Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 paula2145
Witajcie Mam na imie Paulina Czy ktoś z was miał może lub słyszał o zajęciu części płuc przez łuszczycę????Ratunku może ktoś mi to wyjaśni.Trafiłam do szpitala z bólem klatki piersiowej wsześniej wszyscy mówili o nerwobolu ale urzymywał się ten ból 2 tyg trafiłam do szpitala po zdjęciu płuc gdzie na prawym płucu wyszły jakieś miany jedna 2cm a druga 1,3cm po tomografi okazalo sie ze na lewym płucu jest zmiana 14 na 3 cm nic wczesniej nie mowilam ze choruje na łuszczyce bo moja choroba zanikneła i po porodzie kilka zmian pokazało się w głowie wiec nawet nie wpadłam na to i po wszelkich badaniach stwierdzono mi zirniniaka wegenra to zadka choroba bardzo niebezpieczna ale dzis kiedy wychodzilam do domu widzialam sie z pania doktor i powiedzialam jej ze mam jakies uczulenie ale nie wiem czy to nie nawrot choroby czyli łuszczycy a ona do mnie czemu jej nie powiedzialam ze mam luszczyce ,powiedziala ze to moze zmienic postac rzeczy i nie wiem co robic bo dostalam skierowanie na operacje pluc na 6 marca i nie wiem czy to wogole bedzie konieczne błagam Pomocy
Awatar użytkownika
 henia
Paula mimo szczerych chęci, za wiele nie możemy Ci tu podpowiedzieć. Z ł. nie ma prawideł. Pogadałam tu i tam, ponoć płuca poza zakresem jej zainteresowań, z naciskiem na... ponoć.
Tu tylko pulmonolog, może coś konkretnego orzec. Może bronchoskopia da obraz tych Twoich zmian. Powodzenia :*
 euterpe
Nie można mieć łuszczycy w plucach ani w nerkach ani w mózgu. Tylko skóra i stawy. Takie jest stanowisko medycyny.
 Basieńka44
Nie jestem lekarzem nie wiem czy można czy nie mieć tego dziadostwa na płucach
Ale miałam jakiś czas temu takie bóle w klatce piersiowej co było brane jako neroból albo że od kręgosłupa nie robiłam badań na płuca to też nie stwierdzę czy były tam jakieś zmiany ale wszelkie te dolegliwości ustąpiły mi po moim cudnym wyciągu :D :D :D
paula popytaj u innych lekarzy czy to naprawdę konieczne ta operacja i jaki to związek ma z łuszczycą bom ciekawa bardzo
Awatar użytkownika
 henia
euterpe pisze:.....Tylko skóra i stawy. Takie jest stanowisko medycyny.
"Pacjenci chorzy na łuszczycę mają trzykrotnie zwiększone ryzyko zachorowania na zawał serca, tak wykazały nowe badania. Naukowcy spekulują, że ogólnoustrojowe zapalenie osłabia układ sercowo-naczyniowy, zwiększając tym samym problemy z sercem."
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... s_cz1.html

"Najważniejszą obserwacją wynikającą z badania jest to, że łuszczyca o ciężkim przebiegu zwiększa 10-letnie ryzyko wystąpienia niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych o 6,2 procent. W badaniu udowodniono, że łuszczyca o ciężkim przebiegu powinna być również zaliczona do chorób uwzględnianych przy ocenie ryzyka sercowo-naczyniowego. U tych, u których przebieg choroby jest ciężki, spodziewana długość życia jest o 5 lat krótsza, głównie z powodu chorób sercowo-naczyniowych."
http://www.medonet.pl/element-akcji-okr ... index.html

http://luszczycalublin.republika.pl/fil ... ustnej.pdf

Takie jest oficjalne/aktualne stanowisko medycyny :)
Awatar użytkownika
 henia
Przepraszam, zapomniałam, że Ty wiesz najlepiej :D

Moi lekarze, stwierdzili, że z dużym prawdopodobieństwem, ł. może być przyczyną tego wydarzenia u mnie. No ale wygląda na to, że co oni tam wiedzą :notguilty:
 euterpe
Po pierwsze lekarze wiedzą mało co sama pewnie pisałaś nie raz na forum.
Po drugie tytuł wątku to "Łuszczyca w płucach" a jak sama wiesz nie ma łuszczycy w płucach ani w sercu.
Po trzecie nie napisałem, ze łuszczyca nie powoduje komplikacji zdrowotnych tylko, że nie występuje w płucach ani innych narządach poza skórą i stawami. Sama przecież to dobrze wiesz.
No i według lekarzy większość z nas nie dożyje emerytury więc pijmy i bawmy się za młodu :D
Awatar użytkownika
 henia
Przyjmując za pewnik, że ł. jest chorobą autoimmunologiczną, człowiek, który ją posiada, nigdy nie może być pewien czy...tylko skóra i stawy. Tylko badania powiedzą napewno: tak czy nie :geek:

A emerytury dożyłam, z zawałem ale dożyłam xd Co do zabawy, to jak najbardziej :D Z piciem, to my emeryci już musimy uważać :cool:
 euterpe
Dożyłaś emerytury więc to kolejny argument w kwestii traktowania statystyk z przymrużeniem oka. Nigdy nie stwierdzono objawów łuszczycy poza stawami i skórą bo taka jest patogeneza łuszczycy. Chorobą autoimmunologiczną, która atakuje organy wewnętrzne, stawy i skórę jest toczeń.