Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 Basieńka44
Łukaszczyca pisze:No tak, tak, nie chcę przeginać ani w jedną ani w drugą stronę :) to jeden link:
http://wlasciwadieta.blox.pl/2010/11/Di ... iczna.html
drugi:
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... y_cz2.html
To co tam wyczytałem musze dokładnie przerobić w głowie jeszcze raz, żebym czegoś nie poplątał.
Z moich częściowych obserwacji wynika że mleko i jego przetwory nie szkodzą pod warunkiem że jest to mleko nie przetworzone a wiejskie, zawiera właściwości odtruwające organizm,jak i wiele innych składników
mięso zawiera witaminy najlepiej przyswajalne jak wit B12
też z pewnego źródła,kurczaki te ze sklepu to zbiór sterydów i antybiotyków na których są chowane kurki :) zupełnie inaczej
wygląda rosół z kury z podwórka jak i smakuje :)
pod warunkiem że jada się do tego mięska dużo surówek
Unikanie tłuszczy zwierzęcych według mnie prowadzi do złego wchłaniania wit rozpuszczalnych w tłuszczach i zaniku pewnych enzymów trawiennych tu musiała bym jeszcze poszukać poczytać
Odnośnie mięska jeśli ktoś nie pracuje ciężko fizycznie nie powinien z nim przesadzać :) :)
To tyle narazie z moich przemyśleń
Odkwasić organizm można sokiem z cytryny na czczo
a zapobiec ponownemu zakwaszeniu jedząc dużo surówek
do produktów zakwaszających jak mięsko :)
 Basieńka44
antonia pisze:Ja tak jak Basieńka - bezmącznie, bezcukrowo, nawet chleb odstawiłam. Zamiast tego płatki lub placuszki owsiane na śniadanie ale żadnej zmiany u siebie nie zauważam :D
Gdzieś czytałam że płatki owsiane też zawierają gluten :) :)
próbowałam kiedyś takiej diety poprawy też nie obserwowałam
Za to poprawa była jak przez pewien czas jadałam tylko jajka(sklepowe jedynki)
mięsko ze surówkami a ograniczeniem ziemniaczków :) :)
tylko ja na takiej diecie chudnę a nie mam z czego się odchudzać :D :D
Awatar użytkownika
 antonia
Oto co znalazłam w necie:
"- Płatki owsiane - mimo, że owies nie zawiera glutenu, nie jest możliwe znalezienie produktu spożywczego, który nie posiada zanieczyszczeń z innych zbóż"
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=359

Nie wydaje mi się,żeby te śladowe ilości innych zbóż mogły nam zaszkodzić :D
 Flora
antonia pisze:skóra staje się cieniutka, plamista i stara a łuszczyca wraca po nich jak bumerang.
To dlatego większość mi mówi ''Prosze Pani'' Wynik sterydów - starzeję się szybciej niz przypuszczałam :D

A tak na serio to witam na forum. Mam nadzieję, że odnajdziesz tu to czego szukasz :)
Awatar użytkownika
 antonia
Flora, mimo swojego młodego wieku jesteś mądrą zrównoważoną osóbką :) możemy Ci też mówić "proszę pani" :D
 Flora
Antonia - w życiu! :D Nawet nie próbujcie xd
Awatar użytkownika
 henia
Basieńka44 pisze:[..]Gdzieś czytałam że płatki owsiane też zawierają gluten[...]
Oczywiście, że zawierają, tak jak wszystkie zboża :D
Jednak
[...]Istnieją sprzeczne dane co do toksyczności owsa. Grupa fińskich badaczy wykazała[1], że stosowanie płatków owsianych nie pogarsza obrazu histologicznego, ani zmian w badaniach serologicznych. Inne badania też wskazują na bezpieczeństwo owsa[...]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Celiakia
Osobiście nie mam problemu z glutenem, to szamię te płatki, choć mam na nie długie zęby; o krzem tak walczę :crazy:
Awatar użytkownika
 antonia
henia pisze: szamię te płatki, choć mam na nie długie zęby
Mieszanka z suszonymi owocami i miodem zalana owocowym jogurtem jest nawet bardzo smaczna, próbowałaś?
 Basieńka44
[...]Istnieją sprzeczne dane co do toksyczności owsa. Grupa fińskich badaczy wykazała[1], że stosowanie płatków owsianych nie pogarsza obrazu histologicznego, ani zmian w badaniach serologicznych. Inne badania też wskazują na bezpieczeństwo owsa[...]
Heniu owies to ja nawet pije jako ziółko na uspokojenie ale płatki to już przetworzone są i o to mi tu chodzi :D :D
a taka pocięta słoma jako ziółko do picia świetnie wycisza skołatane nerwy a i dostarcza różnych witaminek :)
Awatar użytkownika
 henia
Basiu białko owsa czyli awenina jest dobrze tolerowana, nawet przez chorych na celiakię jak dowodzą badania
[...]Ze względu na zdolność do uszkadzania śluzówki jelita zboża można uszeregować w następującej kolejności: pszenica >żyto > jęczmień > owies [23]. Szereg kontrowersji wiąże się z wprowadzaniem lub eliminacją owsa z diety bezglutenowej. Po poznaniu odmienności aweniny i innych prolamin pozostałych zbóż pojawiło się szereg doniesień o braku toksyczności tego zboża u osób z celiakią [...]
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2007,% ... rewicz.pdf
Czyli płatki owsiane, i ich tolerancja przez organizm, to sprawa indywidualna. Nie ma żadnych przeciwwskazań jeżeli chodzi o gluten, że o ich dobroczynnym działaniu na jelita, to nawet nie wspominam :D
Temat przerabiałam kiedyś tam dokumentnie, bo mi się młody ze skaza białkowa urodził :surprised:
antonia pisze:Mieszanka z suszonymi owocami i miodem zalana owocowym jogurtem jest nawet bardzo smaczna, próbowałaś?
Do tych wszystkich: musli, chrupków czy innych faklulek, to ja czegoś nie mam serca, za stara musi na nie jestem :P Na mleku lecą :D
Ważne jest, aby je koniecznie z jakimś "komponentem" mlecznym spożywać, wtedy ten krzem, coś tam lepiej się wchłania; czyli nie na wodzie mają być xd