Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 wujcio
Witam.
Stosuje ktoś, jak efekty, są jakieś represje z powodu nie uzupełnienia dzienniczka ?
Awatar użytkownika
 Paweł
Najwyraźniej nikt nie leczy się Brodalumabem na forum, albo nie ma czasu odwiedzać forum, lub też zmiany zeszły i nie widzą powodu, aby odwiedzać forum.

Rozumiem, że leczysz się tym lekiem biologicznym. Napisz może w takim razie parę słów o terapii dla potomnych? Jak to wygląda u Ciebie? Jak wyglądają kwalifikacje do leczenia, jakie efekty?
 wujcio
Jestem na etapie selekcji, czy dostane lek okaże się za 2-3 tygodnie. Znam dwie osoby które to biorą i są idealnie czyste. Znam dużo osób które biorą/brały "Enbler, Humire i Sterale" i efekty były różne. Interesuje mnie opinia ludzi którzy już przerabiali w/w specyfiki a teraz biorą Brodalumab choć wiem, że nie będzie łatwo bo lek jest dopiero w III fazie badań.

W skrócie o leczeniu, post kolegi @robo z http://luszczyca.info

...."na poczatek należy trafic do odpowiedniej kliniki gdzie prowadza takowe programy ,przejsc wstepne badania - sa dosc rygorystyczne .
Jakim lekiem bedziemy faszerowani nie mamy na to wpływu.Jestesmy przydzielani do konkretnego leczenia w zaleznosci od rodzaju ełki jak i stopnia zaawansowania choroby.
Z tego co wiem,to sa 2/3 i 5-cio letnie programy - czyli przez ten okres czasu jestesmy pod opieka lekarska i poddawani terapii...Ja trafiłem na piecioletni program .
Na poczatku jezdzi sie co tydzien ,potem co dwa tygodnie i za każdym razem robia badania, i dostaje sie zastrzyki.W miedzy czasie ,co ktorys tam tydzien jest dodatkowe pobranie krwi bez zastrzykow.Pierwszy raz dostałem chyba ze cztery sztuki [placebo] w rece i badzioszek ! W ciagu 2 tygodni zlazło ze mnie 90% ełki ,a po kolejnym tygodniu zostało mi na jednym kolanie .... :razz: Obecnie dostaje po dwa .
Poza tym ,dostaje sie taki elektroniczny dzienniczek [troszke wiekszy od telefonu] ,i co wieczór sie go wypełnia odpowiadajac na pytrania dotyczace swedzenia,łuski,pieczenia itd.Co pewien czas w osrodku wypełnia sie troszke podobny wielkosci tabletu ale z tym,ze tam juz sa inne pytania dotyczace pracy,życia osobistego itd..."
 wujcio
Dziś pierwszy zastrzyk a dokładnie 4 na raz. Następna wizyta za tydzień.
 Anna123
Witam, biorę udział w badaniu klinicznym z Brodalumabem w Stalowej Woli w Poradni przy ul.Wojska Polskiego. Jestem po drugiej dawce leku i muszę przyznać że już widać efekty! Oby tak dalej. Z tego co wiem to kwalifikacje do udziału w badaniu trwają jeszcze do końca sierpnia i każdy mieszkający w promieniu 100 km od Stalowej Woli może się zgłosić. Osobiście uważam że skoro leczenie jest bezpłatne a efekty widać tak szybko to warto spróbować. Do tej pory nie zauważam żadnych objawów ubocznych a uzupełnianie dzienniczka zajmuje dosłownie chwilę. Represji nie ma ale wydaje mi się że uzupełnianie dzienniczka jest konieczne do pozostawania w programie.
 wujcio
Nie chce zapeszać ale u mnie 2 dni po pierwszym zastrzyku było widać efekty. Wczoraj pierwszy raz od ok 13 lat założyłem krótkie spodenki( oczywiście pożyczone bo swoich nie miałem) i wyszedłem z domu. Moja ''stonka'' czasami zajmowała ok 80% ciała. Teraz zostały białe plamy i parę punkcików ze zmianami.
 doti
witam byłam w szpitalu w lublinie u doktora Borzęckiego i tam mi powiedzieli że kwalifikuję się do leczenia biologicznego ale najpierw badania no i muszę jeszcze zażyć Cyklaidę bo muszą być dwie chemioterapie a brałam już Metotreksat i może ktoś by cos napisał o Cyklaidzie jak się czul po niej bo ja na razie dobrze ją znoszę pozdrawiam
 wujcio
Ja po cyklosparynie nie odczuwałem ,żadnych efektów ubocznych jak i leczniczych.
 Anna123
Choruję na łuszczycę plackowatą od 10 lat. To ile procent ciała jest zajęte bardzo się zmienia i zależy od pory roku, rodzaju maści itd. Ostatnio miałam zmiany na całych nogach, skórze głowy i pojedyncze na rękach i tułowiu.
W Stalowej Woli rekrutacja do leczenia przebiega dość szybko i nie jest to aż tak rygorystyczne. Nie wymagają tam wcześniejszego leczenia cyklosporyną czy PUVA. Myślę że osoby z Lublina też mogliby przyjąć po wcześniejszym uzgodnieniu. Jest nas tam naprawdę dużo i wciąż przyjmowane są nowe osoby