W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Zioła można kupić na Allegro, najlepsze ze świeżego zbioru.[/quote]

a ja bym polecała ziółka z herbaciarni... mam to szczęście, że mam blisko domu jedną :inlove: i pamiętajcie, nie łodygi ale kwiaty mają najwięcej związków w sobie - przynajmniej tak uczyli mnie na farmakognozji. :notguilty:

Ja na łuszczycę choruje około 5 lat, nie licząc ok. 3 lat gdzie myślałam o 4-5 kropkach ze to uczulenie :boring: .....
Leczenie bez lekarzy, zaczełam około rok temu, gdy nie widziałam poprawy po ich leczeniu. Rzuciłam pierwsze studia poszłam na farmację i zaczeło się.Eksperymentowanie! Dużo pomaga mi moja siostra która też jest farmaceutką tyle, że w Irlandii. Łuszczycę mam pospilitą. Czyli jak 80-90% z nas. Jeżeli chodzi o leczenie to lecze się od roku z naprawde wysokim wynikiem tak jak w/w.
od 8 stycznia dorzucam do mojej szafeczki z lekami- EPADERM.
Nie używalam, za to moja Sis mówi ze bardzo dużo ludzi zamawia u niej w aptece ten lek chorują głownie na AZS badź łuszczycę. Moge podrzucic zdjęcia jak wyglądałam rok temu (w sumie półtorej) w wakacje a jak wygladają moje nogi dziś - bez większych wykwitów... czyli idzie wszystko w pozytywną strone. czasami pojawią się kroplki ale zaraz je likwiduje.! :) tylko ktoś musi mnie pokierwoać bo nie mam pojecia jak to zrobić :)
Awatar użytkownika
 antonia
biedronkowamaya pisze:Zioła można kupić na Allegro, najlepsze ze świeżego zbioru.
Ta wskazówka odnosi się głównie do WROTYCZA, który jest objęty zakazem sprzedaży przez EU.
Nie polecałam tutaj ziółek do picia, a już z pewnością nigdy nie polecam niczego w saszetkach, bo to daleko odbiega od właściwości ziół.
Jeśli chodzi o wrotycz, to całe ziele ma bardzo silne właściwości, zioła zbieram sama i sama przyrządzam z nich leki

Polecam lekturę:
Fitoterapia
czyli ziołolecznictwo
http://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm
oraz
Medycyna dawna i współczesna
http://rozanski.li/category/rosliny-lecznicze/
biedronkowamaya pisze:od 8 stycznia dorzucam do mojej szafeczki z lekami- EPADERM.
Epaderm nie jest lekiem, to krem, bardzo tłusty, nie wchłania się,
jego polska wersja to mediderm, o takich samych właściwościach.
Co do leków i leczenia łuszczycy na Zachodzie mam swoją opinię, niezbyt pochlebną.
Aaaa mój błąd nie doczytałam o tym że chodzi o konkretne zielsko :*...

Tak tak, wiem że Epaderm to krem #szafeczka z lekami# czyli moja skarbnica Apteki :D

A co do leków z zagramanicy osobiście wolę sól z morza Martwego Irlandzką niż naszą która zamówiłam #z polskimi napisami#.... :boring:

Fitochemie miałam na zajeciach...więc troszkę na ten temat wiem;)

