Jeśli znalazłeś(aś) w Internecie ciekawy artykuł, stronkę, nowinkę czy jakąkolwiek informację związaną z łuszczycą, poinformuj innych forumowiczów o tym tutaj.
 Basieńka44
Jednak czasem łuszczyca może przejść w cięższe postacie a u niektórych pacjentów od takiej postaci zaczyna się choroba. Jednym z najcięższych możliwych scenariuszy jest przejście zmian w erytrodermię (lac. Cała skóra czerwona) oznacza to, że 90% lub więcej powierzchni skóry zostało zajęte patologicznym rogowaceniem. W takiej sytuacji łuszczyca stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.

może uwierzyła bym w tą genetykę gdybym tego na sobie nie przerobiła i nie wyszła naturalnymi metodami z tego stanu :D :D
Łuszczycy nie powoduje żaden wirus, bakteria, grzyb czy inny czynnik zakaźny.
tak samo i w to :D
bo dlaczego sypie po wirusowym czy bakteryjnym zapaleniu np,gardła?????????????????????????? :D

natomiast to potwierdzam
Dlatego tą chorobą nie można się zarazić nawet dotykając długo zmian, pływając z chorą osobą w jednym basenie czy korzystając z tego samego ręcznika.
łatwiej my możemy zarazić się od kogoś zdrowego jego naturalną florą bakteryjną bytującą na skórze,przenosząc ją na chory naskórek i pogorszyć swój stan :D :D
 euterpe
Basieńka44 pisze:
Jednak czasem łuszczyca może przejść w cięższe postacie a u niektórych pacjentów od takiej postaci zaczyna się choroba. Jednym z najcięższych możliwych scenariuszy jest przejście zmian w erytrodermię (lac. Cała skóra czerwona) oznacza to, że 90% lub więcej powierzchni skóry zostało zajęte patologicznym rogowaceniem. W takiej sytuacji łuszczyca stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.

może uwierzyła bym w tą genetykę gdybym tego na sobie nie przerobiła i nie wyszła naturalnymi metodami z tego stanu :D :D
Łuszczycy nie powoduje żaden wirus, bakteria, grzyb czy inny czynnik zakaźny.
tak samo i w to :D
bo dlaczego sypie po wirusowym czy bakteryjnym zapaleniu np,gardła?????????????????????????? :D

natomiast to potwierdzam
Dlatego tą chorobą nie można się zarazić nawet dotykając długo zmian, pływając z chorą osobą w jednym basenie czy korzystając z tego samego ręcznika.
łatwiej my możemy zarazić się od kogoś zdrowego jego naturalną florą bakteryjną bytującą na skórze,przenosząc ją na chory naskórek i pogorszyć swój stan :D :D
Niezaprzeczalnym faktem jest, że łuszczyca jest chorobą genetyczną nie powodowaną przez wirusy, pasożyty, bakterie. Dopiero reakcja wadliwego układu autoimmunologicznego wywołuje chorobę. Polecam czytać ze zrozumieniem.
 Basieńka44
Niezaprzeczalnym faktem jest, że łuszczyca jest chorobą genetyczną nie powodowaną przez wirusy, pasożyty, bakterie. Dopiero reakcja wadliwego układu autoimmunologicznego wywołuje chorobę. Polecam czytać ze zrozumieniem.
euterpe
A jakieś konkretne linki do tego stwierdzenia takie na 100% potwierdzone że tylko genetyka ma tu swój udział
po drugie euterpe ty możesz wierzyć że genetyczne jest nawet to ze np.śpisz na prawym boku a nie lewym
a ja wcale nie muszę prawda :D
 Basieńka44
Opierając się na wynikach, na które powołuje się M. Wolters, można dokonać następujących obliczeń:
Szacuje się, że w Polsce 2-4% populacji choruje na łuszczycę. Daje to około 800 tysięcy osób. 16% z nich, to jest 128 tysięcy, [cenzura] się nietolerancją glutenu. Z tej liczby, poprawę stanu skóry powinno uzyskać 116 tysięcy pacjentów. Z tego 82% chorych może dzięki diecie bezglutenowej obniżyć poziom przeciwciał.Oznacza to, że w skali Polski, 104 tysiące pacjentów z łuszczycą może skutecznie poprawić swój stan zdrowia, tylko dzięki zastosowaniu diety bezglutenowej.
http://luszczyca.org.pl/p1/?luszczyca-a-gluten,84
jakieś nowsze może masz
czy tutaj
nie wiadomo dlaczego niektórzy zapadają na łuszczyce ale wiadomo że ona dziedziczna
http://skindoctor.pl/patient/Przyczyny/45.html
możne ja faktycznie czytać nie umiem :D :D
Awatar użytkownika
 henia
Basieńka44 pisze:[...]A jakieś konkretne linki do tego stwierdzenia takie na 100% potwierdzone że tylko genetyka ma tu swój udział
po drugie euterpe ty możesz wierzyć że genetyczne jest nawet to ze np.śpisz na prawym boku a nie lewym
a ja wcale nie muszę prawda :D
Hmmm.... akurat Ty Basiu, to nie powinnaś mieć żadnmych wątpliwości, co do tej genetyki, tak uważam. W Twpje rodzinie, tej najblizszej, jest kilkoro chorych w sensie Ty i dwójka Twoich dzieci. Jakiego jeszcze dowodu potrzebujesz, żeby tezę genetyczności uwiarygodnić?

