Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
W zeszłym roku nie było prawie w ogóle wysypów w miejscach widocznych? może dlatego ze nie miałem się że tak powiem "jak się podrapać po tyłu" teraz siedzę w domu i mam dużo czasu i wysypało mnie troszkę na twarzy ale się powiększa, mam nadzieję ze nie wyskoczy za dużo ;/
Mam łuszczyce na czole największe skupisko. Brwi, uszy, za uszami, granica twarzy-włosy. Z tym walczę nie ustanie od 3 lat. Smarowałam się przez długi czas protopic . Skóra czoła stała się cienika jest mi w nią bardzo zimno jest bardzo wrażliwa w tych miejscach. Teraz protopic nie działa. Sytuacja wygląda tak że bardzo mi się podrażnia skóra w tych miejscach. Przy myciu jej, malowaniu- makijaż, jest czerwona i bardzo piecze mimo że jest natłuszczona. Jak dotykam czoła (tych miejsc) są gorące, palą, pieką. Co robić, jak zmyć- umyć twarz? Żeby tak się nie podrażniała. Pracuję w urzędzie. Przestałam się malować z myślą że to się uspokoi wyciszy ale efektów nie widać. Wracam do domu myję twarz ręką i wodą z kranu delikatnie i nakładam maść rumiankową lub smaruję olej lniany, olej rycynowy wygląda nawet ok ale jak to zmyć. Przy myciu się podrażnia i robi czerwone i jak wyżej pisałam. Rano muszę umyć głowę bo włosy są tłuste od tych maści i olejów więc też przy myciu głowy czoło się podrażnia i jak wyżej. Robi mi się błędne koło nie wiem co z tym mam zrobić jak walczyć pomóżcie. Najgorsze skupisko łuszczycy mam na twarzy jw. Ale mam łuszczycę w głowie i pojedyncze plamki na ciele. Twarz to moja wizytówka, kochałam ją a teraz boję się spojrzeć w lustro, unikam kontaktów z ludzmi. Mam wrażenie że wszyscy na mnie patrzą ze wstrętem. Kiedyś udawało mi się protopic zaleczyć na kilka dni teraz niczym. Ona na twarzy się rozprzestrzenia jest jej coraz więcej. Pomóżcie
oprócz zabiegów zewnętrznych zacznij oczyszcza nerki i zatoki bo tam stan zapalny rzutuje na te okolice,twarzy nie zmywaj wodą tylko maścią ochronną z wit A nałożyć grubo po 10 min zebrać ręcznikiem papierowym,przed wyjściem z domu jako zabezpieczenie dobrze działa rumiankowa a po około 5 min cynkowa nadmiar można zebrać
okłady z ziół jak w temacie zdziałają cuda.
Ok tak teraz będę robić. Czy ja dobrze rozumiem że mam twarzy ( czoło) w ogóle nie myć wodą??? Ale te maści (A, rumiankowa) są bardzo tłuste i mam przez to tłuste włosy. Jak chodzić do pracy? Mam jeszcze jedno pytanie czy wiesz jak oczyścić nerki i zatoki??? Smaruję się za uszami ale to mi pęka i krwawi im więcej smaruje to jest gorzej. O co chodzi? Co z tym zrobić? Z góry dziękuję za pomoc na pewno będę próbować i pisać jak mi idzie.
mam wątpliwosci co do całkowitego nie mycia twarzy :surprised:
Nakładanie masci na niemyta twarz spowoduje stany zapalne,skóra wytwarza swoje tłuszcze ,potem masci...zdecydowanie nie polecam.Moze lepiej spróbuj myc rumiankiem-zaparz sobie w kubeczku, nie ten w torebkach ale sypkie zioła, myj wacikiem a nie ręką.Zanim zaczniesz cokolwiek leczyc...skonsultuj sie z lekarzem czy jest taka potrzeba.Mysle że zwykła woda moze byc przyczyna wysuszania skóry twarzy.Pokusiłabym sie o konsultacje dermatologiczna i wtedy pogadała z pania(koniecznie) doktor jakie kosmetyki i co można wogóle zastosowac na twarz i czoło.Porady dobrej KOSMETOLOG...nie kosmetyczki...też mogą byc pomocne :)
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9