozycja. To jakis specyfik ukraiński.
http://www.zdrowymbadz.pl/naturalny-bal ... -3294.html
http://ukrainashop.com/opis/2944816/bal ... palne.html
to??????????
Skład: tlenek cynku, skrobia ziemniaczana, olej mineralny, wazelina biała, lanolina, kwas salicylowy, olej z nagietka lekarskiego, dziegieć brzozowy, olej rokitnikowy, ichtiol, witamina E, witamina A.
ciekawe jak dużo tego kwasu tam
Awatar użytkownika
 henia
Basieńka44 pisze:ciekawe jak dużo tego kwasu tam
W moim wypadku - im wiecej tym lepiej; łuska tak nie narasta :D
henia pisze:
Basieńka44 pisze:ciekawe jak dużo tego kwasu tam
W moim wypadku - im wiecej tym lepiej; łuska tak nie narasta :D
No ale nie u każdego on taki dobroczynny jest
u mnie łuska i po wit A nie narasta :)
a po kwasie skóra puchnie :notguilty:
 magda85
edoss91 pisze:COCOIS jest dostepny !!!!

dzis bez problemowo go dostalem w aptece i to pierwszej lepszej ! :D :cool: i jeszcze zapytalem to mi powiedzieli ze moga zamowic z hurtowni bez problemowo jak bede potrzebowal jeszcze ;D

powiedz mi proszę w jakiej aptece dostałeś tą maść, ja mieszkam w Gdyni i obdzwoniłam już chyba wszystkie apteki :( nigdzie nie mogę jej dostać :(.
Nawet byłabym skłonna poprosić Ciebie o zakup tej maści i wysyłkę do mnie. To jest jedyna maść, która tak bardzo mi pomaga... ja nie dopuszczam myśli, że już nigdy jej nie będzie!
 bimanol
kurczak2 pisze:Faktycznie chyba mamy dwie Polski:)
Jak ktoś namierzy w Łodzi to dajcie znać gdzie.

Zrobiłem maść z opisu wyżej (odpowiednik cocois) i niestety w aptece usłyszałem znowu ze to ostatnie ilości dziegciu i już nie będzie.

Co do samej maści- jak dla mnie skutek marny.
Źle się smaruje konsystencja zmarzniętego masła, no i ciężko to wymyć z włosów. Cocois to był CUD!!!

Czekam na urlop i się obcinam na 3mm i wystawiam łepetynę na słońce.
Dodam do tego elocom i może wtedy odpuści.

Pozdrawiam wszystkich!!!

Nie wiem, skąd aptekarze takie rozsiewają informację, że dziegieć który posiadają to ostatki ??? Może ta apteka posiada same ostatki :angry:

Na stan obecny ZF Amara posiada Dopuszczenie do Obrotu (rejestrację) dla dziegciu sosnowego - Pix liquida Pini oraz smoły pogazowej - Pix Lithanthracis,syn. Proderminum są produkowane i wprowadzane do obrotu. Dodatkowo Pix liquida Pini jest produkowany i wprowadzany przez Pharma Cosmetic - Fagron Polska.

Wiele aptek nie ma proderminy, dziegciu sosnowego i wielu innych surowców farmaceutycznych z tej przyczyny, że nie chcą mieć, a recepturę posiadają tylko w sensie formalnym aby była.

Jest też wiele aptek, w których pracują moi koledzy i koleżanki w innych miastach w Warszawie, Łodzi, Krakowie, Bydgoszczy które chętnie wykonują leki recepturowe wszelkiego kalibru, nie tylko dermatologicznego i traktują recepturę jako nieodzowną część zawodu. Unikajcie takich aptek, w których pracują kłamczychy.... Wstyd mi za nich.

Problem w dostawach Cocoisu na rynek polski istnieje od 2006 roku. Od tego czasu podmiot odpowiedzialny oraz wytwórcy zmieniali się czterokrotnie. URPL informuje, że lek posiada rejestrację nadal aktualną. Innym problemem jest pezrwa w ciągłości dostaw do hurtowni farmaceutycznych. Ale nie ma tu mowy w sensie formalnym o skreśleniu Cocoisu z lekospisu....

Natomiast Delatar to inna para kaloszy - jest on nieprodukowany i dodatkowo wyrejesterowany z polskiego lekospisu przez URPL.