Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 henia
Można być uczulonym na: salicyl; i na cygnolinę; i można cygnolinę zrobić bez salicylu; Tyle odpowiedzi na pytania.

Najlepiej jakby na to Twoje leczenie zerknął jednak lekarz. Ja bym zrobiła tak - odstawiła na kilka dni cygnolinę a zmiany potraktowałabym, i te leczone i tę wysypkę - maścią hydrocortisonową. Cały czas ostre natłuszczanie i nawilżanie. Miłam podobną sytuację na swoich szanownych posladkach, nazwałam ją "zmęczeniem materiału". Kwarantanna dała pozytywne skutki - zaleczłam się tą cygusią.

Swędzenia podczas leczenia się cygnolina czy proderminą to norma, dlatego tak często przypominamy o natłuszczaniu i nawilżaniu. Dodatkowo możesz wspomóc się: wapnem w sensie dawka uderzeniowa; kapielach w wodzie z soda oczyszczoną; clemastinem.

Tyle ode mnie na goraco. Powodzenia :)
 heniek
Jako, że miałem jeszcze recepty na następne stężenia (0.5 i 1.0) załatwiłem w aptece, że na poniedziałek zrobią je słabsze: 0.3 (ta, na której teraz jestem) i 0.5 i obydwie bez salicylu. Na razie posmarowałem hydrocortisonem i popijam wapno. Zobaczymy jak będzie.
Awatar użytkownika
 karolinalina
hej. jestem tu pierwszy raz i troche sobie poczytalam na temat cygnoliny. zaczne od poczatku. od 5lat mam luszczyce (nie cierpie tego slowa); i od samego poczatku faszerowalam sie sterydami. od tygodnia zaprzestalam je stosowac bo nie moglam nawet w domu posprzatac- moje nerki odrazu dawaly sie we znaki. w zwiazku z tym poszlam do lekarza bo bylam przekonana ze moje bole nerek sa spowodowane 5letnim zazywaniem masci na bazie starydow. okazalo sie ze z moimi nerkami jest ok.wiec zakupilam w aptece cygnoline o najniszym stezeniu i ku mojemu zdziwieniu zmiany zeszly mi juz po 3 razie smarowania a zaznaczam ze na skorze trzymam tylko 10 minut i zmywam.ale za to cialo jest bardzo zaognione i swedzi. w zwiazku z tym prosze o pomoc. czy dalej mam stosowac cygnoline? czy zaprzestac? a moze tak musi byc... nie wiem;(
Awatar użytkownika
 henia
karolinalina pisze:[...] okazalo sie ze z moimi nerkami jest ok.wiec zakupilam w aptece cygnoline o najniszym stezeniu i ku mojemu zdziwieniu zmiany zeszly mi juz po 3 razie smarowania a zaznaczam ze na skorze trzymam tylko 10 minut i zmywam.ale za to cialo jest bardzo zaognione i swedzi. w zwiazku z tym prosze o pomoc. czy dalej mam stosowac cygnoline? czy zaprzestac? a moze tak musi byc... nie wiem;(
Troche tych niejasnosci więc:
1. Co z tymi nerkami w sensie jakie badania i jakie rokowania?Pytam, bo musisz mieć świadomość, iż stosowanie cygnoliny ma prawo odbić się na pracy nerek właśnie.
2. Jakie jest to najniższe, Twoje, stężenie cygnoliny?
3. Jaki masz rodzaj ł.?
4. Opisz dokładnie, albo foto - co to znaczy - "zmiany zeszły? Po 3 smarowaniach cygnoliną, to jest raczej niemożliwe aczkolwiek - cuda się zdarzają ponoć.
5. Jak zmywasz tę cygnolinę z ciała - opisz?

Podczas leczenia się cygnoliną, nawilżanie i natluszczanie skóry jest tak samo wazne, jezeli nie ważniejsze, jak i smarowanie się cygnoliną.