Mam jeszcze pytanie, czy zwracanie uwagę na rodzaje tkanin które ubieracie? I czy to znaczenie!?
Awatar użytkownika
 antonia
antonia pisze:Mam jeszcze pytanie, czy zwracanie uwagę na rodzaje tkanin które ubieracie? I czy to znaczenie!?
Poza tym czy są wygodne i dobrze się prezentują, chyba nie ma większego znaczenia, no może alergicy podchodzą do tego ostrożniej. :D
Haha...pytam bo ja zauważyłam różnice :-D jak noszę bawełniane koszulki to nie ma opcji żeby pojawiła się plamka...ubiore coś bardziej sztucznego gdzieś się lekko spoce - nie mówię tu o spoceniu jak świnka po bieganiu, co też często się zdarza! :-) i zaraz z 3-4 plamki są!!!
Awatar użytkownika
 StainMan
antonia pisze:Zacznij od naturalnych sterydów ziołowych - zmieszaj wrotycz, przytulię, nagietek i nawłoć po jednej łyżeczce od herbaty, zalej to szklanką wrzątku a gdy przestygnie przecieraj sobie zmoczonym w tym naparze wacikiem ogniska łuszczycowe. Tyle razy ile to będzie możliwe. Jeśli skóra będzie nazbyt wysuszona nawilżaj ją kremem
Bepanthen Plus Antyseptyczny
Utrzymuj twarz w cieple, zimą na dwór stosuj tłusty krem ochronny
(polecam Neutrogenę).
Postaraj się jednocześnie zrobić nalewki z tych samych ziół, a gdy będą gotowe ( 14dni) dodawaj do kremu Bepanthen i tym smarować twarz.
Zawsze smaruj się po dokładnym oczyszczeniu zmian ze starychmaści, kremów, czy innych tłustości, ponieważ to one magazynują bakterie nie pozwalając skórze szybko się wygoić.
Nie używaj do mycia żadnych mydeł ani innych chemicznych specyfików, ciepła woda + odrobina magnezu wystarczy. Powodzenia!
Dziękuję bardzo Antonio! :*

Obrazek

antonia pisze:Byłabym wdzięczna za informacje o postępach leczenia :)
Postaram się. Jednak może mi zająć trochę czasu zanim za to wszystko się wezmę. Dlatego nie bądź zła, jeśli nic nie napiszę jak przebiega leczenie. :(
biedronkowamaya pisze:Mam jeszcze pytanie, czy zwracanie uwagę na rodzaje tkanin które ubieracie? I czy to znaczenie!?
antonia pisze:Poza tym czy są wygodne i dobrze się prezentują, chyba nie ma większego znaczenia
biedronkowamaya pisze:Haha...pytam bo ja zauważyłam różnice :-D jak noszę bawełniane koszulki to nie ma opcji żeby pojawiła się plamka...ubiore coś bardziej sztucznego gdzieś się lekko spoce (...) i zaraz z 3-4 plamki są!!!
Czytałem o tym, że ubrania z bawełny są wskazane dla osób z Ł. Sztuczne "wyroby" mogą podrażniać skórę. Jak widać Maja to potwierdza. Chociaż ja osobiście nie zauważyłem jakoś wielkiej różnicy. ;)
antonia pisze:Lekarze boją się odpowiedzialności, dlatego nie potrafią ustalić normy.
I nie wiem co mam robić. Lekarz nic mi nie odpowiedział, tutaj czytam, że poziom D3 jest ważny, a sam nie chcę przekraczać zalecanej normy. Jestem w kropce! :(
Awatar użytkownika
 szater
W naszej szerokosci geograficznej wszyscy mamy za niski poziom D3 :P
Kup Vitrum D3 i łykaj spokojnie...chociaż przez zimowy okres :)

Nigdy sie nie zastanawiałam co nosze,byleby było wygodne i dostosowane do temperatury.Zbytnie szalenstwo nie popłaca bo człowiek wpada w spiralu strachu i sam siebie terroryzuje....codzienne sprawdzanie czy wyszła plamka czy nie to....koszmar :totalshock: ludzie odpusccie deko bo całkiem wam zycie na samych smutnych chwilach przeleci.

Moze jak sie stanie oko w oko z prawdą że:łuszczycę można zaleczyc,uzyskac remisje ale nie wyleczyć ,to łatwiej sie zyc będzie. :P
 aneczka21j
Nie używaj do mycia żadnych mydeł ani innych chemicznych specyfików, ciepła woda + odrobina magnezu wystarczy.

O co chodzi z tym magnezem do mycia???? co to jest??? Dokładnie proszę opisać!!!! Dziękuję