Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 szater
widzisz jak dobrze miec siostre i to wyedukowaną? :D
brawo puma :*
co do plamek to zalezy o jakich plamkach mówimy:takich białych pozostałosciach po leczeniu?-takie to dobrze likwiduje buska maska siarczkowa lub solarka....a gdy mówisz o plamkach jeszcze chorobowych rózowych,czerwonych lub pokrytych łuska to...niestety zasada pierwsza i najwazniejsza:smarujemy tak długo aż pod opuszkiem palca nie bedziemy niczego wyczuwac...czasem zdarza sie ze plamka już dosc duza i biała ale w samym srodeczku jeszcze cosik malutkie jest wiec musimy dokładnie smarowac i to małe cosik aby zniknęło całkowicie.... :cool:
 pytunia
Witaj Puma :* No wiesz to nie takie proste. Dla mnie moje centki raczej nie znikną nigdy bo ja je znam na pamięć :cool: Kiedyś w mniej w oficjalny sposób zdobyłam Triderm i smarowałam raz dziennie aż kochane centki znikly(no przynajmniej część bo mam takie co nic ich nie ruszy) i się tak zastanawiałam czy może za szybko go odstawiłam? bo po dwóch dniach wróciły. Teraz tak sie zastanawiam bo mam 4 różne leki z których część jak czytałam na forum można stosować ograniczony czas. I szczerze się w tym pogubiłam :( Bo nawet nie wiem czy stosuję je dobrze :blush:
 pytunia
Skoro macie wiedzę to pomóżcie bo ja do pracy biegnę i jak wrócę to wypatrywać będę odpowiedzi czy Novate i daivonex stosowanie 1 raz dziennie rano D. wieczorem N. jest prawidłowe? bo mam je stosować 1 raz dziennie ale nie razem. Teraz nie wiem czy 1 raz dziennie najpierw Nowate a po podgojeniu Daivonex czy tak jak do tej pory stosuję. i pytanko o protopic na twarz w stosowaniu co drugi dzień limity też jakieś obowiązują?
a żebym nie zapomniała:cool: moje plamki są pomarańczowe :cool:
dla Szater Wiedźma pochodzi od słowa wiedzieć i w staropolskim znaczeniu oznaczała kobietę która posiada wiedzę na temat np. lecznictwa
Awatar użytkownika
 puma
to twoje połączenie sterydu i pochodnej wit d nie bardzo mi się podoba. nie wiem jak ci lekarz zalecił stosować, nigdy nie stosowałam sterydu na zmianę z czymś innym. ja na twoim miejscu stosowałabym steryd przed dwa tygodnie i po podleczeniu poleciała daivonexem. ale to moje zdanie, może ktoś zaproponuje coś innego. chodzi mi o to, że nie będziesz wiedziała czy daivonex na ciebie działa bo steryd "zagłuszy" jego działanie.
Awatar użytkownika
 szater
puma siostro moja tak sie własnie ostatnio porobiło ze wprowadzili leczenie pulsacyjne...steryd na zmiane z analogiem wit D3...czeste to jest ,zleca to lekarz,on widzi zmiany i decyduje.medycyna cały czas idzie naprzód,ciagle cos sie zmienia,my znamy leczenie z własnego doswiadczenia ale ilu z nas chodzi regularnie do dermatologa i zna nowinki lecznicze? :notguilty: Dlatego ja jestem daleka od zmieniania zalecen lekarza...przynajmniej w stosunku do osób których nie znam...u siebie eksperymentuje ale ja stara wyga jestem.Mysle ze to stosowanie najpierw sterydu a potem Daivonexu jest niegłupie ale....
Novate to steryd ,silny i naprawde bardzo inwazyjny...stosuj go ale naprawde krótko jezeli samego go chcesz stosowac to tylko raz dziennie...bron boże dwukrotnie!Jak podleczysz moze uda cisie odejsc całkiem od sterydów...bo z tego co piszesz to one czeste w twoim życiu sa.
Przy leczeniu łuszczycy jest jeszcze jedna cecha potrzebna ...CIERPLIWOSC ...i tego sie nie da ominąc :D

