W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Witm kolejna aktualizacja przebiegu "leczenia".
Z tyg na tydzień coraz gorzej łuszczyca wędruje sobie po dłoniach jak chce nie pomaga jak na razie nic. Stosowałem cygnoline, ale w żaden sposób nie pomogło zupełnie żadnej reakcji, pani dermatolog która stara się mi pomagać zaproponowała mi naświetlanie i chyba sorzystam a co mi tam już chyba się powoli poddaje :( Teraz stosuje ten krem z dziegciem z przepisu też nie ma efektów...
Jakiś czas temu wszystkie bąble znikły zupełnie skóra zrobiła się gładka i zero łuszczenia myślę sobie o coś się zaczyna chyba w końcu dziać, ale po trzech dniach wstaje rano i kolejny wysyp przez jedną noc aż do tej pory;/.
Dla porównania jak było wcześniej a tera dwie fotki;/
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
 antonia
Mateusz, nie wolno Ci się poddawać! Spróbuj najpierw złagodzić stan zapalny skóry, potem leczyć pozostałe wykwity łuszczycowe. Wydaje mi się, że za szybko zrezygnowałeś z leczenia ziołami. Może liście wrotyczu przykładane bezpośrednio na Twoje zmiany łuszczycowe były trochę za silne i nastąpiła reakcja podrażnienia skóry. Trzeba w takim przypadku trochę to zneutralizować, zamiast okładów z mocnego koncentratu można robić napary i w tym moczyć dłonie, lub stosować okłady. Po takim przygotowaniu, gdy zauważymy że zmiany są podgojone stosujemy łagodne kremy z dodatkiem wrotyczu i pasty cynkowej. Takie lecznie powinno się stosować 2 - 3 x w ciągu dnia, na noc, po smarowaniu dłoni zakładać bawełniane rękawiczki - mitynki. Doustnie dość duże dawki wit.D (2000 j.m.) 1 kapsułkę dziennie.
Samo naświetlanie niewiele Ci pomoże, wysuszy Ci na pewno skórę, a co potem, sterydy? Tydzień poprawy i natychmiastowe pogorszenie. No ale to Ty sam decydujesz jak leczyć, przepraszam jeśli się niepotrzebnie wtrąciłam.
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
kąpiele zioła płatki siemie stosuje nadal spokojnie jeszcze walcze;)smarowanie na noc i rekawiczki tez stosuje, sprobuje z ta mascia cynkowa a krem z dodatkiem wrotyczu musze sobie zamowic bo nie mam i tez wyprobuje, dzieki za odp. to jeszcze sobie daruje to naświetlanie;)
Awatar użytkownika
 antonia
Takiego kremu w sprzedaży nie dostaniesz, ale możesz zrobić go sam dodając do zwykłego kremu macerat wrotyczowy i pastę cynkową w proporcjach 1:1:1

Macerat wrotyczowy:
0,5 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych świeżych liści i kwiatów
2 – 3 łyżki zimnej przegotowanej wody
Zmiksować blenderem i odstawić do lodówki na 3 godziny
Po tym czasie odcedzić i mocno wycisnąć przez gazę

Pasta cynkowa do kupienia w aptece.
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
16.10.14 I bądź tu mądry :surprised:
zmiany na palcach całkowicie się zagoiły wewnętrzna strona dłoni prawie w całości gładkie bez ani jednej krostki, kremy kąpiele itp. stosuje jak stosowałem niczego nowego nie dodałem do kuracji. Ta choroba to jedna wielka zagadka :speechless:
Antonia dziękuję za przepis mam nadzieję że jeszcze gdzieś znajdę trochę świeżego wrotyczu a jak długo ten krem utrzymuje świeżość ?
Awatar użytkownika
 antonia
Mateusz_29 pisze: mam nadzieję że jeszcze gdzieś znajdę trochę świeżego wrotyczu a jak długo ten krem utrzymuje świeżość ?
Jeszcze można nazbierać wrotyczu, nawet widziałam kwitnący. Moża zrywać liście, mają takie same właściwości jak kwiaty. Najlepiej je zmielić lub posiekać, zalać odrobiną wody i po kilku godzinach ( 8-12 ) podzielić na porcje do woreczków plastykowych (spożywczych) do przechowywania w zamrażalnikach do przyszłych zbiorów. Można po rozmrożeniu dodawać wyciśnięty sok do kremów, a z pozostałej mielonki robić okłady pod okluzję. Kremy należy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Zrobienie takiego kremu zajmuje niewiele czasu, raz na dwa tygodnie można poświęcić parę minut żeby mieć satysfakcję, że mamy lekarstwo, które leczy a nie szkodzi. Krem może się rozwarstwiać, co nie umniejsza jego wartości, żeby konsystencja była spójna należy go długo miksować. (W blenderze elektrycznym pulsacyjnie aby nie spalić silniczka)
Mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłam dokładnie, jeśli nie to pytaj :D
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Krem zrobiłem używam i jestem bardzo zadowolony dziekuję:) a jak wcześniej pisałem dłonie dalej zagojone, jak na razie mam spokój nawet koloru nabrały normalnego i nie sa zaczerwienione mam nadzieję, że stan taki będzie sie utrzymywał nadal:)
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Witam.
Nastąpił nawrot tradycyjnie ekstremalnie szybko i z jeszcze większą silą, ledwo teraz pisze posta;/
Mam pytanie do osob ktore maja problem z dłońmi tak jak ja o i le wogole u kogos podobnie to wygląda, bo tak się zastanawiam czy to zawsze jest taki katasrofalny nawrót choroby? zageszczenie tych krostek jest takie że skora odchodzi płatami jak to popęka. Nie moge nawet dojsc co moze byc przyczyna takch nawrotow używki ograniczone do calkowitego minimum stesow też raczej nie mam wiekszych, dermatolog widze po minie też przerazona tym widokiem jest...
Awatar użytkownika
 antonia
Bardzo to przykre.
Mateusz_29 pisze: Nie moge nawet dojsc co moze byc przyczyna takch nawrotow używki ograniczone do calkowitego minimum stesow też raczej nie mam wiekszych
Może trzeba poszukać przyczyny z zewnątrz, np. alergii kontaktowej. Pomyśl, z czym stykasz się na codzień i co mogło Ci zaszkodzić. Może w pracy lub w domu, coś, czego Twoja skóra nie znosi, płyny, metale, mydło, musisz obserwować kiedy i w jakich okolicznościach to się zaczyna.
 Basieńka44
Mateusz_29 pisze:Witam.
Nastąpił nawrot tradycyjnie ekstremalnie szybko i z jeszcze większą silą, ledwo teraz pisze posta;/
Mam pytanie do osob ktore maja problem z dłońmi tak jak ja o i le wogole u kogos podobnie to wygląda, bo tak się zastanawiam czy to zawsze jest taki katasrofalny nawrót choroby? zageszczenie tych krostek jest takie że skora odchodzi płatami jak to popęka. Nie moge nawet dojsc co moze byc przyczyna takch nawrotow używki ograniczone do calkowitego minimum stesow też raczej nie mam wiekszych, dermatolog widze po minie też przerazona tym widokiem jest...
A jak u ciebie wygląda stan jelit??
masz jakieś problemy??
Odkąd pilnuje tej sprawy problem z dłońmi nie powraca
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10