Podczas leczenia się cygnolina mogą wystapić zaognienia i swędzenie. Jeżeli jest bardzo dokuczliwe, wspomagamy się - kapielami np. w wodzie z sodą; większymi dawkami wapna w sensie łyk łyk. Jeżeli te sposoby zawiodą radziłabym wspomóc się hydrocortisonem - czyli po zmyciu cygnoliny, na zmiany maść hydrcortisonowa. Powodzenia
Awatar użytkownika
 karolinalina
1. moj problem polega na tyz ze jak wykonam jakas prace w domu np mycie okien czy sprzatanie w domu, badz po 3-4 godzinnym chodzeniu po miescie mam takie bole ze nie do wytrzymania. poszlam do ogolnego lekarza po skierowanie do urologa badz reumatologa, wiadomo oni maja wiecej pojecia na ten temat.bylam przekonana ze moje bole sa spowodowane przez te sterydy o ktorych wczesniej pisalam. lekarz nie dal mi ani do 1 ani do 2 lekarza skierowania tylko zlecil podstawowe badania moczu krwi itp. widzac wyniki stwierdzil ze z moimi nerkami jest wszystko w porzadku i sterydy napewno mi ich nie zniszczyly. po czym zlecil mi rtg kregoslupa i czekam na wynik.moze to cos pokarze.
2. moja cygnolina ma nastepujacy sklad. cignolini 1,0 . ac. sal. 2,0 . vaselini 100,0 .
3. to sa plamki pojedyncze na plecach,na nogach. najwiekszy plac mam miedzy piersiami i wtym tez sa krostki ktore wyskoczyly po dlugim stosowaniu sterydow.jest to zniszczona skora. na nodze na piszczelu tez mam te krostki w okol jednej zmiany.
4. moje zmiany zeszly w tym sensie ze calkowicie wyrownaly sie ze skora. na czole tzn przy wlosach jeszcze jest lekkie zabarwienie czerwone ale tylko to. na rekach zmniejszaja sie i bladna. a na klatce piersiowej na tym duzym placu tez ladnie zeszly ale jest jeszcze takie male zaognienie i ciut swedzi ale czasami. a na nogi i plecy jeszcze nie probowalam.a i w okolicach bikini tez ladnie zeszlo ale jest zaognione.
5. nie wiem czy dobrze robie ale nakladam ją na 10 minut i zmywam ja zelem do mycia skory ciala i glowy ktorego ogolnie uzywam do kapieli. jest to zel na luszczyce z serii psoriasis firmy pharmaceris. po kapieli i zmyciu natluszczam sie wazelina bo w tej chwili nie mam nic innego.ale po dlugim week biegne do lekarza.
Awatar użytkownika
 henia
Doprowadź sprawe tych bóli do końca - boli znaczy gdzieś jest stan zapalny, i to on może być przyczyną Twojej ł.
Stosujesz cygnolinę o duzym stężeniu, musisz uważać w sensie nie mazać skóry zdrowej; bo być może tu jest problem ogólnego zaognienia.
Twarzy nie wolno leczyć cygnoliną, i to jeszcze o takim wysokim stężeniu, to hardcor :oh:

Ogólnie, jesteś farciarą - po 3 razach 10 minutowego leczenia, osiagasz zaleczenie, też tak poproszę :)
Awatar użytkownika
 karolinalina
w takim razie dziekuje za porade. i mam prosbe. moglabys mi podac sklad cygnoliny o niskim stezeniu?
Awatar użytkownika
 karolinalina
ahas chcialam jeszcze poruszyc jeden temat odnosnie masci robionych. mieszkam w malym miasteczku a aptek w nim 12 . teraz duzo dziewczyn konczy 2 letnia farmacje. i w sumie nie obrazajac zadnej z pan nie wiem jakie one maja podejscie do tego co robia czy obchodzi ich to ze takie masci sa potrzebne takim ludziom jak my i sa dla nas bardzo wazne. glownie chodzi mi o to ze moja nie bliska znajoma tez skonczyla farmacje a bedac na praktykach w aptece zlecono jej zrobienie masci ale nie wiem na jaka chorobe, wiec zabrala sie do tego i wiekszosc skladnikow dala tych co trzeba a reszte te co nie powinny byc dodane. mowiac przy tym " a w .... to mam, nie ja bede tego uyzywac." i tak powiem szczerze ze ostatnio jak dalam w aptece pani recepte na cygnoline to tak spojrzala na swoja kolezanke tez pania farmaceutke i spytala sie czy starczy im skladnikow na recepte? ta spojrzala i z takim dziwnym usmiechem odpowiedziala : chyba starczy, a co ma nie starczyc? hmm szczerze nie wiedzialam co o tym myslec ale troche sie zaniepokoilam bo w sumie nie ktore maja ze tak powiem olewkowe podejscie do tego co robia.i martwi mnie to, bo zamiast nam pomoc moga powaznie zaszkodzic niemyslac o konsekwencjach. chyba starsze panie darzone sa wiekszym zaufaniem ;)
Awatar użytkownika
 henia
karolinalina pisze:[...]moglabys mi podac sklad cygnoliny o niskim stezeniu?
karolinalina pisze:[...]
2. moja cygnolina ma nastepujacy sklad. cignolini 1,0 . ac. sal. 2,0 . vaselini 100,0[...]
Korolinko w maści ktorą się leczysz, głównym czynnikiem leczniczym jest ditranol. I to od jego stężenie czyli jego ilości uzytej w maści, zalezy siła działania tejże.

Stężenie cygnoliny zależne też jest od metody stosowania/leczenia(duże stężenie na krótszy czas) albo mniejsze stęzenia np. 0,3%, 0,5% czy 0,75% - na czas dłuższ - 2h.

Pozostałe składniki użyte do tej Twojej maści w sensie tej ktora obecnie stosujesz, są oki.
W ich temacie można jeszcze pomanipulować też, oczywiscie np. zwiększając stężenie kwasu salicylowego do 5%; czy zamieniajac główną bazę maści z wazeliny na pastę cynkową.
Wszystko w sensie składniki maści - zależne są od naszych potrzeb.

Co do robienia maści - myślę, że jakby pochopnie zrozumiałaś sytuację - ditranol apteki zakupuja w róznej wiekosci pojemnikach, tak jak i smołę węglową. I to tylko o tym, w moim odbiorze, rozmawialy p. farmaceutki.
Jak apteka ma wiekszą ilość pacjentów/recept na ten ditranol, to zakupuje wieksze opakowanie jego z hurtowni.
Taka jest moja opinia, i doświadczenie w kwestii recept na smołę. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
 karolinalina
no moze jestem przewrazliwiona, troche moze nie ufna ale to pomijam i nie zrazam sie absolutnie:) pozdrawiam:)
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 44