PS
co do wiedzy ...rzeczywiscie to mój konik,zawsze mnie fascynowała i medycyna i psychologia...a i czary mary...towarzyszyły mi od narodzin :P
Awatar użytkownika
 Daria
Witaj Kochana :)

Ja mam podejście podobne do Twojego! Jak jest już naprawdę źle to zawsze mówię sobie, że inni maja gorzej i dlaczego ja mam się sama nad sobą użalać! Życie toczy się dalej! I trzeba cieszyć się z tego co się ma.... :)

Buziaki :*
 pytunia
Sterydy nie są częste u mnie. Triderm pojawił się u mnie jako "lek na zmiany skórne" od mojego ojca. Jako ostetnia deska ratunku przed pójsciem do dermatologa. Póżniej dowiedziałam się, że jest to steryd. W sumie to ja tak serio mojej choroby skóry nie traktowałam . Problem w tym, że ja nie wiem jak powinnam stosować te leki bo na karteczce mam tylko napisane, że Novate i ten drugi są na ciało i 1 x na dzień. Tak się głupio złożyło, że w kolejce do lekarza przeżywałam mały dramat emocjonalny i nie wiele pamiętam zaleceń lekarza :blush: i z tąd nie wiem jak stosować. A tu gdzieś na forum czytałam ,że dobrze brać steryd na początek a potem pochodne wit.d3. Teraz żałuję, że nie wpadłam na to forum wcześniej bo bym znalazła informację o masci nagietkowej może to lek dla mnie skoro mleczko dobrze leczy twarz :) Z protopicu ciężko by było mi zrezygnować gdyż sprawia, że twarz moja wygląda estetycznie. Na skórę głowy to mam elocom, ale nie jestem zadowolna stosuję go co drugi dzień i drugiego dnia odczuwam świąd.
Bardziej przekonuje mnie ta maseczka z drożdzy, ale muszę poczekac do skończenia kuracji.

Bardzo chciałabym wam podziekować za dzielenie się wiedzą.
Sie ma Daria
:* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :* :*
Awatar użytkownika
 puma
protopic to nie steryd, stosuj go sobie jak ci pomaga. tylko zdaje się on opalanka nie lubi więc zero solarki jakby co :D a głowa cię pewnie swędzi bo sucha skóra, natłuszczaj sobie jakimś emolientem albo clobazą, przestanie swędzieć. maseczka z drożdży jest super ale jak masz łuskę na głowie, bo ona to właśnie tę łuskę likwiduje :)
Awatar użytkownika
 szater
Protpick to taki lek biologiczny w masci...najnowsze osiagniecie...ale takze nie bez skutków ubocznych,wiem ze jak jest taka koniecznosc stosowania cały czas to ludkowie mieszaja te masc z jakims kremem do twarzy i wtedy "słabszą" wersja stosuja .Musisz jednak uwazac bo skóra uodparnia sie na wszystko tak wiec moze zaczniesz stosowac wiecej naturalnych metod.Sa odpowiednie szampony...nawet ze sterydem na poczatek aby zaleczyc ten nacięższy stan a potem juz Cocois,DOVONEX,DAIVONEX czy cygnolina w płynie.Tego ELOCOMu to twoja skóra głowy ma już po wsze czasy.Koniecznie trzeba tez jak pisze puma nawilzac i natłuszczac ...a to zupełnie inne czynnosci.TRIDERM to bardzo cieżka artyleria:steryd -kortykosteroid o silnym działaniu,gentamecyna-jeden z najsilniejszych antybiotyków iKlotrymazol który należy do leków o działaniu przeciwgrzybiczym....nie został tobie przepisany wiec prosze zostaw to zanim bedzie za pózno! :angry:
Piszemy tez duzo na forum przyjaznym na www.luszczyca info tam tez jest duzo ciekawych rzeczy...proponuje zerknac...da sie naprawde pozamieniac jedne zmsmarowania na drugie tylko trzeba troszke czasu,cierpliwosci i chęci...poczytania.... :D