W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 Wujaszkowo
Witam,

Dowiedziałem się nie dawno, że choruje na łuszczycę. Na początku lekarze myśleli, że to zwykłe zapalenie łojotokowe. Niestety, wyszło inaczej. Brałem już parę maści, teraz zaczynam faszerować się DERMOVATE. Od ponad roku leczę stan zapalny i grzybice w miejscach intymnych. Biorę non-stop TRIDERM. Moje pytanie brzmi, czy wyjdzie mi to na dobre, czy łączenie tych dwóch maści może doprowadzić do skutków ubocznych w moim organizmie? Sami rozumiecie, że lekarz też człowiek, może się mylić, jednak nie mam zamiaru przez kolejne dwa lata brać TRIDERMU i DERMOVATE, bo moja wątroba się wykończy.

Proszę o pomoc i opinie, dziękuję.
 nofear
Mam podobnie, na miejsca intymne stosowany jest jeszcze PImafucort, zawiera najsłabszy steryd. Niestety w tamtych okolicach nic innego niż steryd nie działa, przynajmniej u mnie. Mi lekarz kazał sterydami doprowadzać się do stanu dobrego,a potem odstawiać maść i tak w kółko. Niestety stan dobry bez sterydu utrzymuje się u mnie jedynie parę dni:(
 Basieńka44
Od ponad roku leczę stan zapalny i grzybice w miejscach intymnych. Biorę non-stop TRIDERM. Moje pytanie brzmi, czy wyjdzie mi to na dobre, czy łączenie tych dwóch maści może doprowadzić do skutków ubocznych w moim organizmie?
Możliwe skutki uboczne: Miejscowe stosownie betametazonu może spowodować zanikowe zmiany skóry, nieodwracalne rozstępy, suchość skóry, rozszerzenie drobnych tętniczek, zapalenie mieszków włosowych, nadmierne owłosienie, zmiany trądzikopodobne, reakcje nadwrażliwości, zapalenie skóry wokół ust, swędzenie, odbarwienie skóry, hamowanie czynności gruczołów potowych (potówka) oraz wystąpienia wtórnych zakażeń. U dzieci otrzymujących miejscowo kortykosteroidy obserwowano zaburzenia wydzielania hormonów, opóźnienie wzrostu i przyrostu masy ciała. Miejscowe stosowanie gentamycyny może spowodować reakcje nadwrażliwości, w postaci m.in. wysypki, świądu, zaczerwienia, obrzęku. Lek stosowany zgodnie z zaleceniami nie wpływa na sprawność psychomotroyczną, zdolność prowadzenia pojazdów oraz obsługę maszyn.
Według moich doświadczeń ze sterydami może :)
Mam podobnie, na miejsca intymne stosowany jest jeszcze PImafucort, zawiera najsłabszy steryd. Niestety w tamtych okolicach nic innego niż steryd nie działa, przynajmniej u mnie. Mi lekarz kazał sterydami doprowadzać się do stanu dobrego,a potem odstawiać maść i tak w kółko. Niestety stan dobry bez sterydu utrzymuje się u mnie jedynie parę dni:(
A co zrobisz jak on przestanie działać?????????????????????????
nie polecam sterydów na skórę gdzie ma mniejszą wchłanialność
a już tym bardziej w miejsca intymne w dodatku tak długo
Świetnie w te miejsca spisuje się balsam z nagietka
maść z nagietka
czy jak u mnie zwykła maść cynkowa w tubce połączona z maścią rumiankową itp
jest wiele info na forum na ten temat poczytajcie coś dopasujecie do siebie :D :D
 Basieńka44
Skutki uboczne dermowate :D
Skutki uboczne