I chyba masz jednak problemy, z interpretacja tego cytatu, który tu zapodałas
Basieńka44 pisze:
Opierając się na wynikach, na które powołuje się M. Wolters, można dokonać następujących obliczeń:
Szacuje się, że w Polsce 2-4% populacji choruje na łuszczycę. Daje to około 800 tysięcy osób. 16% z nich, to jest 128 tysięcy, [cenzura] się nietolerancją glutenu. Z tej liczby, poprawę stanu skóry powinno uzyskać 116 tysięcy pacjentów. Z tego 82% chorych może dzięki diecie bezglutenowej obniżyć poziom przeciwciał.Oznacza to, że w skali Polski, 104 tysiące pacjentów z łuszczycą może skutecznie poprawić swój stan zdrowia, tylko dzięki zastosowaniu diety bezglutenowej.
Tam jest użyte słowo... może... czyli na dwoje babka wróżyła, co nie? :D

Zobacz w myśl tych twierdzeń, wprowadzasz w Swojej rodzinie dietkę w sensie brak glutenu, i jesteście uleczeni. Przecież masz w sensie macie, duże szanse że któreś z Was znajdzie się w tych 16% ;) I to wszystko bez poszukiwań, bez bolącej skóry, bez troski o to, jakie jeszcze kuku, moze zrobic Wam ta @.

Euterpe w/g mnie ma rację - można coś w sensie oficjalne stanowisko medycyny, przyjąć do wiadomości i szukac swoich dróg życia z nim w sensie szukać swoich sposbów na walkę. Ale można tez walić głowa w ścianę, i krzyczeć a ja się z tym nie zgadzam,
Nasz wybór, wolnymi ludźmi jesteśmy wszak :*
 Basieńka44
Zobacz w myśl tych twierdzeń, wprowadzasz w Swojej rodzinie dietkę w sensie brak glutenu, i jesteście uleczeni. Przecież masz w sensie macie, duże szanse że któreś z Was znajdzie się w tych 16% I to wszystko bez poszukiwań, bez bolącej skóry, bez troski o to, jakie jeszcze kuku, moze zrobic Wam ta @.
Widzisz Heniu bo według mnie celiakia skórna to nie to samo co łuszczyca wyprysk potnicowy dłoni takoż samo czy atopowe zapalenie skóry a u mnie w rodzince tylko ja mam zdiagnozowaną łuszczyce nikt poza
ograniczenie glutenu zaś w każdej chorobie skórnej daje efekty z tego co czytam więc jakby nie koniecznie ta genetyczna łuszczyca u wszystkich była
bo ja nie wiem po kim miałabym ją odziedziczyć nikt w rodzinie nie chorował a teoria o 5 pokoleniu mnie nie przekonuje
w dodatku w każdym artykule jakim czytam znajduje to
nie wiadomo dlaczego niektórzy zapadają na łuszczyce ale wiadomo że ona dziedziczna
nie wiadomo dlaczego ale wiadomo że dziedziczna
to w końcu jak są konkretne badania czy ich nie ma
Najlepiej posłuchać lekarza choroba dziedziczna nic się nie da zrobić trza się z tym nauczyć żyć :notguilty: :notguilty:
a najlepiej brać leki do końca życia żeby jako tako wyglądać
czy ktoś ma komplet badan łącznie z jelitami itp ?????????
mało kto ale diagnoza pada łuszczyca a celiakia, łuszczyca czy atopowe to choroby bardzo do siebie podobne
czy podstawą jest zrobienie badan np na elektrolity nie
a jednak diagnoza pada jedyna nieomylna
Awatar użytkownika
 henia
Znów musi cały dzień na kompie siedziałaś, bo mieszasz tu... jak kogut w kurniku xd

