http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/arch ... anizm.html
W tym temacie:
Łuszczyca - kiedy organizm atakuje sam siebie
Zmiany skórne w chorobach reumatycznych
Zmiany w obrębie płytek paznokciowych
Jednak czasem łuszczyca może przejść w cięższe postacie a u niektórych pacjentów od takiej postaci zaczyna się choroba. Jednym z najcięższych możliwych scenariuszy jest przejście zmian w erytrodermię (lac. Cała skóra czerwona) oznacza to, że 90% lub więcej powierzchni skóry zostało zajęte patologicznym rogowaceniem. W takiej sytuacji łuszczyca stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.
Łuszczycy nie powoduje żaden wirus, bakteria, grzyb czy inny czynnik zakaźny.tak samo i w to
Dlatego tą chorobą nie można się zarazić nawet dotykając długo zmian, pływając z chorą osobą w jednym basenie czy korzystając z tego samego ręcznika.łatwiej my możemy zarazić się od kogoś zdrowego jego naturalną florą bakteryjną bytującą na skórze,przenosząc ją na chory naskórek i pogorszyć swój stan
Basieńka44 pisze:Niezaprzeczalnym faktem jest, że łuszczyca jest chorobą genetyczną nie powodowaną przez wirusy, pasożyty, bakterie. Dopiero reakcja wadliwego układu autoimmunologicznego wywołuje chorobę. Polecam czytać ze zrozumieniem.Jednak czasem łuszczyca może przejść w cięższe postacie a u niektórych pacjentów od takiej postaci zaczyna się choroba. Jednym z najcięższych możliwych scenariuszy jest przejście zmian w erytrodermię (lac. Cała skóra czerwona) oznacza to, że 90% lub więcej powierzchni skóry zostało zajęte patologicznym rogowaceniem. W takiej sytuacji łuszczyca stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.
może uwierzyła bym w tą genetykę gdybym tego na sobie nie przerobiła i nie wyszła naturalnymi metodami z tego stanu![]()
Łuszczycy nie powoduje żaden wirus, bakteria, grzyb czy inny czynnik zakaźny.tak samo i w to![]()
bo dlaczego sypie po wirusowym czy bakteryjnym zapaleniu np,gardła??????????????????????????![]()
natomiast to potwierdzamDlatego tą chorobą nie można się zarazić nawet dotykając długo zmian, pływając z chorą osobą w jednym basenie czy korzystając z tego samego ręcznika.łatwiej my możemy zarazić się od kogoś zdrowego jego naturalną florą bakteryjną bytującą na skórze,przenosząc ją na chory naskórek i pogorszyć swój stan![]()
Niezaprzeczalnym faktem jest, że łuszczyca jest chorobą genetyczną nie powodowaną przez wirusy, pasożyty, bakterie. Dopiero reakcja wadliwego układu autoimmunologicznego wywołuje chorobę. Polecam czytać ze zrozumieniem.A jakieś konkretne linki do tego stwierdzenia takie na 100% potwierdzone że tylko genetyka ma tu swój udział
euterpe
Opierając się na wynikach, na które powołuje się M. Wolters, można dokonać następujących obliczeń:http://luszczyca.org.pl/p1/?luszczyca-a-gluten,84
Szacuje się, że w Polsce 2-4% populacji choruje na łuszczycę. Daje to około 800 tysięcy osób. 16% z nich, to jest 128 tysięcy, [cenzura] się nietolerancją glutenu. Z tej liczby, poprawę stanu skóry powinno uzyskać 116 tysięcy pacjentów. Z tego 82% chorych może dzięki diecie bezglutenowej obniżyć poziom przeciwciał.Oznacza to, że w skali Polski, 104 tysiące pacjentów z łuszczycą może skutecznie poprawić swój stan zdrowia, tylko dzięki zastosowaniu diety bezglutenowej.
Basieńka44 pisze:[...]A jakieś konkretne linki do tego stwierdzenia takie na 100% potwierdzone że tylko genetyka ma tu swój udziałHmmm.... akurat Ty Basiu, to nie powinnaś mieć żadnmych wątpliwości, co do tej genetyki, tak uważam. W Twpje rodzinie, tej najblizszej, jest kilkoro chorych w sensie Ty i dwójka Twoich dzieci. Jakiego jeszcze dowodu potrzebujesz, żeby tezę genetyczności uwiarygodnić?
po drugie euterpe ty możesz wierzyć że genetyczne jest nawet to ze np.śpisz na prawym boku a nie lewym
a ja wcale nie muszę prawda
Basieńka44 pisze:Tam jest użyte słowo... może... czyli na dwoje babka wróżyła, co nie?Opierając się na wynikach, na które powołuje się M. Wolters, można dokonać następujących obliczeń:
Szacuje się, że w Polsce 2-4% populacji choruje na łuszczycę. Daje to około 800 tysięcy osób. 16% z nich, to jest 128 tysięcy, [cenzura] się nietolerancją glutenu. Z tej liczby, poprawę stanu skóry powinno uzyskać 116 tysięcy pacjentów. Z tego 82% chorych może dzięki diecie bezglutenowej obniżyć poziom przeciwciał.Oznacza to, że w skali Polski, 104 tysiące pacjentów z łuszczycą może skutecznie poprawić swój stan zdrowia, tylko dzięki zastosowaniu diety bezglutenowej.
