Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 Tess
Na początek trochę historii:
Zachorowałam w wieku kilkunastu lat, pod koniec szkoły średniej, pojawiły się wykwity na łydkach, nie wiedziałam co to jest, lekarz przepisał mi dwie maści; jedną o zpachu smoły i drugą przeźroczystą. Wszystkie zmiany zniknęły i pojawiły się kilanaście lat później najpierw na kolanach i łokciach, a potem zaczęły się rozmnażać.
Teraz jestem babcią, przez te wszystkie lata przetestowałam wiele maści, ale żadna nie była tak skuteczna jak ta pierwsza - "smołowa".
Cały czas byłam po opieką lekarzy, a oni przepisywali mi rózne maści, które były skuteczne do pewnego momentu... pomagały, ale coraz słabiej... to były oczywiście sterydy.
Potem były różne maści z cygnoliną, naswietlaniami, leczeniem szpitalnym... nigdy nie wyleczyłam się do końca, zawsze zostały jakieś zmiany.
Od jakiegoś czasu przestałam chodzić do lekarza i zaczęłam testować różne maści i dermokosmetyki, w które zaopatruję się w internecie, w tej chwili wszystkich nazw nie pamiętam, ale był cocois, daivonex i jeszcze inne... do tego piję drożdże, jem ostropest, omega3 z wiesiołkiem, przez jakiś czas piłam tez olej lniany.
W tej chwili dalej mam zmiany przy kostkach nóg, na udach i pośladkach i na głowie, ale nie mam łuski.
Zamówiłam zestaw Dr.Michaelsa i będę testować... zobaczymy... mam już serdecznie dość koleżanki Ł.!!!
To byłoby tyle... wydaje mi się, ze wiem dużo o tym chorubsku, ale pewnie jest jeszcze wiele rzeczy, o których nie wiem i wpisując się na to forum, mam nadzieję nie tylko dowiedzieć się więcej, ale tez po prostu porozmawiać, bo wiem, że tu znajdę zrozumienie i wsparcie.
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
 Paweł
Witaj Tess,

Skoro ta maść smołowa Ci pomagała to Cocois też powinien. Choć możliwe, że masz zniszczoną skórę przez sterydy. Cocois jest na bazie dziegciu - wspominanej właśnie smoły. Może też zainteresujesz się proderminą. Jest to maść dziegciowa robiona:
http://blog.luszczyce.pl/aktualnosci/pr ... do-polski/
Awatar użytkownika
 puma
witaj tess na forum :) mnie podobnie jak tobie pomagają maści z dziegciem.
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Tess :) Ciekawam tych Twoich doświadczeń :)
Awatar użytkownika
 szater
Witaj ...prodermina wróciła do lask...to najstarsza i najbardziej dziegciowa z dziegci,najbardziej smolista i smierdzaca ale najbardziej "leczaca".Skoro powiadasz zes juz w wieku bardzo dojrzałym...nie bedzie ci ona obca.... :D
Awatar użytkownika
 marta_z-j
witam doświadczoną koleżankę :) chętnie poczytam o twoich doświadczeniach bo sama choruję od niedawna :)
Awatar użytkownika
 Tess
Paweł pisze:Witaj Tess,

Skoro ta maść smołowa Ci pomagała to Cocois też powinien. Choć możliwe, że masz zniszczoną skórę przez sterydy. Cocois jest na bazie dziegciu - wspominanej właśnie smoły. Może też zainteresujesz się proderminą. Jest to maść dziegciowa robiona:
http://blog.luszczyce.pl/aktualnosci/pr ... do-polski/
Witaj Pawle.

O proderminie czytałam na blogu i na pewno ją zastosuję, ale po wysmarowaniu tych zapasów, które mam...( łudzę się cichą nadzieją, że mi pomogą, chociaż już nie raz te nadzieje spełzły na niczym).
U mnie w aptekach o proderminie na razie nic nie wiedzą, może potrzeba trochę czasu... w kazdym razie ucieszyłam się, że mamy teraz taką szansę.
Awatar użytkownika
 Tess
Dziękuję za miłe przyjęcie.
Czy u Was już mozna kupić proderminę?
Awatar użytkownika
 Paweł
No to niech w tych aptekach się zainteresują. Wystarczy, że zamówią składnik. Możesz się też spytać o Pix Lithanthracis - pod tą nazwą kryje się prodermina, która jest obecnie dostępna (aptekarze z tego co czytałem nie zawsze znają synonimy proderminy). W tym wpisie na blogu o proderminie masz w komentarzach apteki w Polsce, które na pewno zrobią Ci proderminą - na razie tylko tyle udało mi się zgromadzić.
Awatar użytkownika
 Tess
Dziękuję, popytam.
O aptekach przeczytałam, ale niestety wszystkie są daleko od mego miejsca zamieszkania.
Pozdrawiam:)