Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
 Basieńka44
U mnie on wystarcza tylko zależy w jakich dawkach bierzesz
Awatar użytkownika
 szater
Co do uzywek to całe moje dorosłe życie...nie liczac ostatnich 3 lat :crazy: palilam fajki po 40 60 dziennie,kaw wypijałam morze lub moze wiecej alkohole piłam okazjonalnie ale piwko lubiłam i lubie-moja pani luszczyca chyba sie z takim zyciem pogodziła bo nic jej nie przeszkadzało-żyła swoim życiem.Magnez spalam w tempie błyskawicznym,zadna normalna suplementacja nic nie daje otrzymuje co jakis czas kroplówki z magnezu.Stres....no on mnie nie opuszcza.Zauważyłam iż im bardziej zdrowotnie zyje tym gorzej mnie sypie....wiele rzeczy teraz odpuszczam bo naprawde szkoda życia....trzymac sie tylko zasady:wszystko z głowa i z rozsądkiem-cokolwiek dla każdego to znaczy :D
 Aneczka84
ja palę, jednak pić pije tylko okazyjnie np. troszkę w święta lub jak jest jakaś ważna uroczystość i to też w małych ilościach, gdyż u mnie pogarsza się mój stan skory po alkoholu, palenie natomiast nie ma żadnego wpływu na mój stan skory :) problem jest dużo większy gdy więcej mam stresu... czyli praca przede wszystkim, jednak jeśli już wyciszę organizm stopniowo zanika ł. dodatkowo wtedy wspomagam się solarium, po kilku seansach mam problem z głowy :)
 Basieńka44
U mnie też stres jest głównym sprawcą wysypów,ale nie wtedy kiedy on trwa tylko jak sytuacja się zmienia na spokojniejszą
Awatar użytkownika
 zgon1610
Fajki paczkę lub więcej i jak na razie nic się nie zmienia (miałem spokój z ł tą na ciele prawie 2 lata, ta na głowie mnie nie opuszcza) a pale znacznie dłużej :P ...
Alkohol okazyjnie i również w małych ilościach (mam głupie wrażenie że na jedno piwko nie zareaguje a po drugim i więcej się pogarsza więc nie ryzykuje, poza tym dużo jeżdżę (często w "nagłych" przypadkach xd )
Stres no tu jest pies pogrzebany... i tak jak u Basieńki sypie dopiero w momencie "spuszczania ciśnienia".
byłbym zapomniał o kawie... bo jej nie pijam, ogólnie nie piję nic ciepłego co najwyżej w temp letniej i to bardzo rzadko.
Piłem dużo Coli (coca i pepsi) i nie widziałem reakcji (w stosunku do teraz woda i jakiś tymbark smakowy- pierwszego stycznia gwałtowna zmiana diety + ziółka) co parę dni jedna plama schodzi a pojawia się gdzie indziej (fakt trochę krótko aby porównywać)
ponieważ zdarzy mi się wypić od czasu do czasu "energetyka" to jeszcze słówko, na te droższe (tiger, red bull) nie reaguje w ogóle a na te tańsze już tak (r20, adrenaline, riders ), choć skład niby ten sam :annoyed: nie jest to silna reakcja bo ilość niewielka, częściej jednak stosuje kwaśne cukierki, dropsy budzą od razu i nie pogarszają sytuacji a przy tym są tańsze :P .

PS. nazwy napojów dałem dla porównania nie dla reklamy :notguilty: żeby nie było
Awatar użytkownika
 henia
zgon1610 pisze:....ponieważ zdarzy mi się wypić od czasu do czasu "energetyka" to jeszcze słówko, na te droższe (tiger, red bull) nie reaguje w ogóle a na te tańsze już tak (r20, adrenaline, riders ), choć skład niby ten sam nie jest to silna reakcja bo ilość niewielka....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tauryna

Tu dokładnie gość wyjaśnił: co?jak? i o co z tą tauryną chodzi? http://luszczyca.org.pl/p2/forum/index. ... ntry143788
Pod rozwagę podaję. Mnie przekonał :)
Awatar użytkownika
 marta_z-j
Aneczka84 pisze: dodatkowo wtedy wspomagam się solarium, po kilku seansach mam problem z głowy :)
jak często i na ile minut chodzisz (na turbo czy zwykłe?)
Awatar użytkownika
 zgon1610
Heniu jak zwykle Twoje posty są pomocne, sucha teoria wikipedii i praktyka na forum.
Tauryna jest wymagana w diecie lecz w energetykach jej ilość jest niewielka ale jest różnica w składzie dodatków i to ona jest chyba winna zaognieniu które mam po nich. Jest to mała jednak widoczna zmiana.
 euterpe
Wydaje mi się, że to kwestia dość indywidualna. Mi wydaje się, że po alkoholu zmiany stają się bardziej czerwone kolejnego dnia.