Zobacz w myśl tych twierdzeń, wprowadzasz w Swojej rodzinie dietkę w sensie brak glutenu, i jesteście uleczeni. Przecież masz w sensie macie, duże szanse że któreś z Was znajdzie się w tych 16% I to wszystko bez poszukiwań, bez bolącej skóry, bez troski o to, jakie jeszcze kuku, moze zrobic Wam ta @.Widzisz Heniu bo według mnie celiakia skórna to nie to samo co łuszczyca wyprysk potnicowy dłoni takoż samo czy atopowe zapalenie skóry a u mnie w rodzince tylko ja mam zdiagnozowaną łuszczyce nikt poza
nie wiadomo dlaczego niektórzy zapadają na łuszczyce ale wiadomo że ona dziedzicznanie wiadomo dlaczego ale wiadomo że dziedziczna
Basieńka44 pisze:Widzisz Heniu bo według mnie celiakia skórna to nie to samo co łuszczyca wyprysk potnicowy dłoni takoż samo czy atopowe zapalenie skóry a u mnie w rodzince tylko ja mam zdiagnozowaną łuszczyce nikt poza[...]A bo to może dlatego, że młodego nawet do lekarza nie dopusciłaś? a oni w sensie ci medycy, choc czasami na takich się zgrywają, to wrózkami jednak nie są, sprawdziłam
[...]ograniczenie glutenu zaś w każdej chorobie skórnej daje efekty z tego co czytam więc jakby nie koniecznie ta genetyczna łuszczyca u wszystkich była[...]Nie w kazdej Basiu, w mojej nie dało nic a nic. Nawet głodem tej swojej @ nie dałam rady wziąć
[...]bo ja nie wiem po kim miałabym ją odziedziczyć nikt w rodzinie nie chorował a teoria o 5 pokoleniu mnie nie przekonuje[...]Ma prawo Cie nie przekonywać ale nie masz żadnego prawa podważać oficjalnego stanowiska medycyny. Ot niektórzy lubia się po prostu kopać z koniem. Przecież tak naprawdę, to ta genetyczność nie ma żadnego wpływu na nasze postępowanie z naszą osobistą @.
[...]Najlepiej posłuchać lekarza choroba dziedziczna nic się nie da zrobić trza się z tym nauczyć żyćNie Basieńko, i znowu nie moge zgodzić się z Twoją interpretacją faktów. Ponieważ brak standardów postępowania z chorymi na ł. w naszej medycynyie/przez lekarzy, interpretujesz jako brak argumentu dziedziczności.![]()
![]()
a najlepiej brać leki do końca życia żeby jako tako wyglądać
czy ktoś ma komplet badan łącznie z jelitami itp ?????????
mało kto ale diagnoza pada łuszczyca a celiakia, łuszczyca czy atopowe to choroby bardzo do siebie podobne
czy podstawą jest zrobienie badan np na elektrolity nie
a jednak diagnoza pada jedyna nieomylna
[...]ograniczenie glutenu zaś w każdej chorobie skórnej daje efekty z tego co czytam więc jakby nie koniecznie ta genetyczna łuszczyca u wszystkich była[...]Heniu a tak zapytam jak długo te testy bezglutenowe u ciebie trwały?????????????
Nie w kazdej Basiu, w mojej nie dało nic a nic. Nawet głodem tej swojej @ nie dałam rady wziąć Tak jak i Ty musi
Ma prawo Cie nie przekonywać ale nie masz żadnego prawa podważać oficjalnego stanowiska medycyny.a jakie ono jest??
Masz ł., "problemy skórne" przekazałaś swoim dzieciom, czego Ty jeszcze drążysz? Są powiązania czy nie? po kiego to piąte pokolenie? i nie szperaj radzę dalej, bo nie masz zadnej pewności, co tam jeszcze możesz wyfrzebaćNo i widzisz z tym mogła bym się zgodzić ja przekazałam a..........kto przekazał mnie ?????
Nie Basieńko, i znowu nie moge zgodzić się z Twoją interpretacją faktów. Ponieważ brak standardów postępowania z chorymi na ł. w naszej medycynyie/przez lekarzy, interpretujesz jako brak argumentu dziedziczności.Ja to raczej widzę tak
Tylko dlatego tak jesteśmy traktowani sensie bez badań, o których wspominasz - najogólniej problem ujmując; z małym wyjątkiem - jelita cienkiego jeszcze nie badają - "kamerki" to rzadkość;