Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 Smutny Szymon
Hej, mam na imię Szymon mam 13 lat. Łuszczyca występuje u mnie od paru dobrych wiosenek...
Mam pytanie ogólne, czy w tak nowym wieku można się z niej jakoś wyleczyć ?

P.S dermatolodzy mówią, że mam łuszczyce, ale smaruje się jakimiś maściami...
Miałem plamki na skórze w miejscach intymnych na plecach na brzuchu. Teraz nie mam plamek tylko kropki. Zmieniło się to po ostatnim leczeniu po tym jak ponoć łuszczyca mi znikła i pojawiła się na nowo, ale w formie kropek.

Pozdrowionka
Szymon
Awatar użytkownika
 antonia
Witaj Szymon :)
Czym się leczyłeś? Czy znasz nazwy maści, które do tej pory używałeś? Dużo masz tych kropek?
 Smutny Szymon
Tak mam ich dużo nie mogę stwierdzić ile ich mam.
To są leki na, które się leczyłem: Momoderm, Clobederm
Dermatolog też kazała stosować: Dexeryl na natłuszczanie skóry.
Awatar użytkownika
 antonia
Szymon, tak trudno jest cokolwiek doradzać nie wiedząc nawet jaki to rodzaj łuszczycy. Tak skąpo piszesz o tym, kiedy te leki miałeś przepisane, czy te kropeczki masz po leczeniu, czy to jest wynik niedoleczenia, czy może nowy wysyp. Może najlepiej by było, gdyby obejrzał to dermatolog. Mógłbyś więcej napisać na ten temat? :)
 Smutny Szymon
Może posłużę się zdjęcia z google: http://www.vismaya-maitreya.pl/ww5rm53.jpg mam podobną łuszczycę tylko te kropki są takie czerwone i mniejsze.
Te leki używałem jakoś miesiąc temu. Teraz już ich nie używam.
Jak pojadę do dermatologa to się zapytam jaki mam rodzaj łuszczycy i mam nadzieję, że wtedy mi pomożecie.

P.S łuszczyca u mnie występuje w:
pasie, na okolicy miejsca intymnego, na ciele, na łokciach i na głowie. Ostatnio poczułem jeszcze łuszczyce z tylnej części szyi i na kolanach i pod nimi.
Awatar użytkownika
 antonia
Jeżeli masz dużo tych kropeczek to obawiam się, że może to być łuszczyca kropelkowa. Tak się zdarza. Może to także być nowy wysyp, który przeważnie atakuje o tej porze roku. Tak, czy inaczej potrzebny Ci jest lekarz dermatolog, który z całą pewnościa stwierdzi co to jest i podejmie decyzję o sposobie leczenia. Być może zechce Cię skierować do szpitala, co byłoby z korzyścią dla Ciebie. Do czasu wizyty polecam Ci kąpiele w płatkach owsianych, naprzemiennie z solą co pomoże powstrzymać jej rozprzestrzenienie i przyniesie Ci ulgę. Nie zapomnij też o nawilżaniu skóry 2 x dziennie.
 Smutny Szymon
Dzięki wielkie !
Postaram się tak robić, a co do kąpieli z solą to kąpać się w soli kuchennej czy takiej specjalnej do kąpieli ?
Awatar użytkownika
 antonia
Re: Moje leczenie - prośba o porady

przez antonia 1 wrz 2012, o 18:42

Do kąpieli płatki owsiane, zwykłe, ze sklepu spożywczego a do jedzenia musli z płatków owsianych, jakiekolwiek :D

Kąpiel: Pięć pełnych garści płatków owsianych na pięć litrów wody + 2 kg soli wsypać na zimną wodę, powoli zagotować i do wanny, nie odcedzać. Możesz do wanny dolać oprócz oliwy (50 ml) i soli kilka kropel olejku zapachowego, jedynie dla przyjemności fajnego zapachu w łazience.

Wystarczy kuchenna jodowana :D

Mozna zastosować jednego dnia płatki + olej, następnego dnia sól + olej