W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
Jednak różnica jest taka że woda z cytryną to jednak płyn którego powinien zdrowy człowiek przyjąć ok 3 litrów dziennie.
Basieńka44 napisał(a):
a sylimarol tak wspomaga wątrobę jak i nerki jednak dawka profilaktyczna to dla zdrowych jak mają wzdęcia po pieczystych
taka ciekawostka
Żywy organizm to nie pralka frania, w której przy użyciu wody można wypłukiwać proszek użyty do prania. Każdy żywy organizm ma specjalne układy wydalnicze, a woda, jeśli jest do tego potrzebna, to tylko w takiej ilości, którą dyktuje nam organizm pragnieniem. Nadmierna ilość wody wiąże się z dodatkowym obciążeniem układów wydalniczych, szczególnie moczowego.
Organizm nie może sobie pozwolić na wydalenie nadmiaru wypitej wody w postaci niezmienionej, gdyż w połączeniu z odpowiednią temperaturą panującą w układzie moczowym stanowiłaby ona doskonałe środowisko dla rozwoju niekorzystnej mikroflory, szczególnie pleśni. By temu zapobiec, organizm wydalaną wodę musi zakwasić. Ponieważ w wypijanej wodzie nie dostarczamy dostatecznej ilości elektrolitów, organizm jest zmuszony pobierać je z zapasów tkankowych, które w połączeniu z równie idiotycznym zakazem używania soli kuchennej (głównego źródła sodu) kurczą się bardzo szybko. Tym sposobem wypłukujemy ze swojego ciała istotne dla utrzymania homeostazy elektrolity, głównie sód i potas, a gdy ich braknie, także magnez.
Od kiedy to przyjmuje się leki profilaktycznie
Basieńka44 napisał(a):
Sylimarol wspomaga wątrobę w oczyszczaniu/ odtruwaniu organizmu a tego żadne próby wątrobowe nie wykażą
Od wtedy kiedy jest to lek wspomagający układy wydalnicze w oczyszczaniu organizmu
Gosiaczku wątroba nie boli nawet jak przeciążona
a jak już próby wychodzą źle czy jak boleć zacznie to już troszkę za późno na sylimarol czy ostropest
Funkcja metaboliczna, czyli przetwarzanie wszystkiego, co dostanie się do organizmu, rozkład składników pokarmu na substancje proste, które mogą być przyswojone przez organizm. Wątroba reguluje metabolizm węglowodanów, białek, a także tłuszczów. Do strawienia tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) potrzebna jest żółć wytwarzana właśnie przez ten narząd.

Drugą funkcją jest odtruwanie organizmu. Wszystko, co dostaje się do organizmu drogą pokarmową i z powietrza, przechodzi przez wątrobę. Substancje trujące są neutralizowane, usuwane ze stolcem lub przez nerki
http://www.medigo.pl/pozostale-dolegliw ... sc-watroby
To może ją najlepiej najpierw zbadać, a nie przyjmować lekarstwo "profilaktycznie" żeby poprawić jej wydolność,
Jakoś nie zauważyłam żeby któraś badała się przed zażywaniem Omega 3 czy wit D3 która działa toksycznie na wątrobę bo w niej się kumuluje
czy chociażby przed zażywaniem tranu który zawiera tak wit D3 jak i A ibie działają toksycznie w nadmiarze :D :D
i tez są lekami choć się je zwie suplementami diety
a takie sprzeciw dla ostropestu czy sylimarolu który wspomagając wątrobę poprawia ogólny stan zdrowia nie tylko skórę :D :D
no ale każdy ma swoje priorytety
Skóra to jeden z największych układów wydalniczych więc skoro choruje pewnie i wątroba w nie najlepszym stanie wydalniczym :D :D
i wszystko w temacie z mojej strony :D :D
Awatar użytkownika
 szater
Sylimarol to PRZETWORZONE ZIOŁO a OSTROPEST TO ORYGINALNE ZIOŁO BEZ INGERENCJI CHEMICZNEJ,BEZ OBRÓBKI W 100% CZYSTE...wiec róznica istotna....czosnek jest tez w tabletkach...czyż to ten sam czosnek co w ząbku?
Sproszkowane jajka to tez 100% jajka ale jakze inne od prawdziwych surowych jajek. :P

