Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 henia
Charlize ze swojej strony, to mogę tylko podpowiedzieć: bez lekarza, to się raczej nie obędzie, ponieważ: cygnolina, jak też maści pomocnicze przy jej stosowaniu leczenie-tradycyjne/cygnolina-t31.html w szczególności post Rafaello w tym wątku; są refundowane czyli tanie ale zrobienie ich, wymaga posiadania recepty.

Moim zdaniem nawet jeżeli będziesz musiała skorzystać z porady dermatologa prywatnie, to i tak wyjdziesz na plus. Wizyta ok. 80-100 zł. a z z wieści docierających od łuszczyków - pudełeczko tylko samej cygnoliny, i to jedno stężenie, może tyle kosztować, jężeli tej recepty brak, nie wspominając o maściach pomocniczych. Cygnolina na receptę, to koszt ok. 7,50 zł.,
zależnie od gramatury.

Z podpowiedzi praktyka: jeżeli są kłopoty z dostaniem się do dermatologa w Twojej miejscowości, weź od niego takie zaświadczenie: na co, i jak jesteś leczona; wystawiają bez problemu-może ono też być od lekarza "prywatnego", i dołącz je do swojej dokumentacji u lekarza rodzinnego. Wtedy ten, będzie miał wszelkie podstawy ale też obowiązek, wypisywać Ci też, te Twoje recepty dermatologiczne. Takie zaświadczenia bardzo ułatwiają problem recept. Pozdrawiam :)
 charlize
w sumie racja, bardzo dlugi czas bylam czysta moze czas najwyzszy wybrac sie do lekarza aczkolwiek chyba najpierw zalatwie sobie cygnoline i nawet jesli pomoze mi to przejde sie do lekarza pozniej bo niestety teraz studiuje i mam 2 prace plus licencjat w tym roku i ostatnio czasu brak a tutaj kazdy dzien dla mnie sie liczy. dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
 szater
proponuje pomimo wszystko jednak najpierw wizyte u lekarza bo tylko on moze zlecic ci zastosowanie odpowiedniego stezenia cygnoliny a takze składu masci robionej....takie leczenie na "na oko" po tylu latach przerwy to jednak ryzyko....moze zamiast cygnoliny zastosuj cos z metod naturalnych...zaszkodzic sobie tym nie zaszkodzisz a....moze jak raz pomoże xd
Awatar użytkownika
 Agnieszka
witajcie ludzie :) na początek chcialam podziekować, ze jesteście :) raczej forum podglądam niż współtworzę, ale dziś znów czytając i czytając, pomyśłałąm sobie - jak to dobrze znaleźć takich ludzi...
Teraz przejdę do sedna, pisałąm juz o tym z Szater, ale ponieważ pewnie dużo takich marud do niej pisze, poproszę o pomoc większe grono :) chcę wrócic do cygnoliny. Leczenie zaprzestałam jakieś 2 mies temu. Smarowałąm 0,5% minutowo, doszłam do 2 h i... po jakimś czasie zabrakło czasu/cierpliwości/wiary. Więc z nowymi siłami chciałąbym wznowić leczenie. Mam obecnie na stanie tę cygnolinkę 0,5%, maść salicylową i maść chłodzącą z hydrokortyzonem - skłądów już nie posiadam. Poza tym mediderm, wszelkie masła, oliwki i inne nawilżaczo-natluszczacze. Co robić? po pierwsze - łuski jako takiej nie mam ale zakropkowane miejsca są takie zgrubione nieco, szorstki i twarde więc posmaruję trochę salicylką. Może być tak że kilka dni salicylową a pozniej rano salicylka a popołudniu cygnolina? Czy muszę uprzednio zmyć salicylkę czy niezmycie jej ułatwi dostęp cygnolinie? I nie wiem, zaczełąbym pewnie znów od 10 minut... kusi mnie też iście na solarium ale ostatnimi czasy nie słuzyło mi to mocno. Zmiany robiły się mega zaczerwienione, bolesne i piekące. Więc chyba solar to nie moja bajka... pomózcie mądre głowy :) dziękuję i serdecznie pozdrawiam :D :*
 Basieńka44
A czy po maści salicylowej też zmiany się bardziej zaczerwieniają
tak jak po solarium???????????????????????????????
Awatar użytkownika
 Agnieszka
Po salicylowej trochę, ale to tak jak po kąpieli, balsamie itp. Wydaje mi się że normalna reakcja. Po solarium natomiast robią się zaognione, gorące, bolesne i łuska narasta.
 Basieńka44
Pytałam bo ja np nie mogę salicylowych mam po tym pogorszenie nie poprawę takoż samo po cygnolinie.
Awatar użytkownika
 henia
W zasadzie do pełnego oglądu sprawy cygnoliny u Ciebie, brak mi odp. na pyt.: jak długo praktykowałaś tę cygnoline? -pisałaś, ze zaczynasz w listopadzie. Mój tok rozumowania: nie było postępów w leczeniu, że je zarzuciłaś?

