Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 tony12345
Witam wszystkich.
Mam na imię Marcin mam 32 lata. na łuszczyce choruję już 18 lat.
Na początku bardzo niewinnie małe ogniska na głowie czasem kolana, łokcie.
Potem więcej i więcej. Rany na głowie od mimowolnego drapania. nie pisze o tym jakie ma człowiek odczucia związane z ta choroba i o tym jaki stan psychiczny.
dałem sobie radę pogodziłem się. Stan się w miarę ustabilizował, żyłem z chorobą.
To co najgorsze miało dopiero nadejść.
Jest jesień 2013 roku.... Boli pięta trudno chodzić niby nic tabletki p.bólowe i jakoś się kulam, potem coś z palcem u ręki( wskazującym) jakoś go trudno zgiąć. Zaczynam szukać... coś jakby dna moczanowa. a może jakiś uraz??? prowadzę dość aktywny tryb życia i praca fizyczna. Idę do lekarza na razie sportowy. Daje zastrzyk w piętę i ma być dobrze, i jest jeden dzień.
Wracam... kolejna 100. przepisane tabletki p-bólowe dość silne. jest lepiej. kilka dni poprawy i już nie działają. już każdy metr sprawia ból.
Wracam... Diagnoza po wywiadzie ŁZS... i stwierdzenie: teraz to się pan nałyka tabletek... metotreksat 25mg sulfasalazyna 6 tabletek dziennie. i tak do końca 2014. Pojechałem do znanego reumatologa. Skierowanie w trybie pilnym na oddział reumatologiczny. czekałem miesiąc w tym czasie metotreksat 25mg a sulfasalazyna bez zmian. 2 tyg. w szpitalu trochę lepiej, a teraz kwalifikacja na biologiczne. w kwietniu 2015 zakwalifikowałem się i CZEKAM a przez ten okres 25mg metotreksat ,sulfasalazyna 6 tabletel dziennie i equoral 150mg dziennie i wiecie co nie widzę specjalnie poprawy a mamy jesień i znów zaczynam się sypać. na dzień dzisiejszy kolejne skierowanie na oddział. termin około 15 lutego.
Bardzo Was serdecznie Pozdrawiam.
 tony12345
Cieszę sie że tu jestem. Nigdy nie miałem okazji wymieniać doświadzczeń z innymi ludźmi dotkniętymi tą chorobą, mam nadzieję że to się zmieni i będę mógł wywalić wszystko z siebie.
Awatar użytkownika
 antonia
Witaj Marcinie :)
Ten post pisałeś jesienią, czy coś się do tej pory zmieniło?
 tony12345
tak ten post jest z jesieni, pochodzi z innego forum na którym nie szło z nikim porozmawiać, skopiowałem go bo było trochę pisania, i miło mi że ktoś odpowiada, jeżeli chodzi o zmiany w stanie zdrowia to powiem tak, skóra ciągle pokrywa się zmianami, bardziej dokuczają stopy oraz palce rąk, ale najgorszy jest ból kręgosłupa w odcinku szyjnym. tak to wygląda na dziś. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
 antonia
Moim zdaniem leczenie biologiczne to ostateczność, bo po tym nie pomaga już nic, myślę, że Cię przed tym ostrzeżono? Są mniej inwazyjne, naturalne sposoby leczenia, ale to wymaga cierpliwości i systematyczności, szkoda, że tak późno z tym przychodzisz, bo mógłbyś spróbować zanim zastosujesz ostateczną metodę.
 tony12345
Wiesz co Antonia? Wiem że to ostateczność ale ja nie wiem co to znaczy w pełni uczestniczyć w życiu rodzinnym. , plaża basen, to przez skurę a i o dłuższych spacerach , o górach tez mogę zapomnieć,to przez stawy a tym bardziej ze poprawy nie widać. nie wspomnę już o tych kilogramach tabletek.
Awatar użytkownika
 antonia
Ja Ciebie rozumiem, nie krytykuję. Obawiam się o Twoją przyszłość, kiedy leki przestają działać i czymś trzeba się ratować, co wtedy? Ten fakt mnie niepokoi, czy znajdzie się jeszcze silniejsze lekarstwo pozwalające w miarę normalnie egzystować? Miejmy nadzieję :(
 tony12345
Wiem wiem ze nie krytykujesz. Leki które przyjmuje tez sieją spustoszenie. A szczególnie te moje u w takim połączeniu.