W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
A jaki napar mogę sobie zrobić?
OK to mój dzień wygląda tak:Wstaję rano śniadanie(po śniadaniu esentiale forte wit b complex i omega 3) potem moczenie dłoni w siemiu staram się ich nie płukać po moczeniu tylko czasem jak zostają jakieś grudki po nasionach potem smarowanie maścią z wit a i epikremem, dłonie staram się moczyć 3x dziennie nieraz 4 na przemian z wieczora albo siemie albo płatki owsiane, krem nosze cały czas przy sobie jak czuje że dłonie się wysuszają to od razu krem.Dzisiaj przyszedł mi chlorek magnezu i zastanawiam się czy dołączyć też kąpiele w nim?. Jeszcze chciałbym bardziej rozbudować leczenie od środka, dorzucić wit d może pić siemię lniane albo jakas mieszanka ziół?
Awatar użytkownika
 antonia
Co za dużo to niezdrowo, chyba znasz to przysłowie?
Ja osobiście nie polecam żadnych supli, syntetyków. Jeśli witaminy to tylko naturalne i zdrowe, warzywa, owoce, tran.

Do naparów na łuszczycę polecane są zioła:
wrotycz
glistnik
uczep trójlistkowy
nagietek

Olejki nawilżające i natłuszczające:
Oleum Gerani (olejek geraniowy, olejek geranium)
Oleum Grapefruit (Oleum Citri decumanae)
Oleum Pichtae – Olejek pichtowy

ja zrobiłam sobie olejki glistnikowy i z uczepu,
bardzo proste, tak jak wrotyczowy, przepis dla zainteresowanych:
http://mojaluszczyca.pl/viewtopic.php?f=20&p=2201#p2201

Do miski z naparem z ziół dolej trochę olejku z tych ziół, można po kilka kropel z każdego i mocz w tym dłonie po 15 min kilka razy dziennie, jak wyschną wystarczy zanurzyć na chwilę i rozetrzeć pozostały na dłoniach olejek. Nie wycierać, naparu z miseczki nie wylewać przez cały dzień. W ten sposób Twoje dłonie będą stale odpowiednio nawilżone. Raz dziennie możesz początkowo lekko wetrzeć cieniutką warstwę hydrokortyzonu, to Ci pomoże przyspieszyć gojenie.

Siemienia lnianego ani płatków owsianych nie spłukuj, jak dłonie wyschną to pozostałości można lekko zeskrobać.
 Basieńka44
Jeszcze chciałbym bardziej rozbudować leczenie od środka, dorzucić wit d może pić siemię lniane albo jakas mieszanka ziół?
pić siemię możesz podziała dobrze na przewód pokarmowy zawiera taki skład że już nie trzeba supli syntetycznych
Na tak przesuszone dłonie dawała bym sam epikrem
maść z wit A szybko się wchłania więc przydatna poza domem np.
po moczeniu w płatkach lub siemieniu na skórze pozostaje filtr ochronny skoro go spłukujesz to źle
Chlorek magnezu w kąpieli nie zaszkodzi,lub samo moczeniu nóg wieczorem w nim
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi:)
Postaram się zastosować do podanych rad
 123456
Hej, z jakiej strony zamawiałeś chlorek magnezu? :) Ja też się napaliłam na niego i mam zamiar zamówić ;p
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Zwyczajnie na alledrogo;)jest masa aukcji z magnezem:)
Teraz krótka relacja z leczenia odstawiłem na razie maść z wit A jak wychodziłem na dwór to chyba przez słonce skora zaczynała swędzieć i robiły się zaczerwienienia na zdrowej skórze wokół zmian, smaruje tylko epikremem dłonie mocze nadal w siemiu i płatkach na palcach lekka poprawa chyba jest, bo mniej się łuszczy i skora nabiera normalnej barwy na zmianach na spodzie dłoni mniejsze pęknięcia się pogoiły zostały tylko dwie dość głębokie rany, ale powoli się goją. Dorzuciłem ten magnez wieczorem mocze stopy , palić nie palę nadal alkohol oj już nie pamiętam kiedy ostatni raz piłem wódeczkę i browarki a przyznam brakuje zimnego radlerka w te upały;) wieczorkiem zdarzyło mi się wypić lampkę czerwonego lub białego wina z woda nie gaz. winko lubię niestety ciężko mi się z nim rozstać ale to bardzo sporadycznie w tyg jedna lampka:)Spróbuje dorzucić jeszcze wrotycz do terapii myślę żeby zrobić coś z tych przepisów :
http://mojaluszczyca.pl/viewtopic.php?f=20&p=2201#p2201
Zrobiłem mały test z maścią daivobet, której w ogóle jeszcze nie używałem od czasu stosowania novate i daivonexu, lewa dlon gdzie zmiany sa najwieksze smaruje 3x w tyg mascia a tylko exorexem potem nawilzanie, zobaczymy co z tego wyjdzie stopniowo bede zmniejszal czestotliwosc smarowania daivobetem. Tyle narazie , acha dorzucilem do jadlospisu ryby glownie gotowane na parze nawet specjalnie sobie garnek zakupilem i jade z warzywkami rybkami itp. nawet smaczne musze przyznac:)odstawiam powoli wedliny i czerwone mieso . Acha myślę żeby na noc porządnie nawilżać dłonie jakims olejkiem i zakładać jakieś rękawiczki bo rano dlonie sa dosc wysuszone nawet w nocy zdarza mi sie przebudzic i czuje ze dlonie sa suche wtedy epikrem i dalej spac heh ale nie zawsze czlowiek sie w nocy przebudzi;)Jeszcez jedno znalazlem na forum ze daivonex to nie steryd hmm moze zamiast exorexu na drugiej dloni zastosowac daivonex?. :* Podrawiam
 Basieńka44
zostały tylko dwie dość głębokie rany, ale powoli się goją.
Tutaj może pomóc tribiotyk bez recepty szybko oczyszcza i goi rany
odstawiam powoli wedliny i czerwone mieso
co do wędlin to fakt syf czerwone mięso daje organizmowi budulec do odnowy uszkodzonych komórek w organiżmie
Mięso wyróżnia się szczególnie wysoką wartością odżywczą, gdyż jego skład jest podobny do składu ludzkiego ciała. Można zatem powiedzieć, że mięso jest najdoskonalszym pożywieniem, jakie stworzyła natura. Organizmy mięsożerców nie muszą tworzyć wielu związków od nowa, jak roślinożercy, gdyż w mięsie są one gotowe, w dostatecznych ilościach oraz idealnych proporcjach.

