Życie z łuszczycą na co dzień, czyli jak radzimy sobie z naszą chorobą w codziennych czynnościach.
 Marianka
Być może się wygłupię, ale mam pytanie do kobiet z łuszczycą w rejonach rozrywkowych - nie używacie chyba żadnych środków myjących w tych okolicach...?
Awatar użytkownika
 szater
całe życie myje sie mydłem,cale ciało bez róznicowania miejsca.od dłuzszego czasu stosuje żel Pharmaceris na cale ciało i głowe i jestem...zadowolona,stosuje tez emulsje z FLOSLEK...cudnosci...też na cłe ciało.Mój brat jest ginekologiem i jest ogromnym przeciwnikiem mysci narzadów....plciowych jakimis cud żelami czy odswiezania...dezodorantem :annoyed: co jest nagminnie podobno stosowane
 Marianka
No ja właśnie o tym chciałam pisać, bo moja ginekolożka odradza cokolwiek innego niż ciepłą wodę. Testowałam, przekonałam się i od tego czasu nie miałam absolutnie żadnych problemów.
Awatar użytkownika
 Ruanda
Dobra, a co jeśli zwykłe natłuszczanie tych miejsc nie pomaga? Nawet częste i w dużych ilościach nakładanej maści... Wizytę u lekarza mam dopiero w marcu a już nie mogę z tym wytrzymać... podczas seksu to z bólu chodzę już po ścianach. Są jakieś maści nie na receptę, które mogą zagoić a nie tylko nawilżyć?
 Basieńka44
Owszem są zwykła wazelina dobrze działa przemywanie ziołami lub nawet czarną herbatą też dobre efekty daje
Awatar użytkownika
 antonia
Do celów leczniczych oraz profilaktycznych zaleca się:
Vagosan — mieszanka ziołowa z 6 ziół (odwar: 2 łyżki stołowe mieszanki na 2—4 szklanki wody) — służy do irygacji, przemywań, tamponów i okładów, również jako środek profilaktyczny.

Azucalen — wyciąg alkoholowy z kwiatów nagietka, rumianku (roztwór: łyżka stołowa wyciągu na l przegotowanej ciepłej wody) — stosowany do irygacji i tamponowania w stanach zapalnych pochwy, sromu oraz profilaktycznie.

Maść TERRACORTRILL med POLYMYXIN B na receptę
skład:
5 mg/g Oxytetracycline
10 mg/g Hydrocortisone Acetate
10000 u/g Polymyxin B Sulphate

Maść jest przeznaczona do leczenia stanów zapalnych uszu i oczu lecz doskonale leczy zmiany łuszczycowe w miejscach intymnych.
Awatar użytkownika
 szater
w miejscach intymnych dochodzi do nadkazen i problem jest taki ze nie dosc ze tam siedzi łuszczyca i wysusza skóre-nabłonek to jeszcze grzybica powoduje maceracje i pekanie.Każdy lekarz rodzinny po wysłuchaniu ciebie podpowie co takim miejscu zastosowac...leczniczo! nie kosmetycznie!....powinien pójsc preparat z antybiotykiem i p/grzybiczy
taki krem dostaniesz bez recepty:
https://lekosfera.pl/product/clotrimazo ... m-20-g-465
polecam też
https://lekosfera.pl/product/linomag-krem-30-g-443

dobrze też zalecza w miejscach intymnych,pachwinach i fałdach skórnych:
http://www.doz.pl/leki/p710-Pigmentum_Castellani
Awatar użytkownika
 antonia
szater pisze:Każdy lekarz rodzinny po wysłuchaniu ciebie podpowie co takim miejscu zastosowac...leczniczo! nie kosmetycznie!....powinien pójsc preparat z antybiotykiem i p/grzybiczy
I to jest najważniejsze, żeby pozbyć się stamtąd łuszczycy i związanego z tym bólu. Dodam jeszcze, że aby ten stan utrzymać, partner osoby chorej również powinien profilaktycznie zastosować podobne leczenie u siebie.
W przeciwnym wypadku nadkażenia wracają jak bumerang.
Awatar użytkownika
 Ruanda
Ok, dzięki Kobietki. :)
Używam clotrimazolum i pomaga, nie tak jak bym chciała ale chyba najlepiej z używanych środków, po linomagu nie widziałam żadnej różnicy, pigmentum castellani nie używałam jeszcze.

Antonina, gdzie mogę dostać te mieszanki? Normalnie, w aptece?

Powiem szczerze, że kusi mnie użyć tych maści, które używam na całe ciało ale wiem, że nie powinnam... Protopic 0,1% też odpada, co?

W sumie teraz jak z ciałem jest dobrze, z głową nie najgorzej to akurat tam mnie wzięło...eh... od strony estetycznej jest całkiem nieźle, ale to pękanie skóry, krew tym spowodowana i swędzenie jest okropne... :blush: ;(
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 19