Tu umieszczamy tematy dotyczące łuszczycy w ujęciu ogólnym, czyli zwykle nie pasujące do innych działów.
 michal91
Wiatm.
Od jakiegoś miesiąca na mojej twarzy (policzki i i obok nosa) pojawiły się lekko czerowne cienie nie wygląda to na łuszczyce przynajmniej narazie, jednak w tych miejscach robią mi sie tak jakby pryszcze z tym że są to takie czerwone grudki i po usunięciu ropy pozostają mi takie czerwone wypukłe kulki :( które wgl nie chcą się goić ;/ nigdy czegoś takiego nie maiłaem, baredzo mnie to martwi bo to twarz, dodam że na łuszczyce choruje od ponad roku z tym ze mam jej narazie bardzo mało.
Czy ktoś z was miał kiedyś podobną sytuację lub słyszał o czyms takim? lekarz przepisał mi na to metronidazol jednak żadnej poprawy narazie nie widze ;/
Awatar użytkownika
 antonia
Wydaje mi się, że to co opisujesz to trądzik a nie łuszczyca. Trądzik też jest uciążliwy w gojeniu, ale to z czasem minie. Dobrze jest stosować na twarz OCM, oczyszcza z nagromadzonych pod skórą różnego rodzaju zanieczyszczeń i jednocześnie nawilża.

oczyszczanie skóry olejami
http://www.youtube.com/watch?v=iAHQ2f2lSpg

Zerknij także tutaj, może przydadzą Ci się te wiadomości w leczeniu.
http://mojaluszczyca.pl/viewtopic.php?f=65&t=466
 michal_e51
Dziwne, że lekarz przypisał Ci metronidazol, no chyba że w pełni rozpoznał co Tobie wyskoczyło :geek: A to był dermatolog, czy ogólny ?
Wg przypisanego leku zdiagnozowano Ci bakterie beztlenowe, które często tworzą ropnie. Jak Ci nie pomaga to chyba diagnoza nie do końca trafna. Lekarz ogólny prawdopodobnie przypisałby Ci jakiś lek o szerszym spektrum jak np Triderm (albo coś podobnego). Tak na marginesie to często Triderm pomaga ludziom na łuszczycę na twarzy (policzki, brwi, uszy) - oczywiście też tylko na tydzień, dwa.
Co do tego czy Twój przypadek to łuszczyca krostkowa to po opisie ciężko powiedzieć - raczej nie. ŁK to takie wypukłe guzki, wypełnione ropą. Skóra pod i otaczająca krostki jest czerwona i wrażliwa.
Ja kilka razy jakby coś takiego miałem, ale nigdy nie wyciskałem i znikało mi dość szybko - niech się wypowie ktoś komu jest bliższa ta przypadłość.
 michal91
metronidazol przepisała mi moja dermatolog u której lecze się na łuszczyce. smaruje ale narazie nie widze żadnej poprawy. Dalej wygląda to tak że mam taką czerwoną wypukłą grudke;/
 michal91
Witam wszystkich ponownie ;)
niestety nie moge poradzić sobie z moim problemem ;( od czau mojego ostatniego posta na twarzy zrobiły mi się jeszcze ciemniejsze plamy zauważyłem że po opalaniu się mam gorsze i do tego pod oczami wysypały mi się jak by grudki ( wygląda to jak by wysypka) teraz wyglądam jak bym miał oczy podbite. Jest to o tyle dziwne że po obydwu stronach twarzy te plamy są praktycznie symetryczne. Dermatolog powiedział że nie wie czy jest to od łuszczycy czy może coś innego. powiedział mi żebym się nie opalał. smarowałem advantanem teraz dostałem locid i nic nie pomaga jest nawet gorzej ba po smarowaniu tymi sterydami mam bardziej czerwone te miejsca. nie wiem co mam robić, zastanawiam się powoli czy to może nie jest toczeń rumieniowaty, już naprawde sam nie wiem. Czy ktoś z was spotkał się kiedyś z takim przpadkiem?
Awatar użytkownika
 antonia
W tym wypadku nie możemy Ci pomóc, nikt się nie podejmie postawić Ci diagnozy i doradzić sposobu leczenia. Powinieneś zmienić lekarza na bardziej konkretnego, który zainteresuje się Twoją chorobą i zleci badania. Nie daj się zbyć przypuszczeniami, przecież tu chodzi o Twoje zdrowie i wygląd. :angry:
Owszem miewałam zmiany toczniowe na twarzy po zbyt intensywnym słońcu ale one same bledną
a to o czym piszesz bardziej wygląda na plamy wątrobowe
Ja ze swoim problemem poradziłam sobie ziołami z linka wyżej nie miewam już problemu na twarzy od tamtej pory nawet po zbyt intensywnym pobycie na słońcu
Problemy pod oczami zawsze wskazują na problem z wątrobą, nerkami i tutaj zrobiła bym badania jak te organy pracują
Awatar użytkownika
 antonia
Basieńka44 pisze:Ja ze swoim problemem poradziłam sobie ziołami z linka wyżej nie miewam już problemu na twarzy od tamtej pory nawet po zbyt intensywnym pobycie na słońcuProblemy pod oczami zawsze wskazują na problem z wątrobą, nerkami i tutaj zrobiła bym badania jak te organy pracują
Nie zawsze muszą to być problemy wątrobowe, może to być między innymi łojotokowe zapalenie skóry, które często występuje pod oczami. Tak, czy inaczej może to tylko zdiagnozować lekarz specjalista. Jeśli nie wiemy co to jest, nie powinniśmy w żadnym wypadku podpowiadać sposobu leczenia, bo w ten sposób można bardziej zaszkodzić niż pomóc. Radzę Ci udać się z tym do lekarza i nic nie robić na własną rękę, także nie wystawiać twarzy na słońce, nie w każdym przypadku jest ono korzystne.