Też jestem zwolennikiem wspomagania pracy wątroby,szczególnie u osób stosujacych leki wspomagajace leczyc łuszczyce lub choroby współistniejące,czesto też odkwaszam organizm wodą z cytryna,przy obu terapiach zalecam zdrowy rozsądek ( stosuje Ostropest w dawkach spokojnych 2xłyżeczka a co do odkwaszania to zdecydowanie lepiej( i bezpieczniej) tą wodą z cytryna niż jakims proszkem zasadowym.
Jednakze jest masa ludzi ,którzy maja dobre wyniki,zdrową watrobe,nerki i narządy wewnętrzne dlatego nie widze najmniejszego powodu nakazywania WSZYSTKIM odtruwania wątroby dawkami leczniczymi :surprised: ...... takie jest moje zdanie,które pokrywa sie zdecydowanie ze zdaniem Gosi....no ale kazdy moze to widziec inaczej :notguilty:
Awatar użytkownika
 henia
nofear pisze:[...]Jest to zioło dostępne bez recepty. Nie powinien zaszkodzić.
Sylomarol to jest lek
Jakie zastosowanie ma Sylimarol 70 mg?

Sylimarol 70 mg to lek pochodzenia roślinnego, który stosuje się tradycyjnie wspomagająco w stanach rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby spowodowanych działaniem takich czynników jak: alkohol czy środki ochrony roślin, w niestrawności (wzdęcia, odbijania) po spożyciu ciężkostrawnych pokarmów, a także w dolegliwościach po przebyciu ostrych i przewlekłych chorób wątroby.
http://www.herbapol.poznan.pl/index.php ... marol-70mg
Tamże
Sylimarol 70 mg – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania leku Sylimarol 70 mg jest nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu lub na rośliny z rodziny Compositae/Asteraceae. Ze względu na brak badań, nie zaleca się stosowania u dzieci poniżej 12 roku życia
I dopóki tej pewnosci nie bedziemy mieli, ba, nie pojawią się jakiekolwiek badania na temat bezpieczeństwa zazywania tego leku; ostropest czy też sylimarol tylko w dawkach profilaktycznych, będziemy tu polecać :P

PS. Basiu u siebie to możesz łyżkami w sensie garściami ale jakbyś tak rozważyła rzucenie fajeczek np., to pewnikiem i 1 łyżka by wystarczyła :P
A co do priorytetów, to mogłabyś się rozczarować więc bądź ostrozniejsza w wyrażaniu tego typu osadów :D

Profilaktycznie, możemy tu polecać w sensie podpowiadać wszystko. Ale od leczenia w sensie zażywania dawek leczniczych czegokolwiek jest lekarz a nie forum, a już na pewno nie jego użytkownicy :cool:
szater pisze:Też jestem zwolennikiem wspomagania pracy wątroby,szczególnie u osób stosujacych leki wspomagajace leczyc łuszczyce lub choroby współistniejące
I tak własnie należy, jeżeli jest zalecenie, lub przyjmujemy leki, żyjemy niezdrowo,mamy jakieś choroby inne które moga obciążyc wątrobę to i owszem, ale rozmawiamy tutaj o młodej osobie, u której zapewne jeszcze nic nie dolega, i nie ma wskazań, to na Boga po co ten sylimarol profilaktycznie.
szater pisze:Jednakze jest masa ludzi ,którzy maja dobre wyniki,zdrową watrobe,nerki i narządy wewnętrzne dlatego nie widze najmniejszego powodu nakazywania WSZYSTKIM odtruwania wątroby dawkami leczniczymi

