Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
 Basieńka44
Jak nie masz łusek to chyba nie potrzebnie :) nie jestem tu ekspertem
Ja jestem uczulona na te salicylowe i też mnie szczypią i pogarszają stan zmian
Awatar użytkownika
 antonia
Ja może przesadzam trochę zalecając zawsze dużą ostrożność w leczeniu cygnoliną ale doświadczyłam na własnej skórze negatywne skutki działania tego leku :(
Awatar użytkownika
 antonia
Ja bym jednak zastosowała łagodzące kąpiele, nie zaszkodzą a jedynie mogą pomóc w leczeniu i złagodzić pieczenie.
 rafi76
To jeszcze poprosiłbym jaka to kąpiel ewentualnie link do postu bo coś nie mogę znależć.

Dziękuje też za wszystkie rady ale teraz dopiero dociera do mnie w co mnie życie wpakowało,krótko mówiąc prze..bane
Awatar użytkownika
 antonia
Nie narzekaj bo to szkodzi :D :D Wyjdziesz z najgorszej sytuacji, nauczysz się z tym sobie radzić i przekonasz się, że nie jest to takie straszne pod warunkiem, że trzeba zawsze o siebie dbać ;) Zaraz Basieńka udzieli Ci porad co do kąpieli :D :D
 Basieńka44
anonia............. znasz je tak samo jak ja :D :D
Teraz lato zaraz będzie świeża słoma owsiana super na złagodzenie stanów zapalnych jak i wyciszenie organizmu sporo tego na duży gar pogotować 15min i do kąpieli dolać wywar kąpiel ok 20 min
dobrze sobie też radzi skrzyp polny można go nazbierać na łąkach o tej porze roku tylko z daleka od autostrad i szybkich ulic,też go można więcej na gar dać
następna sól może być zwykła ja takiej używam pół torebki albo i całą = olej ja używam z pestek winogron ok 3 łyżki na wannę
jak masz silny stan zapalny na pierwszą kąpiel wzięła bym skrzyp lub słomę sól może trochę szczypać
do takich kąpieli nie używa się już mydeł żeli itp.tylko gąbka
są też przepisy na składy ziół na forum do takiej kąpieli poszukaj wybierz o ci najbardziej pasuje i do dzieła kąpiel na początku codziennie potem rzadziej
Awatar użytkownika
 henia
rafi76 pisze:[...]Heniu napisałaś w którym z postów że zmiany zaczną blednąć po smarowaniu cygnoliny,czy na te zmiany czyli blednięcia mozna nawet czekać miesiąc?
Oczywiście, że można. U mnie leczenie się cygnolina trwa ok 3 miesięcy. Stężenie zmieniałam na wyższe, jak zmiany właśnie bladły, choć nie było całkowitego zaleczenia.
Twoje są czerwone, dlatego uważam że tam u Ciebie wciąż ta 0,25% cygnolina działa. Dziwi mnie trochę, zwiększenie stężenia przez lekarza.
Powiem, że u mnie tak przebiegało leczenie w sensie "czerwoności" zmian, jak u Ciebie. Dlatego pytałam o oko lekarskie.

Co do kąpieli to pełna zgodność z moimi przedmówczyniami, one zawsze pomagają.
Awatar użytkownika
 antonia
Ja do każdej kąpieli daję dużo soli :D :D To bardzo zdrowe i dobre na skórę, sól leczy :) Reszta tak jak opisuje Basia. :)
 Basieńka44
też dodaje soli ale kąpiele ziołowe mają własną i już nie konieczna mi ona się zdaje (jak i ze słomy)
sól złuszcza naskórek olej myje zamiast mydła
trafiłam nawet info "oczyszczanie skóry olejami" i gdzieś się stracił był :D
Awatar użytkownika
 henia
Dobra pokonsultowałam to z moją encyklopedią-Beti :*
Nic tam u Ciebie Rafi, niedobrego się nie dzieje. Zmiany reagują na cygnolinę normalnie. Ta czerwoność, to proces zdrowienia. Radzimy jednak dalej ciągnąć tą 0,25%, bo ona tam cały czas działa. Nie ma żadnego sensu palić skóry stężeniem 0,5% jak działa jeszcze to 0,25%.
Pamiętaj o natłuszczaniu i nawilżaniu. Tyle wieści po konsultacjach :D Powodzenia :)