Może cygnolina, to nie jest to, co u Ciebie się sprawdza? Za mało danych podałaś mi, w tych swoich wpisach tu, żebym mogła mieć ogląd całości. Może popisz troszkę.

Cygnolina, jak każdy lek, ma swoje skutki uboczne. Nie można jej stosować wciąż i wciąż. Skóra się uodparnia a i nerki mogą nie wytrzymać. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 Agnieszka
Heniu,
no rzeczywiście w listopadzie i grudniu smarowałam, ale jakos psychicznie chyba się posypałam, zdrówko też nie najlepsze więc leczenie zarzuciłam po ok. 1,5 miesiąca i musiałam skupic się na innościach.
Z cygnoliną u mnie było tak, że po pierwszym wysypie ok. 15 lat temu - a dużo wtedy tego było - udało się zaleczyc cignodermem. Pozniej, wcale niedługo pozniej, powrót i znowu smarowania. Z ostatnich okresów remisji to było 2 lata temu, odstawiłam antykoncepcję hormonalną i kropki zaczęly schodzic, dosmarowałam novate i nogi miałam czyste (generalnie mam tylko na nogach, łokcie tez ale jak pielęgnuję to samo schodzi). Po kilku mies wróciłam do hormonów i kropki też wróciły. I od tamtej pory, z przerwami stosowałam cygnolinę. W większości z powodzeniem. Teraz trochę sobie odpuściłam no i myslę, że jest dobry czas by wrócic. Odpuściłam tez ze względu na to, że kropki porobiły sie w miejscu starych dużych placków. Teraz zamiast nich mam masę malenkich kropeczek, które trudno smarowac, a kiedy pojawiają się obwódki po cigno, to nawet nie widac gdzie jest zdrowa a gdzie chora skóra.
PS. generalnie bardzo mało u mnie remisji i krótkotrwała. Jak za dzieciaka sięe zaleczyłam cignodermem to wtedy najdłużej byłam czysta, może ok roku. Nie wiem co robię źle...
Zastanawiałam się też nad dziegciami, poczytałam trochę o exorexie, ale w tym temacie jestem kompletnie zielona, więc potrzebowałabym żeby ktoś za rękę poprowadził. Stosowałam kiedyś lorinden t, taki smolisty i wonny, to ma coś wspólnego z dziegciami?
Awatar użytkownika
 henia
Agnieszka pisze:[...] Nie wiem co robię źle...Zastanawiałam się też nad dziegciami, poczytałam trochę o exorexie, ale w tym temacie jestem kompletnie zielona, więc potrzebowałabym żeby ktoś za rękę poprowadził. Stosowałam kiedyś lorinden t, taki smolisty i wonny, to ma coś wspólnego z dziegciami?
Możesz nic nie robić źle. Może być i tak, że ten typ tak ma. Ale żeby stwierdzić to z całą stanowczością, to chyba za mało jeszcze posprawdzałaś co i jak tam u Ciebie się sprawdza, to tak w/g mojego oglądu.

Pierwsza sprawa to te tabletki, coś tam nie styka, przegadaj to ze swoim lekarzem. Z oglądu wiem, ze pewne ich rodzaje mogą powodować wysypy. Koniecznie radziłabym ten wątek przegadać.

Co do: Loriden T http://www.biedronkowo.info/index.php/l ... ydowy.html

A za rękę nie da się nikogo poprowadzić ;) po pierwsze: za duża dziewczynka jesteś, po drugie: ł., to tak osobnicza choroba, że jedyne jak możemy sobie pomóc, to wspierać się podpowiedziami.

Exorex W moim przypadku skuteczny, ale też drogi. Ja nie obawiam się inwestować w niego, bo wiem, że zaskutkuje. U Ciebie może być różnie.

Radziłabym poczytać o proderminie, i od niej zacząć Swoje zabawy z dziegciami. Prodermina wraca do łask, jest składnikiem maści robionych czyli jest refundowana. I nawet jeżeli by się nie sprawdziła, w Twoim przypadku, wydatek mały.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 44