Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Tak puma...................................... nie jeść albo ograniczyć do jednej kosteczki nie ze względu na tycie a na wysypy zwłaszcza na dłoniach.
I jak zwykle dochodzimy do punktu wyjścia, ł jest nieobliczalna, i u każdego jest indywidualna. Ja czekoladę moge jeść i nie ma różnicy. Moja ł generalnie nie reaguje na to co spożywam. ;)
A mnie po całej tabliczce strasznie swędzi skóry zawsze uwielbiałam czekoladę,nawet gorzka daje takie objawy.
Ostatnio córka pojadła sobie czekoladki za którą przepada za dwa dni skóra na dłoniach zaczęła pękać ty jak zauważyłam masz raczej zmiany łuszczycowe typowe
jak skóra pęka i robi się skorupa to trochę inaczej wygląda.
Moi lekarze też mi głoszą odstawić czekoladę.
No ale jak piszesz że nie każdy musi akurat tu mieć problem.
moja ł żyje własnym życiem, po prostu sobie jest. Teraz to wiem,że są różne rodzaje łuszczycy. Nigdy nie miałam tak że coś zjadłam czy popiłam alkoholu a na drugi dzień miałam wysyp. :D
Obecnie skórę mam w miarę czystą, a jem normalnie czyli wszystko na co mam ochotę. Czekolada generalnie źle wpływa na kondycję skóry, przy wszelkiego rodzaju trądzikach zakazane jest jedzenie czekolady. A bez tego można żyć,tyko żeby tak było nie jemy czekolady i pozbywamy się @. Pobożne życzenie :devillaugh:
Owszem zgadzam się pobożne życzenie
Ale problem z pękającymi dłońmi można ograniczyć do minimum,przynajmniej u tych którzy zaobserwują że im szkodzi.
To dość bolesna uciążliwość.Popękane i krwawiące dłonie.
no to wychodzi na to, że mam szczęście :) czekolady po prostu nie cierpię :D ciężko znoszę nawet jej zapach, o smaku nie wspomnę :crazy: wysypu na dłoniach nie mam, ale powiedzieć, że to dzięki temu, że nie jem czekolady to trochę nadużycie jednak...
ale jednak szczęściara ze mnie- słodycze nie lubię, alkohol mogę pić i jeszcze się dobrze powk....ć bo łuszczyca i tak ma to gdzieś ;)