Szczególną cechą, wyróżniającą mięso od pozostałych pokarmów jest obecność w nim kwasów nukleinowych, które występują wyłącznie w tkankach zbudowanych z komórek. Wprawdzie komórki roślinne także zawierają kwasy nukleinowe, ale ich skład zasadniczo odbiega od składu kwasów nukleinowych komórek ciała ludzkiego. Zestaw kwasów nukleinowych zbliżony do ludzkich zawierają komórki zwierzęce, chociaż i tu są pewne różnice. Otóż kwasy nukleinowe najmniej podobne do ludzkich zawiera mięso ryb, nieco bliżej ludzkich są kwasy nukleinowe mięsa ptaków, ale najbliższe ludzkim są kwasy nukleinowe mięsa ssaków, spośród których mięso świń zawiera kwasy nukleinowe najbardziej zbliżone do ludzkich.

Celem odżywiania jest systematyczne dostarczanie organizmowi wszystkich substancji odżywczych. W sytuacjach krytycznych organizm jest w stanie wytworzyć pewne związki od nowa z podstawowych pierwiastków, ale dzieje się to kosztem zużycia sporej porcji energii. Mięso zwierząt przewyższa wszelkie inne pokarmy dlatego, że niemalże dosłownie dostarczamy organizmowi na talerzu w zasadzie wszystko:

komplet aminokwasów niezbędnych do tworzenia białek,
komplet zasad niezbędnych do budowy kwasów nukleinowych
nasycone, nienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
witaminy – A, B1, B2, B3, B5, B6, D1, a także witaminę B12, której mięso jest jedynym naturalnym źródłem,
minerały – szczególnie żelazo, a także chlor, chrom, cyna, cynk, fluor, fosfor, jod (szczególnie mięso ryb morskich), molibden, selen,
niewielkie ilości cukrów.
No ale jak ktoś chce :notguilty:
Acha myślę żeby na noc porządnie nawilżać dłonie jakims olejkiem i zakładać jakieś rękawiczki bo rano dlonie sa dosc wysuszone nawet w nocy zdarza mi sie przebudzic i czuje ze dlonie sa suche wtedy epikrem i dalej spac heh ale nie zawsze czlowiek sie w
nocy
Ja na noc nawilżałam grubo epikremem i nakładałam cienkie bawełniane rękawiczki,dłonie do rana nie wysuszały się.
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Ok wczoraj nazrywałem wrotyczu trochę dodam zmielone liście ponownie do kąpieli dłoni na razie. Spróbuje zmielić liście i podgotować i dolewać trochę do miski do kąpieli dłoni, z czasem może zrobię sobie jakąś maść:)
Awatar użytkownika
 Mateusz_29
Jest lepiej dużo lepiej niż było nie ma żadnych ran po kąpielach skóra na dłoniach jest gładka i miękka chyba taka jak w reklamach kremów nawet :D zmiany się prawie w ogóle nie łuszczą, zmiany na palcach prawie poznikały zostały jeszcze na spodzie dłoni, ale też już tylko odznaczają sie różowym kolorem są gładkie nie łuszczą się w dzień tylko rano lekko ale najważniejsze że rany sie praktycznie pogoiły i skóra nie pęka xd
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10