W tym miejscu piszemy o przebiegu swojego leczenia, radzimy się innych odnośnie leczenia własnego przypadku choroby.
 katariinaa
Witam Was ponownie :)

Po tym jak mój partner który choruje na łuszczyce poddał się w szukaniu nowych rozwiązań, kremów, nowej pielęgnacji ja i mama szukałyśmy dalej.
Przez 3 miesiące maść sterydowa robiona w aptece. Bardzo powoli zaczynało się wszystko leczyć.. Po drodze jeszcze doszła skóra głowy i 2 małe ale bardzo swędzące punkciki na plecach.
Po drodze były maści witaminowe, zmiana żelu i szamponu na dziecięce delikatne i skóra zaczynała być mniej podrażniona, był też Alantan który świetnie działa na zastopowanie swędzenia.
Moja Mama pewnego dnia przyniosła na wypróbowanie maść 3 składnikowa. Triderm (steryd+clotrimazolum+antybiotyk). Po 2-3 smarowaniach byłam w szoku. Nogi bielusieńkie, wszystko się zaczyna ślicznie goić, mój chłopak nawet zaczął mi towarzyszyć w wyprawach na basen (jak się tak wymoczy w wodzie to też ta skóra lepiej wygląda) :)
Z jego 10 letniego doświadczenia z łuszczycą to dobry znak. Jak znika to znika mu na długi czas i pojawia się w jakiś bardzo stresujących momentach życia. Mam nadzieję że mu się wygoi i chwilo trwaj! :)

Mam tylko pytanie. Bo jak się te miejsca wygoją to trzeba cały czas pielęgnować skórę. Wystarczą balsamy do skóry suchej z masłem shea i masłem kakaowym lub inne tego typu kosmetyki?
 nowa
witaj :)
podczas mojej remisji (która trwała niestety tylko 2 tygodnie :( ) smarowałam codziennie zaleczone miejsca maścią z witaminami. do tego raz na dwa dni używałam emulsji do ciała emolium. wydaje mi się, że u nas łuszczyków nawilżanie to podstawa nawet w okresie remisji. sucha skóra jest bardziej podatna na podrażnienia, a podrażnienie (u mnie bynajmniej) często prowadzi do powstania nowych zmian.
życzę Tobie i Twojemu partnerowi dłuuugiej remisji :)
powodzenia
Awatar użytkownika
 antonia
Jeśli chodzi o nawilżanie skóry to najlepsze są kosmetyki, które zawierają mocznik - nawilża i zmiękcza skórę. Dobre są oleje i oliwki, mieszanki olejowe, oleje ziołowe domowych sposobów ale ich skuteczność jest największa wtedy, kiedy je używamy bezpośrednio po kąpieli, czy prysznicu na wilgotne, rozgrzane ciało. Ale nic nie pomoże jeśli będziemy się stresować, trzeba pamiętać, żeby żyć spokojnie, wtedy życie jest przyjemniejsze i choróbska się nie czepiają ;)