W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Hej,
W grudniu reumatolog z Łomży zdiagnozowała u mnie łzs.Przepisała methotrexat 10 mg i kwas foliowy 15 mg dawkowanie 1 x w tygodniu. Dała mi namiar na dr reumatolog, która przyjmuje właśnie w Centrum Nowe Miasto. Zadzwoniłam, kazała przyjechać z wynikami, zdjęciem rtg, obejrzała i powiedziała, że w tej chwili program trwa, ale w styczniu spodziewają się kolejnego. Wzięła nr telefonu i zadzwoniła pod koniec grudnia. Umówiłysmy sie 4.01 i "przekazała" mnie osobie, która się zajmuje badaniami. Pobrali krew do badań, rtg płuc, założyli próbę tuberkulinową i kazali czekać na wyniki. Widocznie były odpowiedznie,cokolwiek to znaczy, bo od 29.01. jestem w programie. Słyszałam też, że są tam osoby "przekazane" przez dermatologa, ale jak to wyglądało z ich strony to niestety nie wiem.

Pozdrawiam.
Jamajka a mnie interesuje jak duza dawke MTX przyjmowałas i jakie leczenie mialas do czasu zakwalifikowania do programu?
ten MTX w dawce 10mg na tydz od grudnia to wszystko?czy szła cyklosporyna,neotigason,naswietlania itp?
Myślę że to ze względu na łzs, ale wysyp na ciele w tym czasie miałam dośc paskudny. W sierpniu urodziłam dziecko i tak na własne życzenie przez okres ciąży zaniedbałam łuszczycę. Jak pojechałam w grudniu do dermatologa i reumatologa (miałam problem z IV palcem lewej ręki i nadgarstkiem), to dermatolog wyciągnął grubą broń czyli niestety sterydy - belosalic, elocom, elosone, diprosalic, xamiol.Jak poprosiłam o robioną maść to dostałam ochrzan aż mi kozaki spadły, że się zaniedbałam i że już mi nic innego nie pomoże, a maści robionej to mi nie przepisze, bo nie ma zamiaru do mnie dopłacać.
Dopiero w grudniu 2011 r. maiałm zdiagnozowane łzs, więc tak naprawdę to leczenie dopiero zaczęłam. Methotrexat 1 x na tydzień w dawce 10 mg i kwas foliowy w dawce 15 mg 1x tygodniowo. Wcześniej nie leczyłam stawów tylko co jakiś czas skórę.
Do tej pory nie wiem tak na 100 % jaki przypadek sprawił, że się dostałam do programu. Nie znajduję racjonalnego wytłumaczenia. Na łuszczycę choruje stosunkowo krótko około 8 lat. Wysypów też nie miałam aż takich, że nie mogłabym sobie z nimi poradzić. Teraz to po sterydach zostały mi tylko przebarwienia. Od 2 m-cy jestem czysta. Stawy tez dopiero zaczęłam leczyć. Może dlatego, że sie ponoć w czepku urodziłam. :D
U Mnie Metotrexat dał słabe wyniki wszystko zniknęło fjnie cacy ale szybko wróciło do pierwotnej postaci krok po kroku może 2 tygodnie ...
Neotigason dał leprze wyniki ;]
przepraszam ale nie pamiętam dawkowania ;]
hej,
a czy możecie napisać jak trafiliście do centrum nowe miasto?
Który lekarz Was tam skierował i w ogóle.
Czy były/są jakieś specjalne wymagania żeby się tam dostać.
Jaką macie postać łuszczycy (czy kropelkowa w ogóle brana jest pod uwagę)?

Generalnie wszystko.
Dzięki :)
Więc tak ;]
Jesteś z Białego Oliwka ?
Moją łuszczycę prowadzi Doktor Piotr Porębski w centrum Dermedica ul.Legionowa ( tam gdzie KFC :D )
On pogadał ze znajomą z szpitala która prowadzi nabór czy kwalifikację :D
Pani Doktor Małgorzata Janczyło-Jankowska.
