Rozmowy dotyczące choroby współistniejącej z łuszczycą, czyli łuszczycowego zapalenia stawów (łuszczycy stawowej).
 sharkale
Od ponad tygodnia cos dziwnego dzieje mi sie z prawym kolanem. Liczyłem, że samo przejdzie, poniewaz nigdy nie miałem podobnym objawów. Kiedy chodze kolano sprawia troszke wrazenie zdrętwiałego, ujmując to inaczej sprawia mi dyskomfort, idąc dłużej z czasem przestaje to odczuwać. Na szczęście jeszcze nie boli. Przy prostowaniu nogi kolano troche "strzela, pyka" ale bez zadnego dzwieku strzelania kosci, tylko odczuwalne w nodze. Dodatkowo na kolanie w górnej części jest kawałek skóry, której prawie nie czuje, na powierzchni ok. 1cm. I kiedy np. usiądzę po spacerze czuję drętwienie głównie w tym miejscu znieczulonym. Z czasem mrowienie przechodzi ale po ponownym spacerku powraca, skóra w tym miejscu nieznacznie wyróznia się od reszty. Kolano nie jest spuchnięte. Dodam ,że problem pojawił się praktycznie znikąd. Nie uderzyłem się w kolano, więcej siedziałem niż chodziłem. Jedynie tydzień przed pojawieniem się objawów wyskoczyłem bez rozgrzewek na rower 35km, ale to raczej nie jest powodem. Potem z tym kolanem też trochę jeździłem i wcale nie przeszkadzało mi w jeździe. Mam 21 lat. Mam nadzieje, że nie ŁZS? :please:
Awatar użytkownika
 szater
wiesz tak bez badan ...my nie specjalici...to raczej niekoniecznie zgadniemy co to jest,zresztą i specjalisci mieliby kłopot.Niektóre objawy wskazuja na problem z łąkotką,jest gdzies ucisk na nerw,który powoduje dretwienie i brakczucia-ja tak mam po przebytej rwie kulszowej-ale tu ucisk idzie od kręgosłupa :notguilty: powinienes isc do ortopedy,on obejrzy i zadecyduje o dalszej diagnostyce....przy łzs stawy są obrzmiałe,ciepłe,każdy ruch to ból,cięzko jest rano "rozchodzic"staw-duża sztywnosc jest....
 michal_e51
Objawy nieciekawe i nie spodziewałbym się żeby to miało cokolwiek wspólnego z łuszczycą lub reumatyzmem. Idź do ogólnego niech da Ci skierowanie na USG stawu kolanowego. Takie objawy są częstą przyczyną nadmiernej ilości płynu wysiękowego w stawie. No ale niech to zobaczy ktoś od USG.
 ALidka
Też się nie spodziewałam, a przez kilka lat miałam tylko nadmierną ilość płynu w stawie czego objawem było opuchnięcie ktore zdarzało się raz do dwóch razy w roku. Dopiero w tym roku pojawił się "palec kiełbaskowy". Okazało się, że cierpię na łuszczycowe zapalenie stawów.