Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 Basieńka44
Flora pisze:Basiu, mam kupioną, tylko mama się zastanawia czy to w ogóle coś da...
Od dwóch lat stosuje tylko to zimą wspomogłam się exorexem
do płukania głowy dodaje też zioła takie jakie akurat pije (pokrzywa czy melisa itp)
antonia poleca wcieranie octu jabłkowego też się świetnie sprawdza nawet dodawany tylko do ostatniego płukania
Awatar użytkownika
 antonia
To nie zupełnie tak - ja polecam ocet jabłkowy do wcierania w skórę głowy Jak jest podrapana to szczypie, ale tylko początkowo. Można wytrzymać. Po kilku godzinach łuskę można zczesać, jest miękka i łatwo schodzi. Potem spłukać dokładnie wodą. Jak skóra głowy jest za sucha i ma się poczucie, że się ściąga to leciutko posmarować olejkiem kokosowym. Kuracę taką można robić na włosy poprzednio umyte szamponem. Zarówno ocet jabłkowy jak i olejek kokosowy to wspaniałe naturalne lekarstwa, nie tylko na skówę głowy, również na całe ciało.
 Flora
Basieńka44 pisze:
Flora pisze:Basiu, mam kupioną, tylko mama się zastanawia czy to w ogóle coś da...
do płukania głowy dodaje też zioła takie jakie akurat pije (pokrzywa czy melisa itp)
antonia poleca wcieranie octu jabłkowego też się świetnie sprawdza nawet dodawany tylko do ostatniego płukania
Mam płukać melisą? xd yhh ja ją z bólem nauczyłam się pić (częsty ból brzucha - stresowy) przez ten zapach, a jeszcze mam nią płukać moje kłaki? :D
Spróbuję.
 Basieńka44
Flora pisze:
Basieńka44 pisze:
Mam płukać melisą? xd yhh ja ją z bólem nauczyłam się pić (częsty ból brzucha - stresowy) przez ten zapach, a jeszcze mam nią płukać moje kłaki? :D
Spróbuję.
Zmieszaj ją z miętą jest bardziej przyswajalna :D torebka tego i tego
po wypiciu ziółek zalewam je ponownie zagotuje lub nie i dodaje do ostatniego płukania
zapach nie odstrasza bo go nie czuć :D
Awatar użytkownika
 agus
Witam jestem mamą 8 letniej córki która 4 miesiące temu zachorowała na tą straszną chorobę.Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co robić i czy ją smarować.Na głowie ma tego pełno a w dodatku ma grube i długie włosy więc jak smarowałam salicylolem to nie mogłam zmyć ,teraz ma szampon Clobex ,ale też nie pomaga,w dodatku strasznie ją swędzi.Na reszcie ciała też nie jest lepiej.
Awatar użytkownika
 antonia
Grube i długie włosy przy łuszczycy skóry głowy u dziecka - mogę Wam jedynie współczuć. Bardzo trudno utrzymać w czystości a co za tym idzie, łatwo o inne choroby, takie jak grzybica lub o pasożyty.
Obowiązkowe jest smarowanie maściami likwidującymi łuskę (cocois, maść z wit.A) mycie głowy szamponami i nawilżanie skóry głowy. Również na ciało, higiena skóry przede wszystkim, częste kąpiele, natłuszczanie i smarowanie. Poczytaj sobie w postach sposoby leczenia i wybierz jakiś dla swojej córeczki. Powodzenia :*
Awatar użytkownika
 henia
agus pisze:Witam jestem mamą 8 letniej córki która 4 miesiące temu zachorowała na tą straszną chorobę.Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co robić i czy ją smarować.Na głowie ma tego pełno a w dodatku ma grube i długie włosy więc jak smarowałam salicylolem to nie mogłam zmyć ,teraz ma szampon Clobex ,ale też nie pomaga,w dodatku strasznie ją swędzi.Na reszcie ciała też nie jest lepiej.
Witaj Agus :) Koniecznie zapoznaj się z tym http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=889 to taka forumowa "biblia", jeżeli chodzi o leczenie ł. u dzieci. Polecam i powodzenia Wam :*
Awatar użytkownika
 agus
Zapomniałam dodać że córka choruje dodatkowo na astmę oskrzelową nie wiem czy to ma jakiś wpływ na tę chorobę?A używał z was ktoś szampony dziegciowe,jak to się sprawdza?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14