Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Szater, tłuszcz wieprzowy, oczywiście jakości farmaceutycznej (zajrzyj tutaj: http://www.pharma-cosmetic.com.pl/?stro ... 2,ant.html) Adeps suillus jest z powodzeniem wykorzystywany do dzisiaj w recepturze aptecznej do wielu maści - nie tylko Schlussera, ale i także maści siarkowej (wg FPVI), Maści Wilkinsona czy maści kolargolowej.

Co do cygnoliny, to faktycznie megarzadko się zdarza, aby ktoś w lecznictwie ambulatortyjnym stosował stężenia 2% i wyższe. Stężenie powyżej 2% nie są "powszechnie" stosowane - co nie oznacza, że nie są wcale stosowane! Takie twierdzenie jest zbyt górnolotne bym rzekł.
Nie każdy dermatolog posiada wszechwiedzącą skarbnicę wiedzy - dla niektórych 2% to świętość, i innego lekarza już za 2,1% powiesili!
Dane źródłowe wskazują (choćby Poradnik Terapeutyczny prof. P.Kubikowskiego), że w wyjątkowych sytuacjach stosuje się stężenia cygnoliny aż do 5% - i taki jest fakt.
Każdy przypadek choroby u konkretnego człowieka jest inny, być może dany lekarz ma doświadczenia z wysokimi stężeniami cygnoliny, w terapi minutowej. Tego nie wiemy, zbyt mało danych mamy o pacjencie, o lekarzu wcale.... W takim przypadku trudno o obiektywne spojrzenie - słuszną czy niesłuszną krytykę.

Podobnie jest z proderminą. Oficjalne stężenia wynoszą do 20%. Tak podają dane źródłowe (Leksykon Leków prof. T.L.Chruściela i K.Gibińskiego ; Por. Terapeut. P. Kubikowskiego czy Farmakologia kliniczna A.Danysza).
Jednak prof. S. Jabłońska, podaje, że w pewnych przypadkach można stosować nawet proderminę nieprzetworzoną (czyli 100%) - Leczenie Chorób Skóry PZWL 54 - strona 51

Co do wydawania z apteki... Wujcio. Stężenie maksymalne cygnoliny to 2%. Jednak jeśli lekarz zapisze na recepcie powyżej 2 % (np. 3% czy 5%) oraz w myśl zasad wystawiania recept (wg rozporzadzenia o wystawianiu recept) postawi wykrzyknik przy przekroczonym stężeniu cygnoliny oraz podbije się dodatkowo pieczęcią w miejscu wykrzyknika i podpisze się - wtedy apteka ma obowiązek wykonać takie stężenie pacjentowi jakie jest zaordynowane przez lekarza! (choćby to nawet było i 10%).

Zbyt mało informacji mamy od Karolka, jednak nie dziwię się (choć już nic on nie pisze), że już znikł, skoro ogląda w odpowiedzi bajki ze żwirkiem i muchomorkiem. :) Chyba poczuł się ch....o potraktowany. Może się mylę, ale takie mam wrażenie.

Co do maści Schlussera nie znam aktualnie nikogo kto by ją stosował. Ale wiem, że niektóre szpitale ją używają w lecznictwie. Skład jest dość ciekawy :)

pozdrawiam wszystkich miło.

p.s. U mnie dzis teraz -19 st.
Pi...i jak w kieleckim.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2012, o 23:55 przez bimanol, łącznie zmieniany 1 raz.
Słusznie, mi też kojarzy się z misiem kolargolem. Nie wiem, być może ją stosował.... :)

Maść kolargolowa to inaczej Unguentum Argentii colloidalis seu Ung. Collargoli - maść ze srebrem koloidalnym (15%) wg FP II
Dzieki Piotr za wyjasnienia czyli jak zawsze i wszedzie sprawa opiera sie nie o konkretna wiedze medyczna tylko o "widzimisie" lekarza czy farmaceuty.Cygnolina to bardzo silny lek czy sorki ale trzeba nie miec o leczeniu ( o skutkach ubocznych wogóle nie wspominajac) cygnolina zielonego pojecia aby stosowac i to jeszcze w warunkach domowych-poza szpitalnych masci o takim stezeniu i to osobie tak mało doswiadczonej jak Karolek-sadze ze chciał zabłysnac i.....pomylił sie w stosunku do naszej wiedzy.
Co do masci robionych wszelakiego rodzaju to niestety jest problem,apteki nie zamawiaja składników i nie robia masci bo im sie to nie oplaca,jezeli juz to robia najprostsze składy,masci które w miare schodza.Pare dni temu przeszłam sie po naszych aptekach....ani miło ani optymistycznie nie było,bazuje na masciach robionych i takie mam doswiadczenie(pomimo iz z wieloma magistrami jestem zaprzyjazniona-o wszystkim decyduje własciciel apteki i....mamona)

Tu fajny link znalazłam,moze sie przydac pare receptur ;)

http://www.aptekarzpolski.pl/index.php? ... &Itemid=85
@bimanol nie dostaniesz cygnoliny 3% nawet jakby na recepcie było 100 wykrzykników. Nie wierzysz to idź do apteki. Mam znajomego który sam się leczył, chodził do rodzinnego i pokazywał mu gdzie zmieniać cyferki na recepcie cygnoliny i uwierz mi, że jak pani doktor postawiła 3 to nigdzie mu nie zrealizowali tej recepty. Co do leczenia 5% to chyba nie ma co prowadzić sporu, na pewno były stosowane i większe stężenia na próbę, lecz ich skuteczność można przełożyć częstotliwość stosowania. Wiadomo są extremalne przypadki :)
Po raz któryś w swojej wypowiedzi w tym temacie powtarzam:tu nie chodzi o żadną krytykę czy tez podważanie czyjejkolwiek wiarygodności. Karolek zapytał: co wiecie o takiej a nie innej formie leczenia, zaproponowanej mu przez lekarza.
Daliśmy mu swoje wiadomości/przemyślenia czy też doświadczenia, i tyle w temacie.

W moim odbiorze: ani Karolek za bardzo w tym leczeniu cygnoliną "oblatany" - to w kontekście 5% cygnoliny; ani jego lekarz- otwarty wobec swojego pacjenta a właściwie terapii, którą mu zaordynował-stąd pytania Karolka.
Awatar użytkownika
 Paweł
Dużo o proderminie, ale żadnych opinii. Poniżej zamieszczam jedną z opinii, którą otrzymałem drogą mailową. Publikacja opinii jest za zgodą autora.
Ela pisze:Całe moje leczenie tą Proderminą trwało 2,5 miesiąca, smarowałam tylko 4 dni w tygodniu w weekendy nie! Smarowałam się zawsze wieczorem na noc, z początku leczenia to zawsze rano musiałam czyścić szorstką gąbką łuskę żeby sie nie sypało ale stopniowo miałam jej coraz mniej aż do całkowitego zaniku. Natomiast jeśli chodzi o głowę to tak jak pisałam poprzednio że ten płyn robiony nie pomógł, ale ta właśnie maść do ciała i po dwóch tygodniach też ( smarowałam na noc ) a myłam raz w tygodniu i już jest duża poprawa, jeszcze tydzień lub dwa i Rewelacja!!!
Jak rozumiem masc kolezanka stosowała na głowe?masc z proderminy? i nie myła cały tydzien?....sorki ale jakos nie chce mi sie wierzyc,znam prodermine i....jej zapach zabija ale pomijajac to trzymac prodermine na głowie przez tydzien?! to jak trzymac cygnoline! :nomnom:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13