Chodzi mi własnie o te osoby, którym tak nakreci sie w głowach, że w końcu już nie wiedza z czym walczą, a łuszczyca jak jest tak była i będzie.
henia pisze:Profilaktycznie, możemy tu polecać w sensie podpowiadać wszystko. Ale od leczenia w sensie zażywania dawek leczniczych czegokolwiek jest lekarz a nie forum, a już na pewno nie jego użytkownicy
;) Wszystko dobrze jeżeli nie polecamy leków, nie znam sie za bardzo na lekach i ich skutkach ubocznych, ale jak słyszę że coś mozna profilaktycznie przyjmować, to mnie klrew zalewa :oh:bo jak trafi na taką jak ja Gosię, która nie rozumie bełkotu medycznego i nie czyta ulotek i zacznie te leki stosować to aż strach pomyśleć :annoyed: , to tak jakbym profilaktycznie przyjmowała leki na nadciśnienie albo na obniżnie cukru bo w zasadzie mi to grozi, bo w rodzinie występuje bardzo często... :crazy: A jak świat światem wszystkim wiadomo że ł może występować w rodzinie ale wcale nie musi...
henia pisze:Profilaktycznie, możemy tu polecać w sensie podpowiadać wszystko. Ale od leczenia w sensie zażywania dawek leczniczych czegokolwiek jest lekarz a nie forum, a już na pewno nie jego użytkownicy
więc nie rozumiem dlaczego polecacie prodermine cygnoline itp nie widząc skóry ani znając osobę
przecież to też leki i dają skutki uboczne czasem bardzo poważne choć stosowane tylko na skórę
Gosia nie myl ciśnienia z pracą wątroby bo to dwie różne rzeczy ja myślę
sylimarol czy ostropest nie zawiera na ulotkach takich ostrzeżeń jak suplementy a jednak wszystkie je polecacie
chyba że to na zasadzie jeden może
drugiemu nie wolno :)
Piszesz zdrowej osobie.................... zdrowa osoba nie choruje na łuszczyce tylko ta która ma problem z układami wydalniczymi jedna mniejszy druga większy
Przeciwwskazania: niewydolność nerek i wątroby; uczulenie na związki fenolowe i antracenowe.
http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/pro ... ?showall=1
Działania uboczne: ulega wchłonięciu ze skóry i błon śluzowych do krwiobiegu (działanie ogólnoustrojowe) uwyraźniając działanie związków fenolowych na układ nerwowy, wydalniczy i żółciowo-wątrobowy. Zastosowany na duże powierzchnie skóry może spowodować uszkodzenie nerek i wątroby. Słabo oczyszczone dziegcie węglowe zawierają wiele kancerogennych (rakotwórczych) składników, przez co zastosowanie tej grupy substancji leczniczych zmniejszyło się i zostało ograniczone.
Nie należy stosować preparatów zawierających cygnolinę na zmiany wysiewne, erytrodermiczne i wysiękowe. Mogą one spowodować zaostrzenie procesu chorobowego.
Na czym polega terapia minutowa? Opiera się ona na fakcie, że cygnolina wchłania się w ogniska chorobowe 30-50 razy szybciej niż w okoliczną skórę zdrową.
Skład
100 g maści zawiera 5 g (10 g lub 20 g) smoły węglowej (dziegciu), 25 g tlenku cynku, 2 g kwasu salicylowego i 10 g wosku pszczelego.
Działanie
Głównym składnikiem preparatu jest prodermina - dziegieć z węgla kamiennego (smoła pogazowa) - która posiada bardzo silne właściwości redukujące. Poprzez odbieranie tlenu z tkanek powoduje osłabienie procesów życiowych skóry, hamuje czynności mitotyczne naskórka i zmniejsza odczyn zapalny, wykazując silne działanie keratolityczne. Związki siarki wchodzące w skład proderminy potęgują jej działanie redukujące. Ponadto prodermina wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwświądowe. Siarka hamuje wydzielanie gruczołów łojowych.
Wskazania
Łuszczyca, wyprysk, złuszczanie łuszczycowate, świerzbiączka, zapalenie łojotokowe skóry.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na lek. Uszkodzenie nerek.
Działanie niepożądane
Stosowanie maści na duże powierzchnie skóry może wywołać objawy zatrucia oraz uszkodzenie nerek ze względu na obecność związków fenolowych. Może także wystąpić podrażnienie skóry, alergia kontaktowa, nadwrażliwość na słońce.
Dawkowanie

