Rozmowy na temat leczenia domowego, ziołolecznictwa, suplementacji, terapii niekonwencjonalnych.
Odnoszę wrażenie, że żyjemy na dwóch różnych Zachodach
gdzie niekoniecznie są podobne sposoby leczenia :D :D
Tu gdzie ja mieszkam na pierwszy ogień lecą sterydy,
Mayweather pisze: leki biologiczne albo immunosupresanty lub puva

to o czym tu wspominasz jest niełatwe do uzyskania, tak jak w Polsce potrzebne są szczegółowe badania, na które też niełatwo uzyskać skierowanie.
Szater napisała:
"Dlatego przestrzegam przed nadmiernym i zbyt pochopnym podejmowaniu decyzji o cięzkim leczeniu....nie mniej gdy jest ono konieczne a specjalista zleci,nie osmielam sie podwazac decyzji."
a ja się całkowicie z tym zgadzam. :)
Każdy dobry dermatolog wie że sterydy prowokują nowe objawy,dlatego może ci zapisac co najwyzej je nachwilę jesli masz mało zmian.Tak to zapisuja dziegcie,cygnolina,lampy,albo doustne po pobycie szpitalnym lub jesli bio,ogi to z reguly programy kliniczne.Sterydów mocnych na całkowity wysiew sie nie stosuje ja bym się nie zgodził chyba że jakis hydrokortyzon plus naswietlana.
Mayweather pisze:Każdy dobry dermatolog wie że sterydy prowokują nowe objawy,dlatego może ci zapisac co najwyzej je nachwilę jesli masz mało zmian.Tak to zapisuja dziegcie,cygnolina,lampy,albo doustne po pobycie szpitalnym lub jesli bio,ogi to z reguly programy kliniczne.Sterydów mocnych na całkowity wysiew sie nie stosuje ja bym się nie zgodził chyba że jakis hydrokortyzon plus naswietlana.
Poczytaj sobie forum i zejdź nz ziemię. :D :D
Gdyby tak było jak Ty piszesz nie byłoby potrzeby zakładania forów i tych wszystkich dyskusji. xd xd
Mayweather trudno nie przyznac ci racji,faktycznie kilka podobnych opinii juz słyszałam .U nas w Polsce i trudniej o dobrego dermatologa co zajmie sie z sercem ale tez chyba wiecej jest mozliwosci leczenia naturalnego,wiecj mamy chyba doswiadczen w tej dziedzinie własnie ze wzgledu na to ze zostalismy w pewnym sensie zostawieni sami sobie ;) co do lekarzy no cóż rózni sa wiec i tacy co wypisuja sterydy bez opamietania tez sie pojawiaja.Z drugiej strony to i lekarze maja problemy z pacjentami ,którzy wchodzac do gabinetu wołaja od drzwi:szybko! Dlatego powstały takie fora gdzie mozemy wzajemnie sie wspierac i....dzielic doswiadczeniem.Zgadzam sie też z postawa iż odpowiednio wczesna reakcja moze smniejszyc wielkosc wysypu.Po to sa lekarza aby leczyc,my powinnismy stosowac sie do zalecen ale jak w życiu zawsze z ostroznoscia-czyli skonsultowac poważniejsze leczenie z innym dermatologiem.Przestrzegam przed stawianiem sie ponad osiagniecia medycyny,wszak niedoskonali jestesmy :P każda chorobe mozna nie tylko leczyc farmakologicznie ale wspierac leczenie srodkami naturalnymi.....ale wspierac a nie całkowicie wypierac. xd
U nas jest inaczej - leki na ł. to tylko sterydy, wyjątkiem jest pochodna D3 Daivonex. Nie ma dziegciów ani cygnoliny.
Lekarze przepisują sterydy nawet przy leczeniu lampami.
Trudno jest w takich okolicznościach o podział na dobrych, lub mniej dobrych dermatologów.
W warszawie w szpitalu powiedziano mi tak jak napisałem.Szater w łuszczycy o ostrym przebiegu walczy się o remisję i jak najdłuższe jej podtrzymanie,zaleczenie raz a dobrze jest zadkie.Pamietajcie że zawsze jest szansa na remisje,świat idzie do przodu.Każdy musi walczyć o zdrowie,dopóki walczysz jestes zwycięzcą.W ogóle dzieki że ktoś mi odpisuje :)
.Z drugiej strony to i lekarze maja problemy z pacjentami ,którzy wchodzac do gabinetu wołaja od drzwi:szybko!
Ja nie wołałam szybko :crazy:
a jednalk każdy dermatolog pisał sterydy i to nie po jednym a zmieszać trzy naraz jak jeden nie pomaga przez równe 5 lat a nie tylko na chwile jak tutaj piszecie na 2 tygodnie
w dodatku bez minimalnej poprawy a przy dużym pogorszeniu po nich :notguilty:
Przestrzegam przed stawianiem sie ponad osiagniecia medycyny,wszak niedoskonali jestesmy :P każda chorobe mozna nie tylko leczyc farmakologicznie ale wspierac leczenie srodkami naturalnymi.....ale wspierac a nie całkowicie wypierac. xd
zwłaszcza to zaznaczone :crazy:
my niedoskonali walczący i obserwujący siebie przez wiele lat
medycyna doskonała :crazy: bo leczy bez skutku :crazy:
każda chorobe mozna nie tylko leczyc farmakologicznie ale wspierac leczenie srodkami naturalnymi.....ale wspierac a nie całkowicie wypierac.
ja bym powiedziała leczyć naturalnie wszystko się da a wspierać farmakologią tylko wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba nie inaczej
lepszy efekt leczenia jest :crazy:
Mayweather pisze:[...]Łuszczyce na zachodzie jak ma się wiecej niż 10% ciała zmian objętych leczy sie juz ogólnie[...]
Nie wiem skad, ten cudowny mit cudownego leczenia ł. na zach.? Tym bardziej, że tamtejsza rzeczywistaość wyglada dokładnie tak, jak napisała Antonia:
antonia pisze:U nas jest inaczej - leki na ł. to tylko sterydy, wyjątkiem jest pochodna D3 Daivonex. Nie ma dziegciów ani cygnoliny.
Lekarze przepisują sterydy nawet przy leczeniu lampami.
Trudno jest w takich okolicznościach o podział na dobrych, lub mniej dobrych dermatologów.
Spora grupa nas stad, miała przyjemność w niedawnym Poznaniu, porozmawiać troszke, z człowiekiem stamtąd - masakra - tak co do metod leczenia, jak i "oswajania" chorego z chorobą. Piotrze pozdrawiam :)

