Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
 never
Czy moge ubiegac sie o jakikolwiek stopien niepełnosprawnosci majac łuszczyce?
 Basieńka44
A masz tylko łuszczyce????????????????/
jaką i gdzie???
zawsze można pytanie czy dostaniesz
 never
w tej chwili głownie na glowie... na ciele udalo sie zaleczyc sa jeszcze male plamki ale jest duzo lepiej niz bylo.
Awatar użytkownika
 antonia
Czy przez to, że masz łuskę we włosach czujesz się niepełnosprawny? :crazy: :nomnom:
 never
nie mogę pracowac w niektórych zawodach...
słyszałem ze mozna dostac na łuszczyce kwitek z niepełnosprawność w stopniu lekkim, wiec chcialem sie dowiedziec czy ktos z was wie cos wiecej w tym temacie? moze ktos z was ma taki kwitek?
Awatar użytkownika
 antonia
never pisze:nie mogę pracowac w niektórych zawodach...
Można się postarać o pracę w innym zawodzie ;)
 Olaf
Ja np nie narzekam , mam ja na głównie , na twarzy (2 plamki) itd. a pracuje na kuchni z francuzem ktory ma na twarzy, głównie, łokciach, nawet miedzy palcami i gotuje ludziom wiec jaki zawód może Cię dyskwalifikować? jeżeli nie żywieniówka ,a skoro takowa nie jest, pracować możesz wszędzie :)
Awatar użytkownika
 szater
Na samą łuszczyce i to stopnia lekkiego-tak wynika z objawów nie otrzymasz nawet zasiłku pielegnacyjnego,renty ani stopnia niepełnosprawnosci. O przyjęciu do pracy w danym zawodzie decyduje lekarz medycyny pracy i to on bierze na siebie odpowiedzialnosc za to co podpisuje,przy tak lekkiej łuszczycy smiało możesz wykonywac wiekszosc zawodów.

Pizot14 jezeli sytuacja jest taka jak opisujes to tez jest to nie zgodne z prawem,lekarz medycyny pracy który wystawił zaswiadczenie owemu francuzowi-
-albo wystawił je bez badania
-kolega francuz nie ma zadnych zaswiadczen-pracuje na czarno
-został pouczony w jaki sposób moze wykonywac prace w kuchni-konieczne rekawiczki,bezwzglednie!-
Jezeli bedzie miał szczescie i Sanepid go nie skontroluje to nadal bedzie pracował.Nie wyobrazam sobie aby ktos ze zmianami na rekach...bez rekawiczek( a tak zapewne jest) robił cokolwiek z żywnoscią-chociażby mieszał mielone,sałatki..itp
z tego co sie orentuje przy duzych zmaianach na dłoniach lekarze nie wydają dopuszczen do pracy z żywnoscia.
 Olaf
Wiesz jestem w Luxemburgu i tam sa calkiem inne prawa, moze dlatego bo tam sanepid nie istnieje, jest cos takiego jak kontrola jakosci kuchni czy jakos tak ale normalnie z szefek kuchni rozmawiaja i nic z tego powodu nie ma i pracuje caly czas, a co do mieszania salatek czy mielonego to nigdzie na swiecie nie mozna wsadziic golej reki :) nawet w Polsce to sa prawa i obowiazki BHP i takowe jest w luxemburgu :)

PS: moze troszke zle sie wyrazilem w poprzednim poscie :)