Chodzi tu o szpital zakaźny na ul. Wiewiórczej ;]
Autobusy 4 na przeciwko szpitala wychodzisz ;] i 19 końcowy :]
No własnie widze ze sa stosowane rózne nabory.Pomimo dosc obostrzonych zasad...gdzies poszczególnym jednostkom udaje sie przedostac.Mysle ze to zalezy w duzej mierze od miejsca i ilosci chorych chetnych i nadajacych sie do programu.Czasami mnie korciło aby sprobowac...ale nic na siłe.Wiek juz niekonieczny a i wyniki wszelakie dalekie od doskonałych ;) .Powodzenia wszystkim...teraz i ...po leczeniu :*
szater słońce Ty moje ;D
1 wyniczek wątrobowy tak jak się spodziewałem ALAT 95 ... czyli praktycznie 2x więcej ... :D a dopuszczalne jest max 75 z czego drugi wyniczek dali mi tydzień czasu miła doktór :D brałem trochę wiecej niż można Hepatil Complex i udało się mieć 65 :D
mam 21 lat nie piję często ani żadnych wynalazków :D jak człowiek Czysta 40% i Tyle :D
najrpawdopodobniej popsułem z deczka wątrobę Neotigasonem i Metotrexatem :D ... ;]
ale kiedyś napiszę co wyszło z tego całego leczenia :D
Karolku swiatło mojej ciemnej strony duszy :*
żarty żartami ale pilnuj sie chłopie! watroba koniecznie potrzebuje pomocy....szybko ostropest i dieta bez smażenia,bez tłuszczu,polikwiduj wszelkie dodatki typu coca cole,chipsy,paluszki solone w całe zarełko "na szybko"watroba lubi polezec,totez postaraj sie zadbac o nią i podgrzac,odciązyc i.....wspomóc w pracy.
Niestety MTX i Neotigason to jedno gorsze od drugiego,powodzenia,dzielny zuchu! :D
Dziękuje jamajka i Karolek (tak jestem).
Chodziłam kiedyś do Janczyło-Jankowskiej prywatnie.
Ostatnio zaś szukałam dermatologa,znalazłam dobre opinie o doktorze Porębskimi i w sumie cały czas zastanawiałam się nad wizytą.
Czy mógłbyś napisać jak leczy (skórę) i generalnie jaki jest/ile płaci się za wizytę?
Czy to młody lekarz ? :cool:
Ciekawe czy poradziłby coś na paznokcie..
Czyli leczenie biologiczne jest w zasadzie dla chorych na stawówkę?
Czy mógłbyś napisać jak leczy (skórę) i generalnie jaki jest/ile płaci się za wizytę?
Czy to młody lekarz ? :cool:
Ciekawe czy poradziłby coś na paznokcie..
Czyli leczenie biologiczne jest w zasadzie dla chorych na stawówkę?
W Dermedica 1 Wizyta około 80-100 zł a reszta na NFZ Leci ;]
( Free )
Kombinuje stężeniami i łączeniem preparatów i jest bardzo otwarty na Nowinki :D On leczy też w szpitlu na Wiewiórczej normalnie w przychodni tylko nie wiem ile się tam czek :] w Dermedice mniej więcej co 1-2 miesiące.
Co do wieku hmm Ja jestem młodszy hihihi :oh:
Ma około 40 lat ;] :crazy:
Próbowałaś Malować paznokcie ?? U mnie to Głupio by wyglądało le dla Kobiet wręcz wskazane haha :D
Ale tak serio spróbuj Vitaminkę A lbo +E nie pamiętam... kupić w Aptece w kapsułkach rozcinać kapsułkę i tym smarować paznokcie u mnie nie były takie chropowate po takim smarowaniu ( ładniej wyglądają ).
U mnie z łuszczycą to mam Plackowatą L 40. zwykłą i się dostałem więc nie tylko ŁZS ;]. chociaż też i ŁZS mam ... :D:D :james: