Jesteś nowy(a) na forum? Przywitaj się, przedstaw, napisz kilka słów o sobie, swoich zainteresowaniach, jak rozpoczęła się u Ciebie łuszczyca.
Awatar użytkownika
 szater
Niestety wiekszosc owych schorzen nie daje objawów skórnych...wiec sie mylisz.

Zasiegnęłam porady u mojej pani dermatolog i Metronidazol nie jest lekiem pomagajacym w jakikolwiek sposób zaleczyc łuszczyce,dlatego tez we wskazaniach do stosowania nie została ona wymieniona.Musi istniec konkretne schorzenie-współistniejace do łuszczycy aby zastosowac owy antybiotyk.
Co innego jest eksperymentowac na sobie leczac sie wszelkimi wynalazkami a co innego podawac jako pewnik.
Wszelkie watpliwosci zawsze sprawdzam u zródła i to też sprawdzonego przez lata,czesto bowiem sie zdarza ze nierozpoznana łuszczyce głowy,uszu,twarzy leczą własnie lekami p/grzybicznymi

http://luszczyca.info/viewtopic.php?p=8271

Spotkałam sie też z teoria profilaktycznego przeleczania lekami p/grzybicznymi:metronidazolem,Vermoksem czy Cholestilem na pierwotniaki i robaki...podobno tez ma przynosic poprawe wygladu skóry-samodzielne stosowanie i to w duzych dawkach leków p/grzybicznych czy jakichkolwiek innych to balansowanie nad przepascia....ale jak to w przysłowiu "Wolnosc Tomku w swoim domku"

http://www.zdrowastrona.pl/index.php?ma ... turnid=204
Awatar użytkownika
 henia
Hmmm...Metronidazol, to antybiotyk, tak? czyli jako taki jest wydawany z przepisu lekarza, tak? To o czym tu ta gadka?

Każdy eksperyment ma swoje granice. Z kremem nivea, proszę bardzo, z antybiotykami nie polecam, i proszę o wielką rozwagę.
Kuracje antybiotykowe, i to nawet te konieczne, u niektórych z nas są przyczyną wysypu ł.. Działajmy, szukajmy, ale z zimną głową.

Każdy stan zapalny, również te, wymienione jako wskazania do kuracji Metronidazol, mogą być przyczyną wysypu ł..
Czyli jeżeli lekarz widzi sens kuracji Metronidazolem, bezwzględnie bym się jej poddała.

Oczywiście Basiu, nie mylisz się, ł. to nie tylko chora skóra, ona - to efekt, nie przyczyna :D
Awatar użytkownika
 antonia
Żeby nie było nieporozumień, mówimy przecież o lekach wspomaganych antybiotykiem z przepisów lekarzy dermatologów
http://www.centrum-luszczycy.info/lecze ... czycy.html
Leczenie ogólne - a więc leki doustne: retinoidy, metrotreksat, hydroksymocznik, cyklosporyna A, kwas fumarowy, antybiotyki, leki biologiczne (efalizumab, alefacept, etanercepr, infiksimab).
Dobór odpowiedniego leku na łuszczycę w szczególności w przypadku leczenia ogólnego powinien opierać się na dokładnym wywiadzie lekarskim oraz obserwacji dotychczasowego leczenia.
Jeśli ktoś się leczył metronidazolem wspomagająco to z pewnością z zalecenia lekarza, który wiedział co robi.
Awatar użytkownika
 henia
Jakiś czas temu, na swoim ryneczku trafiłam na "jugosłowiańską maść na ł." przeleciałam skład z grubsza- gentamycyna. U mnie nie zaskutkowała, koleżance pomogła "pod pierwsiami" :D Kasieńko miłego plażowania :*
Ot, tak refleksja, co do tych poszukiwań :notguilty: Z maściami jestem w stanie poryzykować, tabsów bym nie łyknęła :)
Awatar użytkownika
 szater
Gentamecyna to bardzo silny antybiotyk o działaniu bakteriobójczym,w masci stosowany przy zakażeniu kości, skóry i tkanek miękkich,działa jedynie na tlenowce dlatego pomógł zaleczyc stan zapalny skóry pod piersiami,polska masc tego typu to TRIDERM... bezpieczniejsza niż nieznane cudo z targu.... :notguilty: niestety nie znam zastosowania tego typu masci w leczeniu łuszczycy...plackowatej :notguilty:
Awatar użytkownika
 henia
Też nie znam :D Ale maść z atestem farmaceutycznym-ot taka tubka maści jak z naszej apteki, tyle, że instrukcja po jugosłowiańsku xd

Bardzo często, w tych naszych poszukiwaniach, zapominamy o bakteriach, które nam mają prawo rozwinąć się na tej naszej chorej skórze. Jak wspomniałam, u mnie nie zadziałało.

Tridermu nie stosowałam, tribiotyk tak :)
 Maja
Po urlopiku melduje sie na nowo..
Otoz mialam robione wczoraj badanie gastro,wynik niepocieszajacy: nadzerka w zoladku i bakterie HP,oczywiscie mozna to wyleczyc tylko i wylacznie antobiotykami skojarzonymi:wiec duomox 20 tabl./tj: amoxycyllinum oraz nastepny antyb.metronidazol oprocz tego sporo oslonowych i priobiotykow.
Naczytalam sie o tej amoxycilinie ,boje sie ze moje wysilki z L pojda na marne bo prawie dochodzi juz do remisji, a taka dawka uderzeniowa 2 antyb.moze wszystko w leb wziasc.
Wyczytalam na jakims forum, ze lepszy jest zamiennik tej amoxycyliny o nazwie:franilid 500 mg
Moze cie wypowiedziec w tej materi?
Wiem ze rozpoczelam watek o antyb.ale teraz ciagne go dalej :cool:
Awatar użytkownika
 henia
Witaj Majka z powrotem :* I na przyszłość, nie wolno tak znikać bez zapowiedzi stąd, popłoch w szeregach wtedy :D

Ad rem: mam tez nadżerki w żołądku, z tym że moje nieaktywne są :D
Wyleczenie HP może u Ciebie zaskutkować też cofnięciem się Twojej ł.-duże prawdopodobieństwo.
Na amoxycyllinum jestem niestety uczulona, przekonanie się o tym, to kilka przebarwień na skórze, nie do odbarwienia. Bywa :annoyed:

Powodzenia w leczeniu, i nie kombinuj za dużo sama w kwestii tych anty ;)
Awatar użytkownika
 szater
Maja jezeli lekarz przepisał ci ten antybiotyk a nie jego zamiennik(tzw.lek generyczny) widac tak jest lepiej....mam nadzieje ze dokładny wywiad przeprowadził i o łuszczycy został powiadomiony(na to ze cos zauważył na skórze ....raczej bym nie liczyła...bo nawet jak zauważył to niekoniecznie skojarzy :notguilty: )
 Maja
Dziewczyny, wychodzi na to, ze tylko ja przy mojej L mam problemy zdrowotne gdzie musi byc zastosowany antybiotyk/ki/,a Wy tryskacie zdrowiem/za wyjatkiemL/ i ze nigdy was nie dopadla jakas chrobowa np:angina, zapalenie oskrzeli, pluc ect.........
no i nie aplikowano Wam tego dziadostwa .Wiec nie mozecie sie ze mna podzielic jak wychodzilo """"w praniu""
-albo pomogl i byla remisja i koniec przyjaciolki L
-albo zaszkodzil i podwojny wysyp.
;) Jutro ide do gastrologa jeszcze raz bo boje sie tego dziadostwa lykac moze cos przepisze innego a o L zostal wyraznie poinformowany wypisujac mi recepte!
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18