A zalecacie opalanie
nie znając osoby :notguilty:
Awatar użytkownika
 henia
Basieńka44 pisze:więc nie rozumiem dlaczego polecacie prodermine cygnoline itp nie widząc skóry ani znając osobę
przecież to też leki i dają skutki uboczne czasem bardzo poważne choć stosowane tylko na skórę[...]
Może dlatego, że obie są lakami zatwierdzonymi/majacymi wskazania do leczenia ł.? A może dlatego, że sa lekami na receptę i tylko ;) lekarz może je przypisać? I nawet jak je zdobędziemy na własną rękę, to stosujac je - zewnętrznie, niewiele szkody organizmowi, wewnętrznie, mozemy zrobić?
Zobacz przykład założycielki tematu - jakieś 3-4 miesiace temu, dostała 200 ml proderminy, jeszcze ją ma; a jest osobą bardzo systematyczną; więc jaka jest ta rozleglość jej zmian, jeżeli jeszcze ta maść jest jeszcze w jej posiadaniu?

Niemniej nawet w tak ksiązkowych przykladach - ostrzegamy zawsze - uważaj, może odstaw? moze daj odpocząć skórze?

Ty polecasz dawki lecznicze leków - czyli zalacasz stosowanie wewnętrzne, i nie mam tu na myśli tylko tej sylimaryny :P , kompletnie nic nie wiedząc o stanie ogólnym organizmu osoby, ktorej leki polecasz. Ba, Ty nawet nie masz "zielonego pojecia", jak te leki mogą zachowac się w sensie wejść w reakcje w osobniczym organizmie chorego. I robisz to, tylko na podstawie własnego doświadczenia, bądź wieści wyczytanych. Kumasz róznicę? Czy jeszcze nie?

I wcale tu nie chodzi, że jednym wolno a drugim nie. Kompletnie. I jestem osobiście zaskoczona, taką Twoją interpretacją tych naszych wypowiedzi tu :(
Basieńka44 pisze:[...] zdrowa osoba nie choruje na łuszczyce tylko ta która ma problem z układami wydalniczymi jedna mniejszy druga większy
I tu znowu, po raz któryś z rzędu, powtarzasz wieści, że tak powiem domorosłych medyków :D Bo medycyna to... "ł. jest autoagresywną, immunologiczną choroba niezakaźną, o podłożu genetycznym" xd xd - cyt. z pamięci :D

