Lea pisze:A w takim razie co ze sztucznym przedłużaniem paznokci (tipsy,paznokcie żelowe) ?
Mają wpływ na płytkę paznokcia ? Gdzieś czytałam, że w przypadku mocniejszego zahaczenia istnieje ryzyko oderwania się płytki od podłoża. Ale oprócz tego nie znalazłam żadnych przeciwwskazań. 
Może ktoś ma jakieś doświadczenie ?
Dodam, że aktualnie moje paznokcie są tylko słabe i cienkie. Żadnych wyżłobień ani plam. Myślicie, że mogę sobie pozwolić na przedłużenie? Po prostu od dziecka obgryzam i wyglądają okropnie...
Walcze z tym problemem od dziecinstwa i....chyba jednak nie daje rady,dlatego systematycznie od 20lat osłaniam swoje zniszczone ogryzki tipsami.Dzieki temu dłonie ładnie wygladaja,ja nie czuje sie skrepowana i...jakos dajemy rade.
oczywiscie rózne są reakcje na klej,zel czy akryl z tym musisz sie liczyc,ja nie miałam problemów żadnych ale pewnie dlatego ,ze wiele ,wiele lat stosowałam sztuczne paznokcie klejac je na....Super Glu

wiem jak to brzmi ale tak robiłam i nic sie nie działo,oczywiscie było to wiele lat temu gdy nie było tak dostepnych metod jak obecnie.
Znajdz dobrą-czysta!! kosmetyczke,niech najpierw zadba,odżywi twoje pazurki a potem przedłuży je żelem,niedużo,po dwóch,trzech miesiacach bedziesz mogła kłasc już tylko zel na swoje własne pazurki....warto,zapewniam
Co do innych twoich pytan....nie mysl o chorobach,zyj chwilą ciesz sie tym co masz,docen to co masz...jak przyjdą choroby to wtedy zawalczysz i ci pomozemy narazie to zostaw smutki tam gdzie są nie wywołuj ,ciesz sie życiem,sciskam mocno i...pokaz co tam zdziałasz z tymi pazurkami moje obecnie są takie: