Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 giana80
Udało mi się dzisiaj zarejestrować do dobrego dermatologa 3 marca wizyta:) nastraszyliscie mnie tymi skutkami ubocznymi,tak ze niema na co czekac:)
 giana80
Kurcze ta porzednia lekarka chyba faktycznie mnie "olała"nic nie powiedziała ani o skutkach ubocznych,ani ze nie można za długo stosować pewnych leków,wręcz dała zlecenie do lekarza pierwszego kontaktu więc myslalam ze to jedyny i dożywotni sposaób leczenia,czytałam kiedyś ulotkę,ale cóż....człowiek zielony w tych sprawach,ufa lekarzowi.Dobrze ze trafiłam do Was na forum,każda sugestia jest ważna jak człowiek się nie zna:)Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
 antonia
Gdy będziesz miała prawidłową diagnozę łatwiej będzie leczyć. Do tej pory z powodzeniem możesz używać olejków i środków złuszczających. Do mycia zarówno przy łuszczycy jak i łojotokowym zapaleniu dobry jest żel Pharmaceris Puri-ichtilium. Lekarka Twoja nie popełniła błędu zalecając Ci ten lek, powinna objaśnić Ci jednak sposób i czas stosowania a także kontrolować przebieg leczenia. Poczytaj trochę wiadomości o chorobach skórnych, będziesz miała lepszą możliwość przedyskutowania swojego przypadku przy następnej wizycie.
Awatar użytkownika
 Paweł
Te skutki uboczne są przy każdych sterydach - słabych czy mocnych. Muszą być wypisane w ulotce.

Swoją drogą u mnie pierwsza diagnoza to też było łojotokowe zapalenie skóry. Dopiero drugi dermatolog poprawnie zdiagnozował po dwóch wizytach.
 giana80
Paweł pisze:Te skutki uboczne są przy każdych sterydach - słabych czy mocnych. Muszą być wypisane w ulotce.

Swoją drogą u mnie pierwsza diagnoza to też było łojotokowe zapalenie skóry. Dopiero drugi dermatolog poprawnie zdiagnozował po dwóch wizytach.
Widzę że te dwie choroby są bardzo do siebie podobne,skoro lekarze mają problem z odrozneniem?Od wczoraj odwiedzilam wiele stron dot.tych chorób i dalej niewiem jak je odróżnić :(
Awatar użytkownika
 szater
łuszczyca rzadko trzyma sie jedengo miejsca...raczej rozłazi sie po całym ciele ;) w wiekszym lub mniejszym stopniu...łzs raczej głowy sie trzyma...leczenie prawie identyczne wiec.Wycinki mozna pobrac do badania wtedy na 100% wiadomo co jest co. xd
Awatar użytkownika
 antonia
szater pisze:...łzs raczej głowy sie trzyma
Tu się z Tobą nie zgadzam, łzs występuje wszędzie tam, gdzie są miejsca łojotokowe, stąd nazwa tej choroby.
szater pisze:...leczenie prawie identyczne wiec
Oj nie! nie natłuszcza się zmian wywołanych łzs, jedynie nawilża.
Co do konieczności badań - pełna zgoda xd
Awatar użytkownika
 szater
nie sledze łzs,nie mam też doswiadczenia w leczeniu tego schorzenia,pisząc o zmianach na ciele miałam bardziej na mysli dłonie,kolana,łokcie...czyli te miejsca najbardziej charakterystyczne dla łuszczycy :notguilty: xd
Co do leczenia miałam na mysli konkretne leki i masci.Nawilzanie i natłuszczanie traktuje jako kosmetyke :surprised:
Jak wykonają badania pewnie padnie prawidłowa diagnoza :)
 giana80
Witam serdecznie:) Więc jak obiecałam -jestem po wizycie u dermatologa,niestety to łuszczyca :( przepisała mi elocom maść na skóre, elocom płyn na skórę głowy,oraz kazała się nie stresować hmmmm,z tym ostatnim gorzej bo jestem strasznym nerwusem:) Czy ktoś z was miał przepisane ten płyn i maść? Pozdrawiam cieplutko:-)