Rozumiem, że pewne teorie sprawdzają się u Ciebie; rozumiem, że co do niektorych z nich jest Ci bliżej. Ale jeżeli kilkoro z nas pisze Ci, ze Twoje teorie mają "dziury" że tak se napisze kolokwialnie :crazy: to może warto te swoje teorie przemyśleć w sensie przedstawiać je na forach publicznych, z większą rozwagą czy też jako przykład własny a nie kanon? Basienko myślę, ze się zapędzasz dziś za daleko :notguilty: Odetchnij :*
Ty polecasz dawki lecznicze leków - czyli zalacasz stosowanie wewnętrzne, i nie mam tu na myśli tylko tej sylimaryny , kompletnie nic nie wiedząc o stanie ogólnym organizmu osoby, ktorej leki polecasz. Ba, Ty nawet nie masz "zielonego pojecia", jak te leki mogą zachowac się w sensie wejść w reakcje w osobniczym organizmie chorego. I robisz to, tylko na podstawie własnego doświadczenia, bądź wieści wyczytanych. Kumasz róznicę? Czy jeszcze nie?
Wskaż mi więc jakie ja to leki wewnętrzne polecam i komu oprócz tego sylimarolu czy ostropestu?????????????????????????????
Różnicy nie kumam
bo że lek na receptę i że musi go przepisać lekarz o niczym nie dowodzi
bo tu w tym temacie ten lek nie według wskazań medyków leci
chyba że i tutaj źle interpretuje czy czytać nie umiem
są sytuacje kiedy lek zewnętrzny więcej szkód uczyni niż ten wewnętrzny lek ziołowy
A tu w tym temacie lek leci już prawie rok więc i obszar nie musi być duży chociaż był a i czas stosowania
Basiu, możesz mi tu wkleić połowę encyklopedii, ja nawet tego nie czytam a nawet jak czytam to nie rozumiem. Własnie chodzi mi tu o osoby mojego pokroju.
I w dalszym ciągu nie wiem dlaczego chory(chociaz ja się uważam za zdrową)na łuszczycę ma przyjmować silimarol? skoro nie ma takich wskazań, żeby ta wątroba czy tez nerki miał chore.
Ja tam z układem wydalniczym nie mam problemów. :nomnom: cokolwiet to znaczy, badania okresowe robie co 3 lata, a obecnie dodatkowo wiele innych i wszystkie w normie, to na jakiej podstawie osoba taka jak ja ma przyjmować lek wewnetrznie/profilaktycznie żeby co? łuszczycy sie pozbyć?

Aha na nadciśnienie tez sa leki ziołowe i rózne preparaty również na obniżenie cukru, co innego z suplementami na skórę bo ja tam mam puki co problemy.
Jakie zastosowanie ma Sylimarol 70 mg?

Sylimarol 70 mg to lek pochodzenia roślinnego, który stosuje się tradycyjnie wspomagająco w stanach rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby spowodowanych działaniem takich czynników jak: alkohol czy środki ochrony roślin, w niestrawności (wzdęcia, odbijania) po spożyciu ciężkostrawnych pokarmów, a także w dolegliwościach po przebyciu ostrych i przewlekłych chorób wątroby.
Gosiu tego też nie rozumiesz?????????????????????
sylimarol czy ostropest stosuje się wspomagająco na wątrobę
mówisz zdrowa jesteś :surprised: wszystko zjadasz nie toksyczne kawy nie pijesz papierosów nie palisz smażonego tez nie jadasz??????????????????????????????????? itp itd
Ja robię badania orientacyjnie raz do roku wyniki są w porządku co nie znaczy że moja wątroba nie wymaga wsparcia
skoro po sylimarolu stan mojej skóry się poprawia
leki zewnętrzne tez działają toksycznie na wątrobę jak już tu Henia gdzieś pisała skóra się opija proderminą na długo więc i z krwią dociera do wątroby co korzystne dla niej nie jest
Skoro nie masz z układem wydalniczym problemów to dlaczego skóra jako jeden z największych układów wydalniczych choruje ??????????
Aha na nadciśnienie tez sa leki ziołowe i rózne preparaty również na obniżenie cukru, co innego z suplementami na skórę bo ja tam mam puki co problemy.
Nie mówimy tutaj o nadciśnieniu choć jak nerki niewyolne bywa i nerkowe
co innego z suplementami na skórę bo ja tam mam puki co problemy
te suplementy na skórę to też leki i wcale nie ziołowe a czysto chemiczne a jednak nie widzisz przeciwskazać
mimo ze to wątroba musi je przerobić i wydalić
ale powiadasz nie obciążasz wątroby prawda
Powtarzam wątroba nie boli a jak zacznie za późno na jej wspomaganie
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 103