Tu piszemy o leczeniu tradycyjnym stosowanym w łuszczycy, czyli o maściach, płynach, tabletkach i zastrzykach oraz o światłolecznictwie.
Awatar użytkownika
 puma
witaj na forum :)
mnie tak małe stężenia cygnoliny też nie poparzyły, więc niekoniecznie muszą parzyć ciebie. smaruj kilka dni i zobaczysz czy jest jakiś efekt. cygnolina nie działa po kilku smarowaniach.
 rafi76
witaj puma.Po drugim dniu na razie zero efektów co prawda nie ma nigdzie łusek ale plamy są czerwonawe jak pomidor.Mam pytanko Tobie pomogła ta cygnolina o takim stężeniu i czym to sie objawi że pomogło,te plamy mają zniknąć całkiem?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
 antonia
Jesteś niecierpliwy i chciałbyś widzieć wszystko od razu :D :D na efekty zawsze czeka się kilka dni, zapewniam Cię, że zobaczysz :D
Jeśli po kilku dniach będzie zaognione i będzie piekło to przerwij leczenie cygnoliną, jak Ci zblednie to znaczy, że działa. Może to trwać długo, wtedy pomyślisz o zwiększonym stężeniu. Ja nie używam cygnoliny i jeśli nie mam racji to mnie dziewczyny poprawią :D :D
Awatar użytkownika
 henia
Leczenie się cygnoliną polega na "wypalaniu" przez nią "załuszczyconych" zmian na skórze. To dlatego masz ten kolorek na nich. Zachodzą tam rekcje chemiczne. Czasem nawet te zmiany są cieplejsze niż reszta ciała. Tak powinno być.

Jeżeli zmiany reagują na cygnolinę, to znaczy leczą się. Teraz potrzebna jest tylko Twoja systematyczność i cierpliwość.
Nie zapominaj też o ciągłym nawilżaniu i natłuszczaniu skóry, cygnolina bardzo ja wysusza.

Długość leczenia się cygnolina jest sprawą indywidualną, i zależy od wielu czynników min. od "starości" zmian. Najczęściej to okres ok. 3 miesięcy.
Także spokojnie smaruj się. Zmiany najpierw zaczną blednąć, czasem dzielić się na mniejsze a potem - to już biała czysta skóra :D Powodzenia :)
 rafi76
Rozumiem i dziękuję za wyjaśnienia ,jeśli chodzi o nawilżanie to po zmyciu cygnoliny używam krem mediderm.
Dam znać jak jakieś zmiany się pojawią.
Pozdrawiam forumowiczów

P.s
Jak się nie pojawią też dam znać i będę dalej męczył temat :)
 rafi76
Witam

Byłem dzisiaj u drugiego dermatologa,powiedział że może mi już dzisiaj dać skierowanie do szpitala ale ze względu na pracę nie chciałem,poprosiłem żeby mi przepisała cygnolinę 0,5 % bo ta 0,25% niestety nie skutkowała,podała mi jeszcze maść o nazwie dexeryl czy ktoś coś o niej słyszał?
 rafi76
Niestety to już kolejny dzień smarowania maściami i jedyne co zauważyłem to dalej mocno czerwonawe brunatne plamy które mam wrażenie że się jeszcze bardziej powiększyły.Dodam że nie smarowałem jeszcze cygnoliną 05 % a jedynie salicynową i cygnoliną 1/4.Jestem przerażony widokiem tych plam zamiast poprawy jest coraz gorzej a nie wiem co mam robić?
Załączam 2 zdjęcia:
1.Nogi

http://imageshack.us/photo/my-images/44 ... 193749.jpg

2.Tułów

http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... 93804.jpg/
Ostatnio zmieniony 4 lip 2012, o 19:49 przez rafi76, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
 antonia
Jeśli zaobserwowałeś negatywne działanie cygnoliny na Twoją skórę to spróbuj zmienić leczenie na nieco łagodniejsze. Proponowała bym przejść na metody Basieńki ( kąpiele ziołowe, łagodne maści) a potem wzmocnić leczenie dziegciami. Może spróbuj opalać,też pomaga :)
Awatar użytkownika
 henia
Rozumiem, że lekarz przed wypisaniem wyższego stężenia cygnoliny, widział Twoje zmiany?
Jeżeli tak, znaczy że raczej nie masz uczulenia na ditranol.
Może to coś Ci bardziej wyjaśni http://www.biedronkowo.info/index.php/l ... oliny.html

Zmiany, podczas leczenia się cygnoliną, maja prawo być czerwone, czasami nawet brunatne.

A optyczne powiększenie się ich, to tylko...zdrowa skóra opija się cygnoliny, i tworzy się tzw. obrączka - często opisywana przez leczących się cygnoliną. Każdy kto leczył się cygniliną tego doświadczył. Także głowa do góry, i dalej smarowanko, uważam. Powodzenia :)
 rafi76
Dodałem wyżej dwa linki do zdjęć a co do lekarza to widział zmiany,a ja poprosiłem o mocniejszą cygnolinę ale dopiero w piatek bedę odbierał.Póki co to wyglada to jak na zdjeciach,teraz nasmarowany jestem maścią salicynową i mnie szczypie na nogach,a ostatnio zauważyłem że mnie nadmiernie zaczyna swędzić cygnoliny 1/4 nie użyłem od wczoraj jedyne biorę i smaruję się co drugi dzień iłami siarczanowymi (to takie błoto)Shivash

Może nie potrzebnie smaruję tą salicynową jak nie ma łusek?

P.S

Heniu napisałaś w którym z postów że zmiany zaczną blednąć po smarowaniu cygnoliny,czy na te zmiany czyli blednięcia mozna nawet czekać miesiąc?
Ostatnio zmieniony 4 lip 2012, o 20:06 przez rafi76, łącznie zmieniany 2 razy.