Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
 Flora
Witajcie. Cóż mam dopiero 15 lat. Mam psa i królika. Uwielbiam kajakarstwo, jazdę konną, malarstwo. Łuszczyca? A no tak. Moja ''kochana'' łuszczyca :D Ile razy się na nią wściekałam. Miałam jej dosyć. Moja ''przygoda'' zaczęła się 8 lat temu. Miałam tyle stresów, bo nauczycielka z podstawówki traktowała mnie jak śmiecia. Inaczej tego określić nie potrafię. Pewnego dnia zobaczyłam na nodze dwie dość spore plamy, a że byłam jeszcze ''dzidzią'' powiedziałam to mamie. Mama się lekko przeraziła i posmarowała mi maścią, specjalną na łuszczycę. Gdy pojechałam nad jezioro, po pewnym czasie znikły, ale pojawiły się w głowie. Lekarz od razu stwierdził, że to łuszczyca. Jest to u mnie genetyczne. Jako że jestem jeszcze dzieckiem, trudno mi o tym mówić tak po prostu. Często boję się, że jak się dowiedzą to ludzie sie ode mnie odsuną. Mam już jej dosyć. Po umyciu włosów, jeden dzień nie mogą wytrzymać, bo już są tłuste. To wnerwiające. Mama nie zadąża za kupowaiem szamponu. Leczę się, a i tak z biegiem lat stresów przypływa. Nawet przeżywałam już depresję, a jak wiadomo, nie wpływa to korzystnie na moją chorobę.
Szlag mnie trafia, jak dostaję kolejną butelkę sterydów. Ile można?!
Czytam sobie i czytam forum. Cieszę się że znalazłam ludzi takich jak ja.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
 puma
witaj flora :) poszperaj po forum a znajdziesz wiele porad dotyczących leczenia skóry głowy. powodzenia :)
 Basieńka44
Witaj flora wypróbuj przed myciem na dwie godzinki maść ochronną z wit A mnie to bardzo pomaga zaleczać zmiany
Awatar użytkownika
 antonia
Witaj flora :)
Stresy często są powodem wysypu łuszczycy, jeśli nauczymy się panować nad nimi to już połowa sukcesu w leczeniu. Trzeba też indywidualnie dopasować leki do swojej skóry- nie wszystkie działają na wszystkich jednakowo. Próbuj i pytaj na forum w razie potrzeby. Życzę powodzenia :)
Awatar użytkownika
 Paweł
Cześć Flora,

Na forum jest przynajmniej 4-5 wątków o skórze głowy - poszperaj (zwłaszcza w pierwszych 4 działach).
 Flora
Dziekuje. Ja leczyłam się Diproslaic'iem a teraz mam Belosalic na głowę. Niedawno, znowu wrócila na skórę ciała i dano mi Elocom. Choć jest bardzo tłusty, to 2 dni i już nie ma plamki:D

Stresy? Trudno uniknąć ich w szkole. Takie życie :D
Zaraz zobaczę te działy :) Już wczoraj trochę w nich szperałam.
Awatar użytkownika
 antonia
Gdy dopada Cię stress przypomnij sobie mądre przysłowie:
"nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło"Uwierz mi, pomaga przetrwać trudne sytuacje i co dziwne, sprawdza się w życiu.
Awatar użytkownika
 szater
Flora taka mała podpowiedz ....zrezygnuj z tych sterydów ,puki jeszcze jest czas,czytając to co napisałas nie widze zadnej konkretnej terapi jedynie zastepowanie leczenia jednym sterydem drugiego...podajemy tyle róznosci napewno cos dla siebie znajdziesz
 Flora
Na chwilke wpadłam do was kochani :D
Ostatnio byłam u dermatologa na prywatną wizytę. To aż głupota, że w jednej przychodni miałabym nieprywatnie wizytę DOPIERO za 3 miesiące a prywatne za miesiąc. Tu miałam na następny dzień :D Zrobili mi badanie na jakieś grzyby czy coś, bo długie nie stosowanie leku, a raczej jego brak spowodował wiele ran na skórze głowy, bo... no nie oszukujmy się to swędzi, a musze czekać 3 miesiące, aż otrzymam głupią recepte.

Dostałam nowy lek i już go stosuję od piątku. Plamki już pożółkły i w poniedziałek powinno ich już nie być (10 dni trzeba stosować). Lekarz odsunął mi od diety czekoladę, mleko i powiedział, że mogę tylko w małej ilości spożywać rzeczy z glutenem. Przez 3 dni od wizyty po prostu nie wiedziałam co począć. Lubie słodycze, ale nie jem ich tak dużo. Jednak codziennie coś było... . Dziś już jestem spokojna. Do słodyczy mnie tak nie ciągnie, czytałam, że muszę jeść warzywa i owoce, to sobie robię sałatki.
Co do stresów - kiedy usadowiłam się na ''stole operacyjnym'' i pobierali mi łuski z głowy - tak spociły mi się ręce jakbym dopiero co je z wody wyciągnęła. Tragedia, a przecież to nie bolało nawet.
Dostałam też rozpiskę leków - bez recepty i z receptą. A no i kazał mi spożywać tran.
Ostatnie co muszę zrobić to zbadać jaką mam grupę krwi.

Jak tak patrzyłam ile mama kasy wydaje na moje lekarstwa to po prostu głowa mała. To jest chore, że jest nas w polsce ponad 1 mln a jeszcze nie ma leków dla nas refundowanych.
Awatar użytkownika
 antonia
Cześć Flora :)
ciekawa jestem jakie leki przepisał Ci dermatolog? :)