Mayweather napisał(a):
"A to nie są fanaberie?ja testowałem te wszystkie nawilżacze i wszystkie są dobre,mediderm fajny bo nie brudzi ciuchów[...]"

Jeżeli od "nawilżaczy" oczekuje sie tylko - by nie brudził ciuchów, to fakt - fanaberia.
Ale już na pewno, fanaberią nie jest szukanie swoich "dróżek" - u mnie np. najważniejsze jest natłuszczanie, balsamować się prawie nie muszę - fanaberia?
Henia pełna zgodnosc :D

Nie ten co głosniej krzyczy,wszystko inne niż jego dyskredytuje ma racje :P
ze medycyna bezsilna w leczeniu łuszczycy to kazdy chory wie,zaleczamy tylko na troszke...a jezeli ktos ma DOWODY NA WYLECZENIE ŁUSZCZYCY....to chetnie komisja noblowska sie tym zajmie xd zapewniam.Chetnie tez przekonałabym sie w koncu naocznie jak to leczenie naturalne samodzielnie leczy łuszczyce....krzyków dosc...teraz czas na FAKTY I DOWODY...bo narazie od paru lat tylko słowa,słowa,słowa :P
Twoje życie,twoja sprawa,mam to gdzieś.Możesz się użalać nad wszystkimi nawilzaczami,natłuszczaczami,ale co ci to da?g....o
Nie neguje tego że kazdy moze kombinowac po swojemu,ale według mnie trzeba sluchac lekarzy bo sami z powaznej łuszczycy sie nie wyleczycie i bedziecie ze mna biadolic 5 lat na forum a nie o to chodzi by żyć chorobą tylko uzyskac remisje i się od choroby całkiem odciąć.