- 28 cze 2012, o 18:02
#12002
Jeśli chodzi o dietę dr Budwing to bazuje ona na przeciwzapalnych właściwościach kwasów omega 3 co jest bardzo dużą zaletą tej diety z punktu widzenia leczenia żywieniowego łuszczycy. Ale to co jest zastanawiające to mieszanie nabiału z olejem. Oczywiście tłumaczy się to faktem, iż „dzięki zmiksowaniu oleju i twarogu, tłuszcz jest rozpuszczalny w wodzie, a dzięki temu lepiej przyswajalny przez organizm”. Są to dość odważne wnioski, ponieważ nabiał nie jest tożsamy z wodą. Trzeba powiedzieć stanowczo, że w cyklu wchłaniania tłuszczu w organizmie człowieka istotną rolę odgrywają enzymy trawienne (lipazy)oraz żółć a nie woda.
Proszę zwrócić uwagę, że nabiał (ale także jaja i mięso) są źródłem kwasu arachidonowego, który jest prekursorem eikozanoidów prozapalnych, czyli prozapalnych substancji, które związane są z nasileniem objawów łuszczycowych. I w tym miejscu połączenie oleju i nabiału w aspekcie leczenia żywieniowego łuszczycy jest nieuzasadnione.