Po kolei zatem:
Basieńka44 pisze:Widzisz Heniu bo według mnie celiakia skórna to nie to samo co łuszczyca wyprysk potnicowy dłoni takoż samo czy atopowe zapalenie skóry a u mnie w rodzince tylko ja mam zdiagnozowaną łuszczyce nikt poza[...]
A bo to może dlatego, że młodego nawet do lekarza nie dopusciłaś? a oni w sensie ci medycy, choc czasami na takich się zgrywają, to wrózkami jednak nie są, sprawdziłam :D
[...]ograniczenie glutenu zaś w każdej chorobie skórnej daje efekty z tego co czytam więc jakby nie koniecznie ta genetyczna łuszczyca u wszystkich była[...]
Nie w kazdej Basiu, w mojej nie dało nic a nic. Nawet głodem tej swojej @ nie dałam rady wziąć :P Tak jak i Ty musi :P
[...]bo ja nie wiem po kim miałabym ją odziedziczyć nikt w rodzinie nie chorował a teoria o 5 pokoleniu mnie nie przekonuje[...]
Ma prawo Cie nie przekonywać ale nie masz żadnego prawa podważać oficjalnego stanowiska medycyny. Ot niektórzy lubia się po prostu kopać z koniem. Przecież tak naprawdę, to ta genetyczność nie ma żadnego wpływu na nasze postępowanie z naszą osobistą @.
Masz ł., "problemy skórne" przekazałaś swoim dzieciom, czego Ty jeszcze drążysz? Są powiązania czy nie? po kiego to piąte pokolenie? i nie szperaj radzę dalej, bo nie masz zadnej pewności, co tam jeszcze możesz wyfrzebać
[...]Najlepiej posłuchać lekarza choroba dziedziczna nic się nie da zrobić trza się z tym nauczyć żyć :notguilty: :notguilty:
a najlepiej brać leki do końca życia żeby jako tako wyglądać
czy ktoś ma komplet badan łącznie z jelitami itp ?????????
mało kto ale diagnoza pada łuszczyca a celiakia, łuszczyca czy atopowe to choroby bardzo do siebie podobne
czy podstawą jest zrobienie badan np na elektrolity nie
a jednak diagnoza pada jedyna nieomylna
Nie Basieńko, i znowu nie moge zgodzić się z Twoją interpretacją faktów. Ponieważ brak standardów postępowania z chorymi na ł. w naszej medycynyie/przez lekarzy, interpretujesz jako brak argumentu dziedziczności.
Tylko dlatego tak jesteśmy traktowani sensie bez badań, o których wspominasz - najogólniej problem ujmując; z małym wyjątkiem - jelita cienkiego jeszcze nie badają - "kamerki" to rzadkość; bo istniejące "prawo medyczne", pozwala na takie olewactwo nas. A cudowne Stowarzyszenia nasze, też mają to w głębokim poważaniu. Wyższe cele im przyświecają :angry:

Ale taka sytuacja, to żaden argument, na brak genetyki w dziele tworzenia naszj przyjaciółeczki, Basieńko :D
 Basieńka44
[...]ograniczenie glutenu zaś w każdej chorobie skórnej daje efekty z tego co czytam więc jakby nie koniecznie ta genetyczna łuszczyca u wszystkich była[...]

Nie w kazdej Basiu, w mojej nie dało nic a nic. Nawet głodem tej swojej @ nie dałam rady wziąć Tak jak i Ty musi
Heniu a tak zapytam jak długo te testy bezglutenowe u ciebie trwały?????????????
że z całą stanowczością twierdzisz że nic nie dały????????
Ma prawo Cie nie przekonywać ale nie masz żadnego prawa podważać oficjalnego stanowiska medycyny.
a jakie ono jest??
masz jakiś nowszy artykuł stwierdzający niezbicie że łuszczyca to choroba genetyczna wiadomo co uszkodzone i jak to leczyć ??
jak wspomniałaś na początku cały dzień na necie a na nic takiego nie trafiłam była :D :D :D :D :D
mało i książki wszelkie wertuje i wszędzie czytam
medycyna nie zna przyczyny powstawania..................
ale wie jak to leczyć...........................
mało wykształcona jestem ale to mi się kłóci :D :D
jak mogę naprawić coś jak nie wiem co się zepsuło
Masz ł., "problemy skórne" przekazałaś swoim dzieciom, czego Ty jeszcze drążysz? Są powiązania czy nie? po kiego to piąte pokolenie? i nie szperaj radzę dalej, bo nie masz zadnej pewności, co tam jeszcze możesz wyfrzebać
No i widzisz z tym mogła bym się zgodzić ja przekazałam a..........kto przekazał mnie ?????
i tu mowa o 5 pokoleniu bo z wcześniejszych nikt wcześniej nie chorował :) :)
Nie Basieńko, i znowu nie moge zgodzić się z Twoją interpretacją faktów. Ponieważ brak standardów postępowania z chorymi na ł. w naszej medycynyie/przez lekarzy, interpretujesz jako brak argumentu dziedziczności.
Tylko dlatego tak jesteśmy traktowani sensie bez badań, o których wspominasz - najogólniej problem ujmując; z małym wyjątkiem - jelita cienkiego jeszcze nie badają - "kamerki" to rzadkość;
Ja to raczej widzę tak
każda wysypka skórna która się łuszczy itp to łuszczyca a nie zawsze tak jest
choroby skórne są bardzo do siebie podobne w swoim wyglądzie sama mam ich kilka ale..........................
skoro mam łuszczyce po co szukać co jeszcze :D :D
a brak standardów postępowania ..........................
no cóż w każdej chorobie genetycznej są przeprowadzane dokładne badania a dopiero potem ustawiane leczenie u nas najpierw :D ustawiane leczenie a po latach ewentualne badania
czy nie tak
można to różnie interpretować
i uznać dziedziczność i jej nie uznawać :D
a i jeszcze to ciągłe niezmienne co u niektórych lekarzy łuszczyca to defekt kosmetyczny różnie można rozumieć :D :D