Ścieńczenie, zanik i rozstępy skóry, poszerzenie naczyń krwionośnych skóry, zmiany zapalne, przebarwienia i odbarwienia, pieczenie, świąd, nadmierne owłosienie, zapalenie skóry okolicy ust, trądzik. Na skutek wchłaniania może wystąpić zespół Cushinga, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca jatrogenna, glikozuria, hipokaliemia, objawy niewydolności kory nadnerczy związane z zahamowaniem osi przysadkowo-nadnerczowej. Podczas badań klinicznych nad stosowaniem szamponu obserwowano często: dyskomfort w obrębie skóry, trądzik, zapalenie mieszków włosowych, pieczenie oczu; niezbyt często: miejscowe objawy podrażnienia, świąd, pokrzywka, teleangiektazje, zanik skóry.
http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=4634
 Basieńka44
A tu odnośnie tridermu
Preparaty stosowane miejscowo mogą doprowadzić do zahamowania osi przysadkowo-nadnerczowej oraz rozwoju zmian troficznych skóry w trakcie przewlekłego stosowania lub leczenia zmian skórnych o dużej powierzchni. Po podaniu miejscowym także zaczerwienienie i rumień w miejscu aplikacji, pieczenie, podrażnienie, swędzenie, tworzenie pęcherzyków, zapalenie mieszków włosowych, suchość skóry, nadmierne owłosienie, zmiany trądzikopodobne, odbarwienie skóry, zapalenie skóry wokół ust, alergiczne kontaktowe zapalenie skóry, maceracja skóry, wtórne zakażenia, zanik skóry, rozstępy skórne, potówki.
http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=1302
Witam :).Moje doświadczenia z łuszczycą mają nie długi staż, bo dopiero siódmy rok choruje ale za to dostał mi się Łzs. Zaczęło się od drobnych zmian na łokciach, które powiększały sie dość szybko. Potem nogi tułów, głowa a w 2012 twarz Od początku leczyli mnie sterydami a było tylko gorzej. Dwa ostatnie pobyty w szpitalu to tradycyjnie cygnolina i niestety MTX a rezultat marny. Moje samopoczucie to była katastrofa. Zobaczyłam jednak "światełko w tunelu".Kolega męża(też chory na łuszczycę)zaproponował kupienie białej maści na łuszcycę u ojców Bonifratów (przetestował ją na sobie)i stosowanie jej na delikatne miejsca (twarz, pachwiny , pod pachami, głowa).Kupiłam i ZADZIAŁAŁO . Na twarzy, z uszu, głowy, pod piersiami(trochę to krępujące o tym pisać) wszystkie zmiany zniknęły.Zmiany na ciele, podleczona trochę w szpitalu też znikają. Zostało tylko trochę małych krosteczek które dosmarowuję białą maścią. Jest ok. Rozpisałam się ale odkąd choruję nie mówiłam o tym, myślałam że to beznadziejna sprawa .Prawie zerwałam kontakty z przyjaciółmi, znajomymi. Pogorszyły się moje relacje z rodziną. Choroba zrobiła ze mnie niewolnika,. Wszędzie widziałam sypiącą się łuskę bo zmiany były naprawdę duże i grube Zdrapywałam łuskę do krwi a im więcej myślę o chorobie tym ona intensywniej atakuje. Mimo poprawy ciągle się boję że nie da mi spokoju. Cieszę się jednak na ta chwilę wytchnienia. Pozdrawiam wszystkich,którzy to czytają. Joanna
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Asiu :) Bardzo się cieszę, że masz swoje panaceum na te @, i trzymam kciuki. Powodzenia :)
 Joanna Ś
Dziękuję za serdeczne przywitanie.Niestety cała rodzina przechodzi grypę, ja również i @ zaatakowała (łokcie,nos}. Spróbuje się nie poddać. Kciuki się przydadzą. Pozdrówka.
 BIATA
Asiu a ta biała maść od ojców Bonifratów tłuściła włosy??jak ją zdobyłaś??kupiłaś gdzieś ją?/ ja mam też problem z głową i nie mogę się za nią zabrać bo ciało leczę a na twarzy ciagle też mi jakieś zminy wychodzą to je łagodzę protopicem.
Awatar użytkownika
 antonia
Witaj Asiu, najważniejsze w tej chorobie to się nie poddawać. Głowa do góry, jestemy tu i będziemy Cię wspierać :* :*